Dursun ERKILIÇ

KILIÇ YARASI

YOZGAT ve ÜLKEM ADINA SEVİNDİM

Son dönemde Yozgat’ın hastanelerine sıkça uğramam gerekti. Yozgat Şehir Hastanesi’nin müdavimiyim.

Açık konuşmam gerekirse, bu hastanenin kapısından girmemiş olmanın rehaveti içindeyken hakkında duyduklarım, Türkiye’de türünün ilk örneği olan bu sağlık yuvasına dair olumsuz düşünceler estiriyordu zihnimde.

Geçmişte Yozgat’a dair bildiğim, duyduğum olumsuzlukları ziyaret, sohbet ya da yazılarımda gündeme getirmişliğim vardı ama şehirdeki sağlık hizmetleriyle ilgili bir değerlendirmem olmamıştı.

Bilinmesi gerekenler

Sağlık sektörüyle ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla mesleki irtibatım vardır.

İş kolunun bir numarası ve Türkiye’nin üçüncü büyük sendikası olan hem sektöre hem de sağlık çalışanlarına büyük hizmetleri dokunan Öz Sağlık-İş Sendikasının raporlarını inceleme imkanım oldu. Sendikanın Genel Başkanı Devlet Sert ve diğer yetkililerden aldığım bilgiler ışığında yazdığım yazılar, yazarken içimi sızlatmış, yüreğimi kanatmıştır.

Çünkü özellikle salgın döneminde sağlık çalışanları öylesine olumsuz koşullarda görev yaptı ve yapıyor ki ‘benim’ diyen dayanamaz. Saldırılarda can veren de var, zor koşullar yüzünden intiharı düşünen de…

Kalitenin tescili

Araya bu bilgileri özetleyerek neden sıkıştırdım? Bu kahraman çalışanlardan bir bölümü de Yozgat Şehir Hastanesi’nde çalışıyor da ondan.

Ve bu çalışanlar öylesine çağdaş hizmet sunuyor ki takdir görüyor, ‘sınıf’ atlıyor.

Duydum, şaşırmakla kalmadım Yozgat ve ülkem adına sevindim. Çünkü Yozgat Şehir Hastanesi, HIMSS EMRAM 7 Belgesini almaya hak kazanmış.

Bu da ne ola ki diyenler için diyorum: Belge, sağlık hizmetlerinde dijitalleşmenin tescili niteliğinde.

Hastane, internet sitesinden yaptığı paylaşımla belgenin nasıl elde edildiğini, ne anlama geldiğini ve duyulan sevinci şu cümlelerle anlatıyor:

2017 Eylül ayında HIMSS EMRAM SEVİYE 6 Dijital Hastane olarak valide olan ve bu tarihten itibaren çalışmalarına hız kesmeden devam eden Yozgat Şehir Hastanemiz, 29-30 Kasım 2018 tarihlerinde HIMSS Analytics Avrupa ve Latin Amerika sorumlusu John Rayner ve Jörg Studzinski ile İtalya'dan Elena Sini ve Portekiz’den Dr. Ana Rafaela Prado'nun gözlemci olarak katıldığı ziyaret sonucunda üstün bir başarı göstererek ‘Ocak 2018’de zorlaştırılan kriterlere göre Seviye 7 Tam Dijital Hastane olarak tescil edilen Avrupa’nın ilk ve tek hastanesi olmuştur.’  Yozgat Şehir Hastanesi Ailesi olarak bu gururu bize yaşatan bütün çalışma arkadaşlarımıza, desteğini esirgemeyen devlet büyüklerimize ve bakanlık yetkililerimize teşekkür eder, Ülkemize ve Milletimize saygıyla arz ederiz.

 İlklerin hastanesi

Türkiye, son yıllarda sağlık hizmetleri alanındaki hamleleri ile bölgenin sağlık üssü haline gelirken, ülkemizin ilk şehir hastanesi olma özelliğini taşıyan ve kaliteli hizmetiyle dikkat çeken Yozgat Şehir Hastanesi, dijital hastane derecelendirmesinde dünyaca kabul gördüğü belirtilen H”IMSS EMRAM 7”, yani, “Elektronik Sağlık Kaydı Adaptasyon Modeli” kriterlerini yerine getiren ilk şehir hastanesi olmuş.

Ben de sizin gibi ‘olmuş da ne olmuş’ diye araştırınca gördüm ve anladım ki; belgeyi alacak hastane, hasta bakımını sağlamak ve yönetmek için kâğıt kullanımını sıfıra indirmeli…

‘HIMSS 7 Sertifikasyonu’, dijitalleşme sürecinin en üst noktası sayılıyormuş.

Deniyor ki, HIMSS 7, klinik karar desteklerine yaptığı katkılarla da hastanelerin sağlık hizmet kalitesini ve hızını artıran dijitalleşmeyi kapsıyor. Bu yolla; hastalara ait tüm veriler, medikal görüntüler ve diğer dokümanlar elektronik hasta kayıt (EMR) ortamının içerisinde saklanıyor. Böylece, tüm hastane servisleri için özet veri sürekliliği ve sunumu sağlıyor.

Gittim, gördüm, yazdım

İşin teknik kısmından anlamam fakat son haftalarda Yozgat’taki sağlık hizmetlerini özellikle de Yozgat Şehir Hastanesini gözledim. Yazdıklarımın doğruluğunu yaşadım.

Başhekim Uzm. Dr. Mustafa Kozan ile yönetim ve çalışma ekibini takdir ve tebrik etmek gerek.

Son olarak şunu da belirtmeliyim: Dünyanın ve Türkiye’nin hiçbir yerinde sağlık hizmeti sorunsuz olmaz. Yozgat Şehir Hastanesi’nde de sorunlar yaşanıyordur mutlaka. Hastane’nin şansı bu olumsuzlukları en aza indirecek sağlam ve sağlıklı bir altyapıya kavuşmuş olması.

 

OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ