Ali DEMİRDAĞ

TAHLİL

yozgatgazetesi@yahoo.com

Sokak düğünleri

Kainatta mevcut olan her şeyde bir takım değişme ve gelişmeler müşahede etmekteyiz.
Yani her bir varlık kendi fıtratına ( yaratılış) uygun bir tarzda zaman içerisinde ve yaşadığı mekana uygun bir şekilde değişim ve gelişim göstermektedir.
Nasıl ki ; bir tohum, çekirdek ve yumurta uygun bir mekanda ve zaman içerisinde gelişir ve kendinden beklenilen semereyi verirse, bundan istifade eden ve kainat çarklarına en uygun bir şekilde hareket etmesi gereken insandan da bu gelişim elbette beklenmektedir.
Fert ve toplum olarak insan yaşayışında değişmeyen bazı karakteristik özellikler olmasına rağmen değişim ve gelişime en açık varlık insandır.
Tarih boyunca insan hayatını tetkik ettiğimizde şu gerçekle karşılaşıyoruz. İnsanlar zaman içerisinde mekan değiştirdikçe davranışları da değişmektedir. Göçebe toplumlar şehirlere yerleştikçe bu davranış şekli daha da bariz bir şekilde ortaya çıkmaktadır.
Mesela : Kendilerini yırtıcı hayvanlardan korumak ve avlanmak için kullandıkları silahları şehirde kullanmayacak ve oradaki pek çok adetlerini o mekanda bırakacaklardır. Ama gelin görün ki, bizim toplumumuzda o vahşi hayatın gerekleri hala hükümferma olmaktadır. Bu durum, kılık-kıyafetinden tutun da törenlerine kadar yansımaktadır.
Şehirleşme, sosyalleşme ve toplumsal kurallara uymada , yani kısaca medenileşmede uyumsuzluk çeken bu güruha karşı ilk etapta sosyal dinamizmi devreye sokmak lazımdır.
Yani iyi bir komşuluk ilişkileri, sosyal diyalogları harekete geçirmeli, yani sınıf atlamada bir hazırlık sınıfı okutulmalıdır. Daha sonra medeni bir toplumun örf ve adetleri yansıtılmalı ve sonunda da hala bu vahşi adete devam eden insanlara karşı bir hukuki yaptırım uygulanmalıdır.
Bu yazıyı yazmamın sebebine gelince; memleketimizde (şehrimizde demiyorum,çünkü şehirli insan medeni olur) hafta sonları yapılan sokak düğünleridir. İnsan kendisini bir Afrika ülkesinde, yamyamların ve tamtamların arasına düşmüş hissediyor.
Bu nasıl bir tören, bu nasıl bir anlayış? Koskoca bir mahalleyi ses kirliliği ile rahatsız etme ve çılgınca sağa-sola ateş etme yetkisini belki vicdanından alıyorsun, geldiğin yerlere bir özlem duyuyorsun ama, adına şehir denen bir yerde yaşıyorsun ve orada; hastalar, yaşlılar, bebekler ve dinlenmeye çalışan insanlar var. Bu çılgınlık niye?
İnsana insanca davranış yakışır.
Ben buradan yetkililere sesleniyorum. Lütfen bu sokak düğünlerini disipline ediniz. Hele hele ateşli silahlara asla müsaade etmeyiniz.
OKUR YORUMLARI
Tahsin EROL
13.10.2010 09:12:00

Allaha şükür, Ali hocamın her hafta sohbetine dinlemek nasip oluyor bizlere.

ABDÜLKADİR ÇAPANOĞLU
07.09.2010 21:42:00

Değerli Ali Beyciğim.Yozgat'taki sokak düğünleri hakkındaki yazınızı maalesef biraz geç okudum.Ben iki yıl önce bu konuda bir yorum yazmıştım ama yazımı yazdıktan ve içimi döktükten sonra kızgınlığım geçtiğinden göndermekten vazgeçmiştim.İki yıl önce Çapanoğulları aile toplantımız nedeni ile Sivas caddesinde oturan akrabama misafir olmuştuk.İstanbuldan gece çıktığım için sabah erken saatte Yozgat'ta olduk ve hemen biraz yattık.Gümbür gümbür bir müzik ile uyandık.Belki yoldan geçen bir reklam aracıdır diyerek önem vermedik ama müzik kesilmedi.Camdan baktığımda tam karşımızdan geldiğini gördüm.Karşı apartmanın kapısının önüne iki büyük kolon ve 6 adet plastik sandalya konmuştu.Bu sandalyeler akşama kadar da boş durdu.Ev sahibimiz akrabalarım çoktan kalkmışlardı.Müzik sizi uyutmadı değilmi dediler.Bende galiba karşıda bir mağaza açılışı var dedim.Güldüler, yok karşıki apartmanda düğün var, şimdi Yozgat'ta düğünler böyle oluyor dediler.Çok üzüldüm.İnanın pencereyi açtığımızda evin içinde ne konuşabiliyoruz ne televizyon dinleyebiliyorduk.Yahu bu şehrin valisi emniyet müdürü yokmu dedim.Bu olay kaldığımız 5 gün boyunca bir işkence gibi sürdüsürdü.İşkenceden kurtulmak için sık sık Çamlığa çıkmak zorunda kaldık.Benim çocukluğumda evlerin bahçelerinde gündüz davul zurna çalar geceleri de ince saz dediğimiz keman cümbüş darbukadan müteşekkil müzik çalınırdı.Hiç bir komşu rahatsız olmazdı.Köylerde ise köy meydanında bir günlük bir eğlence olurdu.Şimdi bu yapılan ne köy düğününe ne şehir düğününe benziyor.Sizinde buyurduğunuz gibi Medine şehir,medeni şehirli demek.Bu yozlaşmaya ne denir ben bilemedim.İstanbuldan en derin saygılarımı sunuyorum.

Adınız ve Soyadınız
15.08.2010 11:08:00


Sokak düğünleri
Düğün yapılması evliliğe adım atacak gençlerin kimler olduğunun ilanı değilmidir? bu ilana dinimiz ne demiştir bunun,nikah akdinin şartları izah edilse bence çok iyi olurdu. dinimizi iyi incelemediğimiz için bazı örf ve adetleri onun yerine koyma gayreti gösterenler elbetteki toplumu rahatsız etmede keyfi davranacaklardır.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ