Yaşadığımız kenti sorguladığımız zaman görülüyorki iyi olan hiç bir şey yok. Ekonomide durum felaket. Üretim yok, yatırım yok. Yatırımın gelme ihtimali hiç yok. Çıkan teşvik yasının hiç bir getirisi yok. Yasanın faydalı olması için ciddi bir çalışma yok. Yanımızdaki Sivasta aynı yasa için gelen yüze yakın yatırımcı var iken Yozgatta bu sayı sıfır.

Ama Sivasın siyasetcisi, Valisi, Ticaret odası yatırımcı getirmek için canla başla çalışırken bizimkiler yerel gazetelere beylik beyanatlar vererek günü kurtarıyorlar. Hadi yatırımcı getirmeye güçleri yetmiyor. yatırımcıların Yozgata niye gelmedikleri konusunda bir araştırmaları var mı? Sanırım o da yok. Yozgatta Siyasetçi olmak, oda başkanı olmak, Bürokrat olmak çok kolay. Çünkü bunların ne yaptıklarını soran ve sorgulayan yok.

Tabii ki Yozgat milli gelirden az pay alan iller arasında olacak. Tabii ki yatırımlardan en az pay alacak Sivasın hatırına duble yol yapılacak Sivas için Yozgatın dışından hızlı tren planlanacak bizim yetkililer de bunları yatırım olarak Yozgatlılara anlatacak.
Eğitimde durum ekonomiden de kötü. Bütün sınavlarda Yozgatta eğitim almış gençler. 71. sırayı almakta. Eğitimden sorumlu müdür de bu durumdan mutlu. Geçen yıl okullar açıldığında 74. sırada kalmayı hedef koymuştu. Bu yıl okulların açıldığı tarihte Yozgatta olmadığım için sayın müdürün hedefini öğrenemedim ama sanırım hedef yine pek ileri bir derece değildir.

Milli eğitim müdürü ÖSS sınavları açıklandığında yerel gazetelerde yayınlanan olumlu veya olumsuz yazılara hiç bir tepki göstermedi. Başarısızlığın nedenleri konusunda topluma net bir şeyler söylemedi. Bunun anlamı şudur. “Ben sadece beni buraya müdür yapanları memnun etmek zorundayım. Onun dışındakiler beni ilgilendirmez. Basın ne yazarsa yazsın Yozgatlı ne düşünürse düşünsün önemi yok.”

Tabiiki bu zihniyetle kısa vadede Yozgatın eğitiminde ciddi ilerlemeler beklemek hayal olur. Kentleşmede iyimiyiz? Hayır. Yüzlerce yıllık tarihi olan bir kentin ikinci bir alternatif yolu yok. Bir alt geçit inşaatı Yozgata trafiği mahvetti halâ itfaiyenin çöp arabasının giremediği yollar var. Kentte ileriye dönük kentsel hiç bir planlama yapılmamış. Ne çarşısı çarşı, ne caddesi cadde, ne parkı park, tabiiki bu sorunlar bu günün değil geçmişin getirdiği sorunlar.

Yozgatı bir gezin. Yeni yapılan Adliye Sarayı hariç Yozgatta estetik hiç bir kamu veya şahıs binası var mı? Bunun sorumlusu kim? Belediye, kentte yaşayan mimarlar, mühendisler, müteahhitler hepsi el ele verip bu kentin geçmişten getirdiği mimarı estetiği yok etmişler. Tol çarşısı gitmiş, konaklar yok edilmiş ve bu ucube kent ortaya çıkmış.

İnsan kalitesi iyi mi? Sorgulamak lazım. Yozgat mesleksiz insanların topluluğu. Meslek sahibi insan sayısı çok az. Geriye kalanlar ''Ne iş olsa yaparım abi'' diyenler. Ne iş olsa yaparım diyen insan hiç bir iş bilmeyen insandır. Ne yazık ki kentimiz bu tür insanla dolu.

Neyimiz iyi ki? Sokaklarımız kötü, apartman girişlerimiz kötü, komşuluk ilişkilerimiz kötü, Ticari ilişkilerimiz kötü. Siyasetçimiz vasat bürokratımız vasat. Odalarımız vasat. Tüccarımız vasat, müteahhitimiz vasat, Öğretmenimiz vasat, Doktorlarımız vasat. Bu kadar vasatın yaşadığı bir yerde ne ekonomide, ne eğitimde ne de kentsel sorunlarda düzelme beklemek hayal !!!

Tarih : 18.10.2008
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ