Ali DEMİRDAĞ

TAHLİL

yozgatgazetesi@yahoo.com

SORGUN’A ÇEVRE YOLU ELZEM

Bu memlekette yaşayan insanların çok iyi bildiği bir hakikati müteaddit defalar dile getirdiğim halde konuyla alakalı olarak; her nedense ciddî, kalıcı ve ileriye dönük bir gayreti maalesef yetkililerden göremiyoruz.

Konu şu: Haziran-Ağustos dönemi, özellikle yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın tatil, izin ve sılayı rahim mevsimi olduğu için, ellibin nüfuslu Sorgun yüzbin insanı ağırlıyor. Hal böyle olunca, tarafsız bir gözle veya sorumluluk taşıyan bir insan olarak çarşıyı yani Sorgun Cumhuriyet caddesini bir seyredin. Yeşilyurttan- Salih Paşa Camiine kadar arabayla kaç dakikada gidersiniz, bir hesabını yapan!

Oradan çıkın, Bulvardan E-88’e girin özellikle Bayram Arefesinde ve ertesinde, kaç kuyrukta ne kadar süre beklediğinizi de harbiden bir ifade edin! Sonra gelin bu konudaki feryatlarımıza kulak verin ve konuyu birlikte bir daha tartışalım!

Şimdilik Cumhuriyet Caddesini bir kenara bıraktım. Benim esas üzerinde duracağım E-88 Karayolu’nun Sorgun içerisinden geçen kısmı. Her yerleşim yerlerinde bu gibi durumlar gözönüne alınarak alternatif yollar açıldığı gibi Sorgun için de alternatif olarak bir çevre yolu planlanmıştır. Ama ne hikmetse bu yol bir türlü faaliyete geçirilemez?

Bu konudaki sebeplere bir bakın, müsebbiplerini anlarsınız. Biz mesleğimiz gereği toplumun her kesimiyle görüşüyoruz. Bir düğün vesilesiyle iki esnafın hararetli konuşmasına kulak veriyoruz. Bu konyla ilgili sohbetin özeti şu: “Yahu arkadaşım, Erzurum’dan çıkan bir araba benim kahvenin önünde durup çay içiyor. Diğeri, benden de simit alıyor…” Buyurun! En az haftada bir defa Mermerciler Kavşağında ve Garajlar mevkiinde meydana gelen ve çoğu kez ölümle sonuçlanan kazaları terazinin bir kefesine koyup, diğerine de bir bardak çay ve bir simiti koyarsanız bu çevre yolu açılamaz!

Anladığım kadarıyla bu memlekette bu zihniyet değişmiyor ve böyle giderse değişmisi de çok zor gözüküyor. Bir olağanüstü hal de buraya gereklidir. Bir zamanlar Yozgat’a gelecek trene faytoncuların karşı çıkıp yönünün Şefaatli’ye çevirdikleri gibi. Kırıkkale’ de bu olaya yıllarca karşı çıkıp, en son sorumluluk mevkiinde bulunan birinin merkezde korkunç bir kazaya kurban gitmesi sonucu çevre yolunu açarak bu ili rahatlattıkları gözden uzak tutulmamalıdır. Çok ciddî, radikal ve azimli, cesaretli bir adımla bu işe son nokta konulmalıdır. Göletten başlayan ve sanayinin bitişinde sonuçlanan ve yeri de tesbit edilmiş olan bu yolun derhal açılması daha fazla geciktirilmeden hizmete sokulması elzemdir.

Hiç olmazsa, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Ağrı plakalı otobüs ve tırlara bir istikamet gösterilmeli, onların transit geçişleri hızlandırılıp zaman kaybı önlenmeli, hem ışıklarda bekleyerek tüketecekleri yakıttan tasarruf edilerek milli servet heder edilmemelidir. Yani; zaman, enerji ve yol aşınmalarının önüne geçilirken, bence en önemli husus insan hayatının korunmasına vesile olunmasıdır.

Biz bunları yazmağa devam edeceğiz. Gözleri gören, kulakları ve vicdanı bu sesleri hissedenlerde umarım ki, ma’kes bulur!

20.09.2016
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ