Dursun ERKILIÇ

KILIÇ YARASI

YOZGAT DİASPORASI HEYECANLANDIRILMALI

Yozgat’ın pek çok alanda ihmal edilmişliğini yazanlar, çizenler, söyleyenler cümlenin önüne, sonuna bir ‘iş adamları’ ya da son dönemin doğru deyimi ile ‘iş insanları’ ekler! Ve özetle şunu derler:

-Yozgat’ta para kazanıp zengin olanlar, bu paralarla başka şehirlerde yatırım yaptı…

Nezaket çerçevesinde kurulan bu tür cümlelerin kabaca ifadesi “Yozgat’ın parası dışarıya kaçırıldı!” demektir.

O zaman ne yapmak lazım?

Evet, durum böyle ise ve Yozgat sevdalısı birkaç fedakar dışında parayı bulan bu şehirden kaçıyorsa ne yapmak gerek?

Soruyu tersinden bir cümle ile cevaba dönüştürmek mümkün:

-Başka şehirlerde ve ülkelerde başarılarıyla öne çıkan, sermaye sahibi Yozgatlıların doğdukları yere yatırım yapmalarını sağlamak gerek…

Kulağa hoş gelen ve fakat düşünmesi de uygulaması da zor görünen bu mucize gerçekleşebilir mi?

Gerçekleşebilir!

Ahmet Koç’a kulak verelim

Yozgatlı Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Ahmet Koç, sözünü ettiğim mucizenin gerçekleşebileceğinin müjdesini son dönemde değişik vesilelerle yaptığı açıklamalar ve yazdığı yazılarla verdi.

Mesela, ANKHABER Gazetesi’nin 25 Ağustos tarihli sayısında yer alan “Büyük Buluşma” başlıklı yazısının konuya ilişkin bölümünde şu ifadeleri kullandı:

“Önümüzde çok büyük bir proje var. Proje, 2022 yılında ülke ve dünya genelinde yaşayan Yozgatlı iş insanlarının önemli bir bölümünü Yozgat’a getirerek, geniş kapsamlı bir fuar düzenlemeyi planlıyoruz.

Kurucu Başkanı olduğum Dünya Yozgatlılar Konfederasyonu ile yurt dışındaki bütün iş insanlarını önümüzdeki yıl Yozgat’ta bir araya getirmeyi düşünüyoruz. Bu büyük buluşmayı fuar alanında gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

Sayın Valimiz, Belediye Başkanımız bu konuda bize destek sağlıyor. Fuar alanının taahhüdünü verdiler. 2022 yılında yurt dışındaki hemşehrilerimiz başta olmak üzere Ankara, İstanbul, Kayseri ve Türkiye genelindeki Yozgatlıları sılada buluşturacağız inşallah.”

10 yıl önceki bir yazım

Bu gazetenin 3 Ekim 2011 tarihli yani 10 yıl önceki sayısında, “Yozgat ayağa nasıl kalkar?” başlıklı bir yazı kaleme almışım.

O tarihte, Cemil Çiçek Meclis Başkanı, Bekir Bozdağ Başbakan Yardımcısı, Taner Yıldız Enerji Bakanı, Yusuf Başer de bugün olduğu gibi Yozgat Belediye Başkanı unvanını taşıyormuş. O yazının merkezinde, bir dönem çok konuşulan ve bugün de dile getirilen “acemi birliği” varmış ama başlangıç kısmı şöyle:

“Yozgat, yatırıma aç bir şehir…

Sosyal, ekonomik, kültürel yatırımlar açısından bugüne kadar yeterince yararlanamayan Yozgat, Belediye’nin kısıtlı imkanları ve hayırseverlerin yardımıyla yürüyemez aydınlık geleceğe…

Şehre, sosyo-ekonomik bir hamle ile dinamizm kazandırılmadığı sürece, rutin bir gelişme ve değişimin ötesine gitmek zor…”

O dinamizm dışarıda…

Evet, ‘sosyo/ekonomik’ hamle olacaksa bu işin itici gücü, dinamizmi şehir dışında sermaye birikimi sağlamış Yozgatlılar olacaktır. Bu bakımdan Ahmet Koç’un sözleri bir kez daha okunmalı ve bu büyük buluşma gerçekleşecekse hem bugünden hazırlık yapılmalı hem de ‘Yozgat diasporası’nı heyecanlandıracak, hareketlendirecek yol ve yöntemler bulunmalı…

Yoksa yazık olur böylesine dev bir organizasyona…

OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ