Kadim DOĞAN

DİALOG

BOŞ KONUŞUROYORUZ

Türkiye 21. Yüzyılın başında boş tartışmalarla zaman harcıyor. Ekonomi, bilim, geri kalmışlık, yoksulluk bu durumdan kurtulmanın reçeteleri tartışılacağı yerde
Türban, Kadıköy’e camii yapımı, Ulaştırma Bakanının eşinin yemek masasında ayrı oturması gibi kökenini dinden almayan geleneksel davranışları günlerce gazete manşetlerinde tartışıyoruz. Bu tür tartışmaların haklı tarafı olmaz. Tartışma ne kadar uzarsa uzasın kazanan olmaz. Yani boşu boşuna çene yormak. Toplumu oyalamak.

Ben sosyal demokrat bir insanım Sayın bakanın eşinin o masada yalnız oturup yemek yemesini yadırgamadım çünkü geleneksel bir davranış biçimidir. Hepimizin evinde kalabalık olduğunda ister istemez erkekler bir masada bayanlar bir masada toplanıp yemek yer. Geleneksel bir davranış biçimi bu. Bunu eleştirmek gazete manşetlerine çıkarmak hiç doğru değil.
Bu sıradan olayı manşetlere çıkaran zihniyetin amacı AKP’yi yıpratmak olamaz olsa olsa AKP’ye destek olmak olur.
Çünkü bu tür kaynağı din gibi gösterilen ama aslı geleneklerden kaynaklanan tartışmalarda AKP zihniyeti kazanmıştır. Bundan sonraki tartışmaları da kazanacaktır.

İstanbul’da yalılarda boğaz kenarında kendilerini entel sayan baylar bayanlar, kendi aralarında bakan beyin eşinin ayrı masada yemek yemesini kınayan sohbetler yapabilirler. Bu durumda kadın kimliğinin aşağılandığı teorilerini üretip konuyu ulusal çapta tartışmaya açabilirler.
Ama hemen oturdukları yalıların 5oo metre ötesinden başlayarak tüm anadoluda yaşayan insanlar onlar gibi düşünmez. Çünkü bu davranış doğal bir davranıştır. Bakan beyin eşi doğruyu yapmıştır. Bunu bu kadar büyütmenin ardında art niyet vardır diye düşünür Anadolu insanı.

Daha önce bu tür tartışmalar yaşandı. AKP’nin iktidar olmasında bu tür tartışmaların rolü büyüktür. Çünkü bu tür tartışmalarda AKP topluma yakın durmaktadır. Karşısındaki sosyal demokratlar bu tür tartışmalarda çabuk açığa düşmektedirler.

İstanbul Taksim’de cami yapılması konusu da benzer bir konudur.
Sayın Başbakan İstanbul Belediye Başkanı iken “Taksim’e camii yapacağım” dedi. Kendilerini Laik aydın sayan insanlar hep bir ağızdan “Taksim’e camii yaptırmayız” diye haykırdılar eylemler yaptılar. Bunu Anadolu’da izleyen insanlar bak bunlar camii yapmaya karşı geliyorlar diye düşündüler. Çünkü onlar Taksim neresi neden oraya camii yapılması istemiyor gibi konuyu ince düşünmek zorunda değiller.

Biz seçimlerde niçin camii yapılmasına karşısınız sorusuyla çoğu yerde karşılaştık ve saatlerce bunu izah etmeye çalıştık.
Şimdi de Kadıköy parkındaki camii yapma girişimi aynı yanlışlarla tartışılıyor. Kadıköy’de yapılacak camii sadece Kadıköylüleri ilgilendirir. Bunu ulusal çapta tartışmak yanlıştır. Bu tür tartışmaların içi tuzaklarla doludur ve bu tür tartışmaları her zaman tartışmayı başlatanlar kazanır.

Bu tür saçma tartışmalar yerine üçüncü yılını dolduran AKP hükümetinin yapamadıklarını tartışarak verdiği sözleri yerine getirmesini sağlayalım.
Geri kalmışlığımızı ve bu durumdan nasıl kurtulacağımızı tartışalım.

Tarih : 06.12.2005
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ