Ali DEMİRDAĞ

TAHLİL

yozgatgazetesi@yahoo.com

UMRE SEYAHATİ -2

OKYANUSA DALIŞ

Bu külli duayı yaptıktan sonra, bir buz parçası mahiyetindeki benliğini (veya yaptığın çok cüz’i ubudiyetini) okyanusa bırakıyorsun, tâ ki o rahmet deryasından bir damlacık olasın. Beyt’i Ma’mur-u tavaf eden meleklere ayak uydurarak Beytullah’ı tavaf ediyoruz. Tavaf esnasında akşam namazı ve kalan şavtları tamamlayıp Safa tepesine, orada Sa’y dediğimiz ibadeti, Hazreti Hacer validemizin hatırasını yâd ederek tamamlıyoruz. Yatsı namazını da Beytullah’ta kıldıktan sonra otelimize dönüyoruz.Tıraş ve ihramdan çıkış. İlk günün yorgunluğu. Ama olsun, “Hayr’ul- umuru ahmezuha”, yani işlerin veya ibadetin en hayırlısı en zor olanıdır” buyuruyor Peygamberimiz.

İnsan yalnız ibadet ederken, inandığı ve itikat dairesine dahil ettiği esaslara zaman zaman şahit arıyor. Aman Allah’ım! Amentüde esasları ifade edilen imanın rükünlerine ne kadar şahit varmış! Bütün bu insanlar ne kadar şanslı insanlarmış ki, Cenabı Hakkın İbrahim aleyhisselam vasıtasıyla yaptığı davete icabaten buralara kadar gelmişler.Ahir zaman Peygamberi (asm)nin sünnetine ittibaen buralara gelmenin mutluluğunu yaşayan bu insanlar O’na ümmet olmanın gurur ve şerefini yaşıyorlar.Yine insan bir yönüyle de, Cenabı Hakkın kendisine verdiği nimetlerin karşılığında yaptığı kulluğun pek cüz’i kalışını görünce, bu muhteşem cemaat içerisinde yaptığını O’na takdim etmeye bir cesaret buluyor. Kendi kendine diyor ki: “ Ya Rabbel-âlemin şu cemaatin içerisinde duası reddilmeyen kullarının hürmetine benim de cüz’i şükrümü ve ibadetimi kabul eyle,” diye dua ve istirhamda bulunuyor.

Şair der ki: “Kime ki Kabe nasip olsa Mevla rahmet eder.

Her kişi hanesine sevdiğini davet eder..”

Bu davet umumadır, bu kutsi yolculuğu ne sözle ve ne de yazıyla ifade etmek mümkün değildir. Bu lezzeti tadamayan bilemez.

Yazımın başında da ifade etmeye çalıştım. Kim ki hayatına yeniden bir istikamet vermek istiyor, işte Umre İbadeti.

Her kim ki, ömrüne bereket katmak istiyor, işte Umre ibadeti. Yani insanın manevi ömrüne katılan bereketi ifade etmek istersek, Allah Rasulü (sav) buyuruyor ki: (Medinede’ki Mescidi Nebeviyi kasdederek) “Benim şu mescidimde kılınan namaz diğer mescidlerde kılınan namazlardan bin kat daha faziletlidir. Ama Mescidi Haramda kılınan namaz da burada kılnan namazdan yüz kat daha faziletlidir.”

22.03.2014
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ