Kadim DOĞAN

DİALOG

TİCARET ODASI BAŞKANINA

Ticaret ve Sanayi Odası başkanı bir basın toplantısıyla Yozgat’ın kalkınmasıyla ilgili açıklamalarda bulunmuş. Söylediği her şey Yozgat’ı düşünen her Yozgatlının düşünüp söyleyebileceği şeyler.. Bu söylediklerini yazıma almaya gerek görmüyorum.

Ticaret Odası seçimleri yapılalı yaklaşık 16 ay oldu. 16 ay sonra basın önünde yapılan açıklamalar için “dağ fare doğurdu” diyebiliriz. Oysa aday olduğunuzda kamuoyuna verdiğiniz sözler hala unutulmuş değil. Bugüne kadar Yozgat ticaret erbabına örnek olacak hangi girişimde bulundunuz ? Tabi ki bulunamadınız.
Ticaretle uğraşan insanların veya ticaret guruplarının hangi sorununun çözümü konusunda hareket ettiniz. Mesela hangi sektörler çok zor durumda bu sektörlerle toplantı yapıp sorunlarını dinleyip çözümü konusunda hangi yetkilerle görüşme yaptınız. Tabi ki yapmadın.Çünki Yozgat senin için bir sıçrama taşı. Akdağ’dan Yozgat’a, Yozgat’tan başka bir yere.. İnternette liderler.net sitesine para yatırıp milletvekilliği adaylığına şimdiden, hazırlığa başlamışsın bile... Ticaret Odası başkanımızın evi Yozgat’ta değil.. “Yozgat’ı uzaktan sevmek denir” buna.

Acaba bizim gibi ikinci bir il var mıdır. Ticaret Odası başkanının bile evi Yozgat’ta değil. Bürokratlara alıştık Cumadan Yozgat’tan ayrılmasına. “Bari oda başkanları burada kalsın” diye düşünüyorum.
Basın toplantısında Yozgat’ta ticaret yapan insanların çoğunu tanımıyorsun. Çoğuda sizi tanımıyor. Tanımadığınız insanların sorununu tabii ki anlatamazsınız.

Sizin şeçildiğiniz seçimde bende “değişim olsun” diye inşaatçılar ve müteahhitler gurubunda sizleri destekledim. Pişmanım ! Şimdi bir önceki başkan Naci Şahin’i arar olduk. Çünki Naci Şahin gerek sektör olarak gerekse bireysel olarak bütün sorunlarımızı ilgili yerlere götürür ve çözüm arardı.

Yaptığınız en iyi iş aidatlara zam yapmak oldu. Şimdi borcu olana oda kayıt belgesi vermiyormuşsunuz. Ne mutlu size. Bu Hükümet zamanında Maliye faizlere af çıkardı, Bağ-Kur, SSK aynı uygulamayı yaptı ama Ticaret Odası birikmiş borçları affetmediği gibi faiziyle birlikte istiyor. Ödeyemezsen sana sicil kağıdını vermiyor ihaleye girmeni engelliyor.

Bir Ticaret odasınada bu yakışır.Kendi üyesinin ekmeğini kesmek.Ne mutlu size!

Sayın başkan Yozgatın çok önemli iki sorununu size hatırlatmak isterim.

1.BANKALAR

Bu bankacılık anlayışıyla Yozgata ne Esnaf nede tüccar bir adım ileri gidemez.Çünkü bankalar sadece tüketici, araba ev kredisi vermekte.. Kredi kartlarıyla para kazanmakda. Mevcut bankaların hiç birinde Ticaret yapan insana destek olacak krediler yok. Varsa bile kullandırmamak için ellerinden geleni yapıyorlar.İpotek sorunu başlı başına bir facia. Küçük bir kredi için emlak fiyatları düşük olduğundan birkaç daire birden ipotek etmek zorundasın.Yani ipoteği olmayan insanın adım atması mümkün değil.
Acilen buraya özel bankalar ve özel finans kurumları gelmeli. Bu yönde bir çabanız oldu mu acaba ?

2. BÜROKRASİ

Yukarıda bahsettik. Çoğu evini bile Yozgat’a getiremez, Yozgat’a gelen bürokrat bir malzeme alındığında mutlaka büyük kentlerden de teklif ister. Tabii ki büyük kentlerde bir çok şeyin Yozgat’tan ucuz olduğunu bilmek için bürokrat olmaya gerek yok. Ama Yozgat’lı bir çok ihtiyacının Ankara da ucuz olduğunu bilir ama gidip oradan almaz. Dışardan alınan hiçbir malda Yozgat’a katma değer bırakmaz. İstihdama da yardımcı olmaz.

Bürokrasiyle ilgili bir çok örnek biliyorum ama izinsiz yazma şansım yok. Onun için kısa süre önce kendi yaşadığım bir olayı anlatacağım.

Ben 15 yıldır Yozgat’ta Tedaş’ın işlerini yaparım benimle birlikte 3 arkadaş daha Tedaş’ta iş yapar.
İki yıl önce Tedaş’ta 7 milyar liralık bir iş yaptım . Bir işçim direkten düştü. Hastane masrafı ve SSK’nın verdiği ceza şu ana kadar 20 milyar ödedim. Olay mahkemelik. Mahkeme sonucunda en az bir 20 milyar daha ödeyeceğim.

Hal böyleyken Tedaş’ın doğrudan alımları var. Yaklaşık 25000 YTL civarında yani acil olan işlerini müteahhitleri çağırıp yaptırır. Biz bunları buradaki müteahhitler olarak % 40 kırımla yapıyorduk.
Bu sene bir ay önce acil 3 iş çıkmış. İkisini Yozgat’lı arkadaşlara, birisini de Samsun’dan müteahhit çağırıp vermiş, Tedaş’ın müdürü.

Rekabeti sağlamak için destek değil. Çünki aynı işi aynı fiyata bizde yapıyoruz.
Geriye tek bir şey kalıyor, herhalde siyasi kimliğim. Çünki iş verilen iki müteahhit arkadaşım. Kısa süre önce Hacc’a gittiler. Herhalde müdür bey bunları kendine daha yakın hissediyor diye düşünüyorum.
Umarım ben yanlış düşünüyorum.Çünki Yozgat bu ayrımcılıktan çok çekti, çok göç verdi. 21 Yüzyılda biz Yozgatlılar bu ayrımcılığı kaldırmayı başardık. Bürokrat eliyle bu yanlış anlayışları tekrar Yozgat’a getirmeyelim. Bu da Yozgatlı siyasetçilere düşer. Sayın Zekeriya Avşar, Sayın Bekir Bozdağ, Sayın İlyas Aslan. Sözüm sizedir.

25 Bin YTL’lik bir iş için Samsun’dan müteaahit getiren bürokrat anlayışıyla Yozgat bir adım ileri gidemez.
Bunlarla uğraşacaksınız, Sayın Ticaret Odası başkanı. Ticaret Odası birilerine kimlik makam verme örgütü değil. Ticaret Odası ticaret yapan insanların sorunlarında çözüm arama yeridir. Bunu iyi bilesiniz.
Yukarıda yazdıklarım saçma. Çünkü olmayan ticaretin, olmayan sanayinin başkanı da sanal olur.
Aslında sen haklısın BAŞKAN !

Tarih : 02.05.2006
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ