Ali DEMİRDAĞ

TAHLİL

yozgatgazetesi@yahoo.com

(Şehitler Günü Münasebetiyle) ÇANAKKALE ZAFERİ

“Allahu Teala, Cennet karşılığında müminlerin canlarını ve mallarını satın aldı. Onlar Allah yolunda savaşırlar. Harp meydanlarında şehit ve gazi olurlar. Allah’ın bu öyle bir vadidir ki; Tevrat’ta da, İncil’de de, Kuran’da da sabittir. Kim Allah’tan gayrı vadini yerine getirir? Yaptığınız bu hayırlı alışverişten dolayı sevininiz. İste büyük kurtuluş budur.” (Tevbe:11)

Şehit: Allah yolunda canını feda eden Müslüman. Hak için hayatını feda ederek ölen mümin manalarına gelmekle beraber; naklinde ve gaslinde rahmet melekleri hazır olduğundan yahut vefat etmeyip huzuru ilahide hazır ve zinde olduğu için veya alem-i mülk ve melekutu müşahede ettiği için bu tabir (şehit) kullanılmıştır.

Gazi: Allah için, din, vatan, namus ve her turlu mukaddesat için savaşıp sağ olarak donen insanlara verilen unvandır.

Malı, canı, vatanı, ailesi ve dini için hayatını ortaya koyan ve bunu bir ibadet vecdi içinde yapan milletimizin tarihi, şehadet ve gaziliğin muhteşem ve mucizevari harikalarıyla doludur. İste Çanakkale Zaferi de bunlardan biri ve beklide en önemlisidir.

Birinci cihan harbinde (3 Kasım 1914 – 9 Ocak 1916 tarihleri arası) Çanakkale Boğazında cereyan eden ve batı kaynaklarında Gelibolu savaşları da denen bu savaşlar, bu milletin birlik ve beraberliğinin ve kahramanlığının bir sembolü olmuş, aynı zamanda bu toprakların da ebediyen bu millete tahsisinin kutsal bir nişanesi ve beratı olduğunu göstermiştir.

18 Mart 1915 de kazanılan bu zafer, merhum Mehmet Akif’in;

“Yedi iklimi cihanın duruyor karsına da / Ostralya’yla beraber bakıyorsun Kanada! ”

“Kimi Hindu, kimi yamyam, kimi bilmem ne bela … / Hani, tauna da züldür bu rezil istila!”

İfadesiyle adeta bütün dünyaya karsı kazanılmış bir zaferdir.

Ve bu zafer yine milli sairimizin veciz ifadesinde;

“ Değil mi cebhemizin sinesinde iman bir; / sevinde bir, acı bir gaye aynı, vicdan bir / Değil mi cenge koşan Çerkesin, Lazın, Türkün, / Arapla, Kürt ile bakidir ittihadı bugün; / Değil mi sinede birdir vuran yürek … Yılmaz! / Cihan yıkılsa, emin ol, bu cephe sarsılmaz. ” mısralarıyla çizmiş olduğu bu kahramanlık tablosu imanın, ittihadın ve kardeşliğin neticesidir.

Bugün de şiddetle ihtiyaç hissettiğimiz bu birlik ve beraberliğimizin teminini Yüce Mevla’ dan temenni ve niyaz ederken bütün şehitlerimizi; Rahmet, minnet ve şükranla yad ediyoruz.
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ