Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

AL FADİME’M

Emirdağ’da yaşanmış bir aşkın hikayesidir Al Fadime’m. Kızı Leman’dan dinlemiş bu hüzünlü öyküyü Metin akın. Ben de size anlatacağım. Hakikaten yürek dağlayıcı bir hikaye.
Al Fadime, Afyon’un Emirdağ ilçesine bağlı Sağırlı Köyünden. Yeni yetişip geliyor. Yaşı henüz küçük. On sekizini doldurmamış. Doğan aylar gibi, güldükçe güller açıyor yüzünde. Akça pakça. Bir içim su... Al yanaklı, bal dudaklı. Sarışın, sırma saçlı. Selvi boylu… Köyün delikanlıları Fadime’ye âşık. Gel gör ki Fadime’nin gönlü komşu köy Konara’dan Efe Kadir’de. Efe Kadir’e kaptırmış gönlünü Fadime.
.
Efe Kadir’in dünürcüleri geldi. Allah’ın emri anıldı. Fadime’yi istediler Kadir'e. Fakat Fadime’nin annesi ve babası vermediler Fadime’yi. Fadime’nin dünyası karardı. Küstü. İçine kapandı. Aştan ekmekten kesildi. Efe Kadir de öyle. Uyur gezer hallerde. Düşünüyor. Çözüm bulamıyor bir türlü. Son çare kaçmaya karar verdi seven iki gönül.
.
Kaçtılar. Hemen Fadime’nin akrabaları peşine düştü Fadime’yle Kadir’in. Jandarmaya haber verildi. Emirdağ’da yakalandılar. Al Fadime ailesine teslim edildi. Efe Kadir tutuklanıp ceza evine kondu.
.
Al Fadime'yi kendi köyünden Musa’ya verdiler. Fadime’nin rızasını almadılar. Sormadılar bile. Fadime’nin gönlü Efe Kadir’de kaldı. Kimselere derdini diyemedi. Attı içine. Ah çaresizlik!.. Gül yanakları soldu, gazele döndü. Kahretti feleğe Fadime. Kaderine küstü.

Kadir hapishanede duydu olan biteni. Beyninden vurulmuşa döndü. Al Fadime’si üstüne türküler yaktı. Derdini, hasretini türkülerle dillendirdi.
Aslında bu türkü oldukça uzun. Ben halen dillerde söylenen bölümünü aldım.
Al Fadime’m, bozlak ayağında 5/8'lik bir ezgi. Ali Demirhan derlemiş. Kaynak kişi Metin Akın. Türkü, TRT Repertuarı'nda 3505 numarayla kayıtlı. Bunu da belirteyim.
Şimdi türkümüzü okuyup noktamızı koyalım:
.
“Evlerinin önü yoldur
Yolun sonu karakoldur
Kurban olam sarı gelin
Gel testini bizde doldur
.
Al Fadime’m bal Fadime’m
Yanakları gül Fadime’m
Uyan uyan sabah oldu
Su başına gel Fadime’m
(Namazını kıl Fadime’m)
.
Şu dağların burcu musun
Yar boynumun borcu musun
Kurban olam sarı gelin
Sen kötünün harcı mısın
.
(Bağlantı)
.
Evlerinin önü şatır
Atlı geçer güpür güpür
Kurban olam sarı gelin
Gel de bizim evi süpür
.
(Bağlantı)
.
Sarı gelin suya gider
El oğluna çalım eder
Çalım etme sarı gelin
Ben cahilim aklım gider
.
(Bağlantı)
.
Şu dağların oylumuna
Kuşlar konar yaylımına
Bana hakkın helal eyle
Geldik yolun ayrımına
.
(Bağlantı)"

21.02.2019

OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ