Ali DEMİRDAĞ

TAHLİL

yozgatgazetesi@yahoo.com

UMRE’DE YAPILAN ZİYARETLER

Mekke’de üçüncü günümüz.. çevredeki mukaddes mekanları ziyaret etmek maksadıyla bir program çerçevesinde; Cebel-i Sevr (Sevr Dağı), Arafat, Müzdelife, Mina ve Cebel-i Nur (Hira Dağı).

Bir Müslüman olarak; Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (asm) doğduğu, kendisine peygamberliğin geldiği, bu uğurda Mekke’de çektiği sıkıntıları ve Kureyş müşriklerinin Müslümanlara çektirdikleri sıkıntıları öğrenmiş oluyoruz. Bu sebeple Mekke’den Medine’ye Hicret etmek mecburiyetinde kaldığını ve oradaki hayat şarlarına muttali oluyoruz.

Peygamberimizin (asm) Mekke’den Medine’ye Hicreti (Hz. Ali’nin tabiriyle), İslam’ın en önemli olayıdır. Onun başlangıcında, yani Hicret yolunda muhteşem bir strateji uygulanmış ve müşrikler şaşırtılmıştır. Onlar, Güneye gidip Kızıldeniz yoluyla Habeşistan’a gideceklerini zannederken Allah Resulü (sav) Sevr Dağında üç gün kalmış ve Hicret yoluyla kuzeye (Medine’ye) doğru yola devam etmiştir. Sevr’de cereyan eden mucizeleri öğreniyoruz.

Biz oradan Arafat’a gidiyoruz. Mina’da Hz. İbrahim’le (as), Hz. İsmail’in (as) arasında geçen ve şeytanla münazarasını hatırlıyoruz. Muhassir Vadisinde, Kabeyi yıkmaya gelen Ebrehe’nin ordusunun (Fil Suresinde geçen) hezimetini görür gibi oluyoruz.

Evet, Arafat: Hz. Âdem’le (as) Hz. Havva validemizin (pek çok hikmetlere mebni olarak) Cennet’ten çıkarılıp dünyaya gönderildikten sonra, Tevbe –istiğfarla dualarının kabul edildiği Cebel-i Rahme’nin bulunduğu, Peygamberimizin Veda Haccında Veda Hutbesini irad ettiği yer.

Hira (Nur) Dağı: Hira mağarasının da bulunduğu, İslam güneşinin doğup, O nurun kâinata aksettiği merkezi dağın dibinden seyrettik. Orada bu kutsal dağ ile Peygamberimizin münasebetini Umrecilere anlatıp döndük. Bu arada dağın zirvesine çıkmanın da çok zahmetli bir fil olduğunu hatırlattık. Buna rağmen gece bu dağa çıkanlar da oldu. Mekke’deki diğer ziyaret mahallerini de: Peygamberimizin doğduğu evi, Cin Mescidini ve Semüre Mescidini Cennet’ül-Muallâyı da ziyaret edip oraların özelliklerini ve güzelliklerini dilimizin döndüğü kadar kafileye atlattık. Cenabı Hak rızasına muvafık eylesin!
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ