Ali DEMİRDAĞ

TAHLİL

yozgatgazetesi@yahoo.com

YENİ BİR YILA GİRERKEN

Ekleyen admin on Ara 27th, 2014 kategori : Ali Demirdağ. Bu kayit icin herhangi bir yanit takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu girise bir yanit veya trackback birakabilirsin

Yeni olan her şey güzeldir. Bu ifadem sakın yanlış anlaşılmasın. Eskiyi kötülemek için kullanmıyorum. Zira eskisi olmayanın yenisi de olmaz. Kökü olmayan ağacın meyvesi de olmaz. İnsan nereden geldiğini bilmezse nereye gideceğini de bilemez. Eskiden güç- kuvvet almayan bir insanın hedefine ulaşma imkanı yoktur.

Ama, bununla beraber eskiye takılıp kalmak ta insan dinamizmini yok eder, heyecanını kırar, onu ümitsiz ve bedbin eder. Bunun için Bediüzzaman: “Eski hal muhal, ya yeni hal ya da izmihlâl” der. Yani bu asrı bütün şartlarıyla ve içinde yaşayanlarla birlikte geriye çevirip götürme imkanı yoktur. Muasırlarımızla birlikte bu asrı beraber yaşayacağız.

Şimdi, Batı kültürünün empoze ettiği bir yılbaşı geleneği, bizim kültürümüze de girdi. Buna karşı ne kadar direnç gösterilirse gösterilsin, artık bununla beraber yaşama mecburiyeti bir teamül haline geldi.

Miladî yılbaşı her ne kadar Hz. İsa (as) nın doğum günü olmasa da, bütün dünyanın kabul ettiği bir tarih başlangıcı sayılmış ve bütün dünya bunu benimsemiştir. Öyle ise, bunu reddetmenin ve karşı çıkmanın gereği yoktur. Yani rüzgara karşı tükürmenin ve akan seli durdurmanın anlamı ve imkanı da yoktur. Mecrasını değiştirmek lazımdır.

Öyle ise ne yapılmalı? İslam’ın yasakladığı ve Hz. İsa (as) nın da aynı istikamette bu yasağın tebliği gereği, domuz eti ve şarabın kullanılmaması.. Şayet o gün için dostlarla bir araya gelinecekse, meşruiyet çizgisinin dışına çıkılmamasıyla birlikte, şu esaslara da riayet etmenin gereğine inanıyorum:

a-Ben neyim, nereden geliyorum ve nereye gideceğim, bu dünyada vazifem nedir? Bu sorulara o gece bir vevap aranmalıdır.

b-Ben bir yılı nasıl kapadım, zararda mı yoksa kârda mıyım? Bunun hesabının yapılması kanaatindeyim.

c-Bana verilen emaneti; başta vücut olarak; aile efradıma, komşularıma, şehrime, vatan ve milletime layıkıyla yerine getirebildim mi?

Yani kısaca; bana bu sahnede verilen, bu bir senelik oyundaki rolümü iyice oynadım mı? Bütün bunlara verilecek cevap sizi gönül huzuruyla tatmin ediyorsa, önünüze bakın ve hedefinize bir yıl daha yaklaşmış oldunuz demektir.

Evet yeni yıl, her şeyiyle yenilik demektir. Yeni bir doğum, yeni bir iklim, yeni bir mevsim ve yeni bir sabah demektir. İnsanın bütün hissiyatıyla, hamiyeti ve himmetiyle, azimle ve cesaretiyle hayata sarılması ve o hayatı insanca yaşama şevki demektir.

Bu vesile ile yeni yılın, bütün insanlık aleminin; huzur, barış ve kardeşliğinin tesisine vesile olmasını, bununla birlikte insanlığın; hırs ve aç gözlülüğünün, daha doğrusu canavarca davranışlarının eski yılda bırakılmış olmasını insaniyetinden bekliyorum. Bu niyet ve temennilerimi de Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ