Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

''BİR NAZAR EYLEDİM'' ÜZERİNE

Bir dosyamız ete kemiğe büründü. Kitaplaştı. Adına “Bir Nazar Eyledim” dedik. Şükürler olsun. Bir Nazar Eyledim’le ilgili sizlerden gelenler beni yüreklendirdi. Yerde miyim, gökte miyim? Ben nerdeyim?

Bu teşvik edici sözleri, övgüleri hak etmişim demek ki. Güzel bir iş yapmışım. Emeklerim zaya gitmemiş Elhamdülillah.

Köşe komşum Abdulkadir Çapanoğlu okumuş Bir Nazar Eyledim’i. Sayın Çapanoğlu kitapla ilgili düşüncelerini yazıp “ e posta ile” bana göndermiş. Diyor ki Sayın Çapanoğlu: ”Duygularımı anlatmakta hakikaten aciz kaldım.”

Aslında Abdulkadir Bey “Bir ‘şiir’i ben nasıl anlatabilirim? ‘Şiir’in kendini okumak gerek. Bir Nazar Eyledim de öyle, alıp okumak gerek.” cümlesiyle anlatmış duygularını.

En iyisi ben aradan çekileyim. Sizi Abdulkadir Çapanoğlu’yla baş başa bırakayım:

"Mustafa Bey'ciğim, Kitabı alıp okuduğum iki günden sonra nasıl bir yazı yazayım diye inanın çok düşündüm. Kitapta o kadar çok ve değişik anı var ki... Yazdığım müsvettelerin hiç biri hoşuma gitmedi, vallahi aciz kaldım. Duygularımı ancak aşağıda arzettiğim gibi anlatabildim. Hakikaten çok beğenerek okudum. Duygularımı anlatmakta hakikaten aciz kaldım, çok özür dilerim.

Buram buram Anadolu’yu, Anadolu insanını anlatan bir kitap “BİR NAZAR EYLEDİM.” Bu gün, eskilerde kalan, anlamını bilmeden kullandığımız, bir yerde dilimize pelesenk olmuş sözcüklerin aslını tekrar hatırlıyorum okudukça. Unuttuğumuz türkülerimizde, unuttuğumuz benzetmeleri okurken başımı kaldırıp uzun uzun boşluğa bakıyorum. Yaşadığım çocukluğum, gençliğim canlanıyor. Kitaptaki doksan bir adet gerçek öykünün bazılarının içinde ben de varım sanki. Okurken kimi zaman duygulandım, gözlerim yaşardı. Kimi zaman bıyık altından güldüm. Hele şu tarife bayıldım:

"Doğurup dokuyan anam. Okuması yazması yok. Lakin bu dili bana öğreten. Hemi anam, hem de ilk öğretmenim. Ana sütü gibi temiz ve candan bu dili öğreten bana"… Yani Nazım Hikmet’in Kadınlarımız şiirindeki Anadolu’nun anaları…

Bir ‘şiir’i ben nasıl anlatabilirim? ‘Şiir’in kendini okumak gerek. Bir Nazar Eyledim de öyle, alıp okumak gerek.

Kütüphanemdeki 2000 kitabımın içinde özenle koruduğum, hani ailemizden biriymiş gibi sandığımız Mahmut Makal’ın “Bizim Köy’ü” hep gözümün önünde durur. “Bir Nazar Eyledim’i de” onun yanına koyacağım."

09.03.2018
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ