YOZGAT KÖYLERİNDEKİ SAHİPLİ KÖPEKLERE MİKROÇİP KİMLİĞİ

Köylerde yaşayan her yaştan sahipli köpeklerin mikroçip takılarak kayıt altına alınmasıyla ilgili çalışmalar 31 Aralık 2025 tarihine kadar devam edecek. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen uygulama kapsamında, köpek sahiplerinin hayvanlarını kimliklendirerek kayıt ettirmeleri zorunlu hale getirildi.
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 28. maddesi gereğince, bu tarihe kadar kayıt işlemini gerçekleştirmeyen hayvan sahiplerine 8.036 TL idari para cezası uygulanacak. Ayrıca sahipli hayvanını terk edenler hakkında 86.358 TL ceza kesilecek.
Yasal düzenlemelere göre kimliksiz hayvanların çevreye bırakılması ve insanların can güvenliğini tehdit edecek şekilde başıboş dolaşması durumunda, Türk Ceza Kanunu'nun 177. maddesi kapsamında ilgililere adli para cezası veya altı aya kadar hapis cezası verilebilecek.
Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, köylerde yaşayan sahipli köpeklere yönelik mikroçip uygulaması, pasaport düzenlemesi ve kuduz aşısının ücretsiz olarak yapılacağı belirtildi. Hayvan sahiplerinin en yakın İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurarak randevu almaları gerektiği hatırlatıldı.
Yetkililer, kayıt altına alınmayan hayvanların bulaşıcı hastalıkların yayılmasına neden olabileceği, serseri bırakılmaları veya terk edilmeleri durumunda hem hayvanlar hem de toplum açısından ciddi sorunlara yol açabileceği uyarısında bulundu.
T.C. Yozgat Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan çağrıda, vatandaşların duyarlı davranarak hayvanlarını kayıt altına aldırmaları istendi.