Ali DEMİRDAĞ

TAHLİL

yozgatgazetesi@yahoo.com

UMRE SEYAHATİ -1

(07-26. Şubat, 2014 Tarihleri arası, 19 Günlük Umre İbadeti ve İntibalarımız)

Umre, İslam Dininde çok büyük ehemmiyeti olan ve Hac’da yapılan ibadetlerden birkaç tane noksanlıkla ifa edilen bir ibadet şeklidir. Hac’dan farkı zamanla sınırlı olmayıp, Arafat Vakfesi, Mina ve Müzdelife Vakfesi hariç o kutsal mekanları ziyaret etmek maksadıyla yapılan bir ibadettir.

Umre; kelimenin kökü itibariyle imar etmek, tamir etmek ve her şeyi yerli yerine oturtmak, yeniden inşa etmek manalarına gelmektedir. Bu sebeple insan ister ki, bir fırsat çıksa da şu hayatıma yeniden bir çekidüzen versem, şu hayatı yeniden yaşamaya başlasam, eski hatalarıma bir sünger çeksem… gibi bir takım temennilerde bulunur. İşte Umre İbadeti bu temenni ve niyaz için en büyük fırsattır. Cenabı Hak cümle mü’minlere nasip eylesin.

Yapılacak faaliyetin azametine göre elbette bir hazırlık gerekecektir. Gidilecek yolun kutsiyetine ve meşakkatine uygun olarak ta insanın kendisini hazır halde hissetmesi ve ona göre tedbir alması yine aklın ve mantığın bir gereğidir.

Biz de şirket yetkililerinin ihbar ve ikazı gereği 30. Ocak. 2014. Perşembe günü Sorgun Laleli Camiinde bu konuyla ilgili bir seminer ve aşı proğramına tabi tutulduk. Bu arada Sorgun’dan ve bizim gruptan 70- Kişinin gideceğini ve Din görevlisi olarakta; Kemal Yazan ve Mustafa Çelik’in bu gruba rehberlik edeceklerini öğrenmiş olduk. Her ikisi de benim öğrencim oldukları için, sağ olsunlar bize de gerekli ilgi, iltifat ve itibar örneği gösterdiler.

SEYAHAT BAŞLIYOR

07.02.2014 Cuma günü akşam saat:22.00.de Sorgun Terminalinde bir uğurlama töreniyle bu kutsal yolculuk başladı. İştirak edenlerden Allah razı olsun, onların temenni ve dualarını, Kabe ve Habibullah’a gönderdikleri selamlarını bizzat tebliği ettik, Allah kabul etsin. Biz bir dostumuzun özel arabasıyla Ankara’ya hareket ettik ve grupla Esenboğa Hava alanında buluştuk. Doğrudan Cidde üzerinden Mekke’ye gidileceğinden dolayı Hava alanında ihrama girdik. Yolculuk başladı. Tarih: 08.02.2014 ve sabah saat: 06.30. Atlas-Jet Hava Yollarına ait 210 kişilik bir uçak, İstanbul ve Adapazarı’ndan da Umrecileri alıp gelmiş birlikte uçuyoruz.

Akdeniz, Mısır üzerinden Cidde’ye saat: 09.30.da ulaştık. Gümrük, pasaport kontrol işlemlerinden sonra otobüslerle Mekke’ye varıp Aziziye Semtindeki bir otele (Hamidiye) yerleştik. İkindi namazından sonra Umre İbadeti için Kabe’ye yöneldik. O muhteşem Mabedi tavaf ve Sa’y dediğimiz, Safa ile Merve arasındaki o gidiş-gelişleri tamamlayıp ihramdan çıkmak. İşte Umre İbadetinin özü. O Muhteşem Mabet! Beytullah’a ilk bakış! Aman Allahım, o ne ulvî manzara! O ne müthiş bir manevî sofraya davet! O in’am, o ikram, o ihsan o davet! Bir okyanusta bir damla, bir çölde bir kum tanesi olduğunuzu hissediyorsunuz ve hemen kendinize geliyorsunuz. Allah Rasulü (sav) nün: “ Beytullah’ı ilk gördüğünüzde yaptığınız dua kabul olunur” müjdesini hatırlıyor ve şöylece külli bir dua yapıyoruz. Ya Rabbel-âlemin! Burada yaptığım ve yapacağım bütün ibadet ve dualarımı kabul eyle. Amin!”

15.03.2014
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ