Kadim DOĞAN

DİALOG

BU MEMLEKET BİZİM

İnsanlığın beşiği bu canım Anadolu. Yirmi birinci yüzyılda hala acılara gebe.Bu topraklarda var olan bu topraklarda beslenen insanların hançeriyle karşı karşıya .
Dost bildiklerimizin hançerine yabancı değil bu toprakların insanı. Kabe’yi bekleyen askerlerimiz Arapların ve İngilizlerin işbirliğiyle kılıç kılıçla katledilmediler mi?
Türk ulusu farklı bir ulus.Orta Asya’dan çıkıp feth ettikleri topraklara devletler kurup .bu toprakta yaşayan insanları diliyle,diniyle, kültürüyle kabul edip birlikte yaşamışlar.
İspanya’dan Yahudileri kovmuşlar. Dünyada sadece Türkler kabul etmiş.Yahudilere yer vermişler, yurt vermişler.Kudüs’te hala Osmanlının yaptıkları konuşulur.
Nedir bu kalkışma , ayaklanma! Birlikte kurmadık mı bu Cumhuriyeti? Çanakkale’de Kurtuluş savasında birlikte değimliydik. Mandayı birlikte reddetmedik mi? Bu gün niye mandacı oldunuz.
Bu cumhuriyet sizden neyi esirgedi.Her makama geldiniz.Gün oldu cumhurbaşkanı oldunuz.Biz bunu hiç sorgulamadık.
İlk isyanınız değil , son isyanınızda olmayacak. Kurucusu olduğunuz bu devleti parçalamaya çalışmakla bu ülkede yaşayan bütün insanlara zarar veriyorsunuz.Yoksulluğu çoğaltıyorsunuz.Çağın gerisinde kalmamıza neden oluyorsunuz.
Eğer bu ahmakca tavrınız sürerse bu ülkede yaşayan bütün insanlar çağın gerisinde kalacak ve üçüncü sınıf insanlar olacağız.
İslam coğrafyasında çağı zorlayan tek ulusuz. Bize,kendinize ve İslam topluluklarına kötülük yapıyorsunuz.Türkiye kaybederse biz ve tüm Müslümanlar kaybeder.Biz bu cumhuriyeti birlikte kurduk. Lozan’da sizi azınlık olarak kabul etmedik. Biz bu sınırları birlikte belirledik.
Nazım Hikmet’in şiirinde dediği gibi
“Dört nala gelip
uzak Asya’dan
Akdeniz’e
bir kısrak başı
gibi uzanan
Bu memleket bizim”
Evet bu memleket bizim.Ama bu memlekette hiçbir zaman ırkçı bir düşünceyle bu memleket bizim demedik.1071 de Malazgirt savaşıyla geldiğimiz bu Anadolu topraklarında yaşayan bütün insanlara gösterdiğimiz saygıyı hala bu topraklarda yaşayan bütün insanlara gösteriyoruz.
Söylenecek kötü sözlerde vardır.Kötü yöneticiler hepimizi yoksulluğa mahkum etmişlerse ,bu yoksulluktan ve kötü yöneticilerden kurtulmak için mücadele vermeliyiz.
Bu mücadeleyi bizden ayrı mandacı zihniyetle yaparsanız ,hiç bir şey kazanamazsınız.Anadolu’yu bir şiirinde Ahmet Arif anlatıyor.Yorumsuz, sizin için bir kısmını yazıma alıp sonluyorum.
“Beşikler vermişim Nuh’ a
Salıncaklar hamaklar
Havva anan dünkü çocuk sayılır
Anadoluyum ben
Tanıyor musun?
Utanırım
Utanırım fukaralıktan ,
Ele güne karşı çıplak…
Üşür fidelerim
Harmanım kesat
Kardeşliğin ,çalışmanın
Beraberliğin
Atom güllerinin katmer açtığı
Şairlerin bilginlerin dünyalarında
Kalmışım bir başıma
Bir başıma ve uzak
Biliyor musun?
Binlerce yıl sağılmışım
Korkunç atlılarıyla parçalamışlar.
Nazlı seher uykularımı
Hükümdarlar ,saldırganlar,haydutlar
Haraç salmışlar üstüme
Ne İskender takmışım
Ne şah, ne sultan
Göçüp gitmişler gölgesiz
Selam etmişim dostuma
Görüyor musun?”
Bu şiir Diyarbakırlı şair Ahmet Arif’e ait.Kendisiyle 1979 yılında Demokrat gazetesinde birlikte çalışma şansına sahip oldum. Anadolu’yu anlatan en güzel şiir.Evet Anadolu birçok medeniyeti reddetmiş.Ama bizi kabul etmiş.Bin yıldır bu topraklarda varız.Binlerce yılda var olacağız.
Anadolu bizi sevmiş bizde Anadolu’yu gerisi boş

Tarih : 13.04.2006
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ