Dursun ERKILIÇ

KILIÇ YARASI

Abbas Sayar Yozgat saymaz!

Bayramlar, milli ve manevi konuların sohbet malzemesine dönüştüğü müstesna günlerdendir…
Eller öpülür, tokalaşmalar yapılır, ramazan boyunca bağlı olan ağızlar gibi gönüller de açılır ve bu bayram olduğu gibi, yemeler, içmeler bir ay boyunca oruç tutanlara ilahi bir ödül güzelliğine dönüşür.
Söz sözü, söz özü açar…
Örneğin, ‘Ne olacak bu memleketin hali’ genelinden, ‘ne olacak şu Yozgat’ın hali’ özeline inilir…
Tüketimden üretimden…
Asayişten arıtıma…
Ekonomiden medyaya…
Suriye’den İsrail’e her şey yatırılır masaya…
KONU ÖNERİSİ…
Yozgatlılar birkaç konuyu daha masaya yatırsın isterim…
Vefayı…
Kendi değerlere sahip çıkmayı…
‘Yozgat Var’ı…
‘Yozgatlı Yok’u…
Söz buraya dayanınca, karşımıza ister istemez büyük kalem ve kelam erbabı rahmetlik Abbas Sayar oturacaktır…

ÜNLÜ SÖZÜ VE BİR FOTOĞRAF

Biz onun özelliklerinden, güzelliklerinden dem vururken, o da bize, “geçenlerde ölüm yıldönümümdü üç-beş Yozgatlı dışında kimse yoktu mezarımın başında… Vakti zamanında yanlış yazmışım; aslında “Yozgat da Yok Yozgatlı da Yok” demeliymişim” dese haksız mı?

Fotoğraf karelerine de yansıyan bu acı tablo, bizim de yüreğimizi burkmalı, ne yapıyoruz dedirtmelidir…
Yozgat Gazetesi’nin internet sitesinde yer alan anma haberinin girişi şöyle:
Yozgat’ın ilk gazetecisi ,ünlü düşünür, şair ve yazar merhum N.Abbas Sayar ölümünün 13.yıldönümünde mezarı başında dualarla anıldı. Merhumun Çatak mezarlığında bulunan kabristanında Yozgat Belediyesince düzenlenen anma töreninde Abbas Sayar’ın aziz ruhuna ithaf edilmek üzere Kuran’ı kerim okundu.Törene katılan Belediye yetkilileri ve basın mensupları merhumun kabristanına birer karanfil bıraktılar. Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Kur’an-ı Kerim okunduktan ve dua sonrasında yaptığı konuşmada merhum Abbas Sayar’ın evrensel kültüre katkı sağlayan Türk edebiyatının yetiştirdiği ünlü bir şair ve yazar olduğunu vurguladı.Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Hakan Kiracı da merhum Sayar’ın şair ve yazarlığın ötesinde aynı zamanda büyük bir mütefekkir olduğunu belirterek “Yozgat aşığı meslek büyüğümüzü ölümünün 13.yıldönümünde bir kez daha sevgiyle anıyoruz” dedi.
Bu anma etkinliğinde hazır bulunan diğer isimler; Yozgat Belediye Başkan Yardımcısı Tevfik Bozkurt, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Yıldız Ersin, Zabıta Müdürü Musa Baran,İl Dernekler Müdürü Hakkı Yurtlu, Yeni Ufuk Gazetesi Genel Yayın Müdürü Muammer Karadeli, İleri Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Seyfi Çelikkaya imiş.
Belediye ve gazeteci ağırlıklı bu can dostlar, merhum Abbas Sayarın ruhunun şad olmasına yeter ama ihmal ve aymazlık içindeki Yozgatlılara da kalem sallatır…

YOZGAT’IN İTİBARI…

Yozgat, Türkiye’nin en itibarlı kentlerinden biri elbette. Bunu tartışmak bile büyük saygısızlık olur… Yine de, “Yozgat’ın itibarı ne zaman tavan yapar?” diye sorulsa ne dersiniz?
Her itibarlı kişi gibi kentlerin de itibarını gölgeleyen ya da yücelten bazı hususlar, olaylar, görüntüler vardır…
Abbas Sayar’ı anma fotoğrafındaki görüntü o itibarı zedeleyen bir ‘belge’dir…
Hatırlatmak istedim.
‘Yorganımı Sıkı Sar’ıp eyvallah deme vakti geldi…
İyi bayramlar…

18.08.2012
OKUR YORUMLARI
SAYHA
23.09.2012 22:14:00

Sayın Erkılıç; Değerlerine sahip çıkmayan değer kazanamaz diye düşünüyorum.

1984 yılında Ankara bakanlıkta çalışırken, hem ünüversitede okuyup hem çalışan bir arkadaş Yozgatlı olduğumu anlayınca çok heyecanlandı. Kendisiyle farklı yörelerin insanı olduğumuz için, bende bu alaksının sebebini sordum. Abbas sayarı tanırmısınız dedi. Evet tanırım dedim. Ne kadar tanırsınız dedi. Çocukluğumda gittiğim kırtasiyelerde ve gazetecilerde ve otelinin önünde otururken çok gördüm. Yozgat küçüktür. Herkes herkesi tanır. Ara sırada babam birileriyle sohbet ederken adını çok anar dedim. Güldü. Bu kadarmı dedi.Evet dedim. Peki siz nerden tanıyorsunuz dedim. Bakışlerını derine daldırarak düşüncelerinden dedi. Anlamadım, yani görüşüyomuydunuz dedim.Gözlerini kısarak yazılarından dedi.

İşte o zaman karşımdaki kişinin gözleri ne kadar küçüldüyse benim yüzüm o kadar kızardı.

Keşke Yozagat'taki okullarda özlü sözleri okulların bi köşesine yazılsa. Hatta bayrağımızın sağ tarafınada resmi asılsa. Bir liderin(Atatürk) yanına elbette bir düşünür yakışır. Hiç değilse okullardan kendi özünü tanımadan mezun olan öğrenciler mezun olmaz. Benim gibi yabancının yanında yüzü kızarmaz.

SAYHA

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ