Ali DEMİRDAĞ

TAHLİL

yozgatgazetesi@yahoo.com

UMRE İBADETİ- 3

Medine-i Münevvere’de 8-gün kalıp 40-vakit namazı tamamladıktan sonra karayoluyla Mekke’ye geçtik. Gece geç vakit Kâbe’nin komşuluğunda bir otele yerleşiyoruz. Nahifî’nin bir beyti var: “Kime ki Kâbe nasip olsa Hüda rahmet eder,/ Her kişi hanesine sevdiğin davet eder.” Evet bu güzel ifadenin şümulüne dahil olduğumuzun şükür ve idrakiyle Mevla’ya sonsuz hamdediyoruz.

Umre niyetiyle Medine’de ihrama girdiğimiz için, Mekke’deki ilk işimiz; Umre Tavafı ve Sa’y yapmaktı. Böylece bu ibadeti tamamlamış olduk. Şükürler olsun.

Mekke’de kaldığımız diğer 13-içinde de; bol bol tavaf, hatim, tefekkürî manada ibadetlerle günlerimizi geçirmiş olduk. Yine; Arafat, Mina, Müzdelife, Hira (Nur ) ve Sevr Dağlarını ziyaret ederek , İnsanlığın ve İslam’ın tarihî seyrine hayalen birer yolculuk yaptık.

Veda zamanı geldi, çattı. Göz yaşlarıyla bu ulvî davetten, Kainatın Sahibinin bu özel beytinden, dünyevî küçük kulübeciğimize dönüyoruz. 14.03.2012 günü Mekke’den Medine’ye, oradan da 15.03.2012 günü uçakla Ankara’ya.Bu kutsal yolculuk böylece sona ermiş oldu. Ancak onun eseri ve tesiri hala devam ediyor ve edecekte…

DIŞ İŞLERİ VE KÜLTÜR BAKANLIĞIMIZA TEKLİFİM VAR

Bu Umre ziyareti vesilesiyle bir tesbitimi ve teklifimi ilgililere hatırlatmak istiyorum.

Gerek Medine-i Münevvere’deki Mescid-i Nebevî ‘de ve gerekse Mekke’deki Mescid-i Haram’da ibadet mahallindeki başlangıç ve bitiş yerlerini belirten veya diğer zaruri ihtiyaç yerlerini belirten levhalara diğer dillerin (Arapça-İngilizce-Farsça) yanına Türkçe’nin de ilave edilmesi çok zaruri bir ihtiyaç halindedir.Zira bu ibadeti yapmak niyetiyle buraya gelen ziyaretçilerinin ekserisinin Türk ve Türkçe bildiklerine inanıyorum.

Bu husus; hem kendi dilimizin uluslar arası bir değer kazanması bakımından ( bu arada paramızın değeri bizi gururlandırdı) hem de sağlıklı bir ibadet yapmak için çok büyük önemi haizdir.

Levhalara bakıyorum.Arapça: “Bidayet’üt-tavaf ve intihahu”, İngilizce: “Begining and Completion of Tawaf” ve Farsça: “Agazu ihtitamuha tavaf”. Bu üç dilin yanına güzel Türkçemiz ne güzel yakışır.İlgililerin dikkat ve hassasiyetlerine arz olunur…

07.04.2012
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ