Kadim DOĞAN

DİALOG

Yozgat’ın iş sorunu

Her ne kadar uzakta olsak da teknolojinin verdiği imkanla Yozgatla ilgili bütün gelişmeleri internet sayfasından takip ediyorum.


Yozgat valisi Sayın Amir Çiçek Yozgat'ın işsizlerinde iş beğenmeme sorunu olduğunu dile getiriyor. Olayı örnekliyor ve Yozgat'ın işsizleri ile ilgili bir tespitte bulunuyor.


Sayın vali diyor ki ! '' İşe ihtiyacı olan insan her işte çalışır. Yozgatta bir çok insanın, bir şekilde köyünden ve yurt dışından gelirleri bulunmaktadır. Bu sebeple gençlerimiz her işi beğenmiyor.''


Vali Çiçek verdiği bir örnekle valilikten iş isteyen 117 kişiden hiç birinin iş davetine icabet etmediğini ve 7 kişininde önerilen işi beğenmediğini söylüyor.


Ama bu işsizlere önerilen işin mahiyeti açısından bir açıklama yapmıyor. Bu iş sürekli bir iş mi, aylık bir iş mi yoksa üç beş günlük bir iş mi burası bilinmiyor.


Vali beyin açıklamasını okuyan bir insan hiç düşünmeden bu insanların tembel, insanlar olduğu kanısına varıyor. İster istemez bu insanlar için yanlış şeyler düşünmeye başlıyor.


Tabii vali beyin bu açıklamalarını destekleyen dışardan gelmiş organizede iş yapan, işverenler de var.''Yozgatta kimsenin işe ihtiyacı yok '' gibi üsten tutma sözler söyleniyor.


Tabii ben ne vali beyin ne de Yozgatta iş yapan işverenlerin Yozgatlılar için yapmış oldukları tespitlere katılmıyorum.


Ben vali beye soruyorum. Yozgat son beş yıl içinde yaklaşık ikiyüz bin göç verdi. Bu Yozgat'tan göçen insanlar başka kentlere dilenmeye mi gittiler? Yoksa Yozgat'ta bulamadıkları işi aramak için ekmeklerinin peşinden mi gittiler ? Bu konuda vali beyin bir araştırması var mı ? Giden gider, kalan sağlar bizimdir mantığı mı devam ediyor.


Yozgatlılar tembel çalışmıyorlar mantığını ortaya atanlar, hangi doğru gerekçelere dayanarak bunları söylüyorlar şaşıyorum. Organize sanayi kurulduğunda Yozgatlıların ne kadar umutlandığını biliyorlar mı acaba ?


O organize sanayinde ne kadar insanın umudunun söndüğünü, asgari ücretin yarısından az ücretle insanların çalıştığını, az olan bu ücreti bile çoğu zaman alamadığını, sabah işe gittiklerinde fabrikanın taşındığını gören, tazminatını alamayan Yozgat'ın bu yoksul insanlarını bir de iş beğenmemekle suçlamak biraz haksızlık oluyor.


Çalışan insanların sorunlarıyla ilgilenen var mı? Yozgat'ta yoksa “iş buldun çalış nankörlük etme’ mantığımı hakim. Biliyorum Yozgat'ta çağdaş köleler yaratılmaya çalışılıyor. İş buldun çalış ne verirlerse al gerisini sorgulama tabii tüm bu yaşananlar insanları çalışmaktan korkar hale getiriyor.


Ben Sayın vali beyin Yozgatlılar iş beğenmiyor tesbitine katılmıyorum. Biliyorum ki asgari ücretle sürekli olacak iş için Yozgat'ta binlerce çalışmaya hazır insan var. Bunları görmezden gelmek bunlar iş beğenmiyor demek işin içinden çıkmaya çalışmak sayın vali beyin Yozgat için yapabileceği hiçbir şeyin kalmadığı anlamına gelir. Yozgat ve Yozgatlılar için bu durumu üzüntü verici olarak kabul ediyorum.


Üstad Abbas Sayar'ın bir şiiriyle sonlamak istiyorum.


Sonu uzar sanma bu yolun


Bu yol üç adımlıktır.


Hayat doyumluk değil


TADIMLIKTIR!


Yeni yıldan tat almanız dileğiyle.


Sağlıcakla kalın.

OKUR YORUMLARI
evren
03.01.2010 03:18:00

vali bey,yozgatın gelişmesi ve yozgatlının mutluluğu için gece gündüz çalışıyor ve şehrin sorunlarını da çekinmeden söylüyor..vali beye eleştirileriniz doğru değil,bi kısım işsiz iş beğenmiyor ve ilin valisi de bunu dile getiriyorsa bun da valinin kabahati ne.. slamlar.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ