Kadim DOĞAN

DİALOG

Yozgat’ın geleceğine dair

Yozgat'tan İzmir'e gelen dostlarımızla sohbetimiz hep Yozgat üzerine oluyor. Onlardan dinlediklerimizle Yozgat'taki gelişmeleri değerlendirmeye çalışıyorum.

Yozgat'tan gelen arkadaşlar Yozgat'ın bir şantiyeye dönüştüğünü anlatıyorlar. Her yerde hızla yüksek konutların yapıldığını, diğer yandan TOKİ'nin de konutlar yapmaya devam ettiğini anlatıyorlar.
Ben Yozgat'tan ayrıldığımda Yozgat'ta müteahhitler arsa sıkıntısı çekiyorlardı. Kirazlı Göleti'ne giderken kent parkın karşısında şehitler adına yapılan ağaçlık alan bile orman vasfından çıkarılarak imara açılmıştı. Şimdi o alanın yüksek konutlarla dolduğunu öğreniyorum.

Bira fabrikasının alanı, eski buğday pazarı ve üniversite yolunda çok sayıda çok katlı binaların yapıldığını öğreniyorum.

Bu kadar çok sayıda lüks konutun alıcı bulabilmesi o kentte ekonominin iyi olduğunu gösterir.Ama dönüp baktığımızda Yozgat hızla göç vermeye devam ediyor.

Ne yaman çelişkidir bu anlamakta zorlanıyorum.
Sonra birkaç yıl önce Sayın Osman Kiracı'nın bir araştırma yazısını anımsıyorum. Bunca konutun müşteri bulabilmesini o zaman anlıyorum.

Sayın Kiracı, yıllar önce banka mevduatları ve araç sayıları üzerinde bir araştırma yapmıştı. Bu araştırmada Yozgat hem banka mevduatları, hemde araç sayısı bakımından zemin gözüküyordu.
Demek ki banka mevduatları, konut alımı yönüyle ekonomiye girmeye başladı. Umarım inşaat sektöründeki bu hareketlilik biraz sermaye birikimiyle müteahhitler aracılığı ile istihdama dönüşür. Yozgat kendi iç gücünü yaşar ve belli bölgelerde bir sanayileşme gelişir.

Yozgat Merkez, Yerköy, Sorgun ve Boğazlıyan bu gelişmeye aday ilçelerdir. Zaten bir kentin top yekün sanayileşmesini düşünmek hayal olur. Yozgat'ın diğer ilçeleri de tarım ve tarımsal sanayiyi geliştirmelidirler. Bunları yazarken Akdağmadeni'ni unutmayalım. Akdağmadeni şu anda Yozgat'ın en şanslı ilçelerinden biri. En hızlı gelişmeyi de kaydettiğini sevinçle izliyorum. Akdağmadeni belediye başkanı Sayın Suphi Daştan'ı başarılı buluyorum.

Nedense 2012 yılına girerken Yozgat'ın Geleceği ile ilgili çok iyimser şeyler düşünüyorum. Bir toplumun ilanihaye uyumayacağını, elbet bir gün bu gaflet uykusundan uyanacağını düşünüyorum.

Beni bu iyimserliğe götüren nedenlerden biride Sayın Bekir Bozdağ'ın başbakan yardımcısı olması. Ben Bekir Bozdağ'ı siyasette çok başarılı buluyorum. Bu başarısını da bulunduğu makamın imkanları ile taçlandıracağına inanıyorum.

Çünkü Yozgat pozitif ayrımcılık görmesi gereken bir kent. Kamu yatırımları ile Yozgat'ı ileri götürmek mümkün görünmüyor. Ama Türkiye'de elinde sermayesi olan ve yatırım için yer arayan insanları Yozgat'a yönlendirmek Sayın Bekir Bozdağ'ın yapabileceği çok sıradan bir iş. (Sayın Abdüllatif Şener'in başbakan yardımcılığı döneminde Sivas'ta yaptıkları gibi.)

Yani ekonomide küçük bir pozitif ayrımcılığın Yozgat'ta büyük adımların atılmasını beraberinde getireceğini düşünüyorum.

Yozgat'ta dışarıya olan göçün iç göç haline getirilmesi Yozgat'ın diğer illerle yarışır hale gelmesi demektir. Yani her şey hazır, tekerin dönmesi için yardıma ihtiyaç var. O enerjiyi de Sayın Bekir Bozdağ verecek.
Öncelikle Yozgat Gazetesi çalışanlarından başlayarak tüm yazar arkadaşlarımın ve tüm Yozgatlı hemşerilerimin yeni yılını kutluyorum.

Yeni yılda yenilenen bir kent dileğiyle...


OKUR YORUMLARI
sezgin
11.04.2012 12:47:00

sayın yazar henedense aylardır yazmıyorsunuz .bi sorununuz mu var..yoksa okurlarıınıza mı küstünüz ..yazmıyorsunuz..bak sonra biz size küsebiliriz.selamlar..

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ