Kadim DOĞAN

DİALOG

Neden kısa yaşıyoruz ?

Dogal olarak bir köşe yazarı olarak gündemdeki yolsuzluklarla ilgili görüşlerimi yazmam gerekiyor. Okuyucunun beklentisi bu yönde ama ben yine de yılın bu son yazısında yolsuzluklarla köşemi kirletmek istemiyorum.

Bir gün konuştuğumuz yolsuzluklar buzdağının sadece küçük bir kısmı. Önemli olan diğer taraflara bakmak yani yani üçüncü köprü ve çevresine yeni havaalanı, kanal İstanbul ve çevresine iyi bakmak gerekiyor diye düşünüyorum.

Geçenlerde ulusal medya organlarımızda akdeniz üniversitesinin bir araştırması yayınlandı. Yozgatta ne kadar etkisi oldu bilmiyorum ama ben bu araştırmayı Yozgatlılar adına çok önemsedim.
Akdeniz iniversitesinin bu araştırmasına göre 81 il içerisinde yaşam süresinin en kısa olduğu ilin Yozgat olduğu gerçeği ortaya çıkıyor.

Yozgatta yaşam süresi Türkiye ortalamasının epeyce altında olduğu görülüyor. Tabi ben bunun sebeplerini bilemem ama kader deyip de geçemem. Neden Yozgat rakamlarakamsal değerler oarak hep en sonda.

Milli gelirden en düşük payı Yozgat alır neden?
Orta eğitim seçmeli sınavlarında üniversite yerleştirme sınavlarında Yozgat hep en sonlardadır neden?
Yozgatlılar 81 il içinde en kısa yaşam süresine sahip neden ?
Yozgat bir yayla kenti olmasına rağmen hayvancılıkta en sonlarda neden?
Yozgatta tarımsal üretim en düşük seviyede neden?

Tabii bu soruları çoğaltmak mümkün. Bu soruların cevaplarını bulmak kimin işi yozgatta yaşayan yurttaşların mı yoksa Yozgat adına görev yapan siyasetçilerin ve bürokratların işi mi.
Acaba Akdeniz Üniversitesi’nin bu araştırması Yozgat velisini nasıl etiketledi. Kader mi dedi yoksa bu kadar olmamalı mı dedi merak ediyorum.

Acaba Bozok Üniversitesi’nin rektörü bu araştırmayı Akdeniz Üniversitesinde isteyip inceleti mi Yozgat valisi ile kafa kafaya verip neden Yozgatta insanlar az yapıyor bunu bilimsel olarak biz araştıralım dedikleri mi yoksa kader deyip geçtiler mi?

Emeklilik yaşının 65 olduğu bir ülkede Yozgatta ortalama yaşın 67 olmasını ancak vahşi kapitalistler kabul edebilir onların dışında kimsenin bu gerçeği kabul etmesi mümün değildir.
Yozgatta bulundukları süre içinde Yozgat’ı çok seven her konuşmalarında Yozgat’a övgüler yağdıran bürokratlar umarım bu konuda üniversiteye bilimsel bir çalışma yaptırırlar. Yozgatlıların yapım süreleri neden kısa ortaya çıkarıp gerekli önlemleri alırlar.

Ölüm bu fukara ölümü geldim geliyorum demez bir akşam üstü yada bir kışlık büker boynuna gider insan Tabiki erken ölümlerin birinci sebebi fukaralık fukara adamın zaten yapamam talebi bile olamaz. Yozgatta öncelikli olan fukaralıktan. Ama nasıl ?

2013 üde bitirdik bir çok dostumuzda 2013’te kaldılar yeni yıl yeni umutlar, yeni mutluluklar yeni zenginlikler getirmesini diliyorum.
Hoşçakalın.

02.01.2014
OKUR YORUMLARI
MÜHENDİS
08.01.2014 21:12:00

Değerli Kadim abi.
Yozgat'ta kısa olan yaşama, bu konuya duyarsız kalanlara mı üzülelim.
Türkiye'nin nasıl soyulduğuna, adaletin ne hallere düştüğünemi üzülelim.
2013 te kaybettiğimiz ortak dostlarımıza mı üzülelim.
Bilmiyorum ama üzülecek o kadar önemli gelişmeler var ki....

13.01.2014 17:14:00

gençliğin güzelliğin kalemine yansıyor.Bu yaşta yozgat için kafa yormak,ne güzel ATATÜRK GENÇLİĞE BOŞA güvenmemiş Kadim beye selamlar yolun açık olsun güzel bir yılda güzel yazılar bekliyoruz sizden

mahmut erdem
10.01.2014 10:46:00

Selam gönlü güzel abim ,neden böyle hitabetim yazılarının okumuş olduklarımda tamamına yakını toplumcu,ve paylaşımcı bir yaklaşım görmem den güzelde duruş sergiliyor seviyorum böyle duruşlar bizlerede örnek oluyor zevkle okunan akılda kalıcı olur. emeğinize sağlık gönlünüze göre bir yıl olması dileğimle salıcakla kalın.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ