Ali DEMİRDAĞ

TAHLİL

yozgatgazetesi@yahoo.com

SADAKAT-HIYANET VEFA –BİVEFA

Bu yazı, hıyanete maruz kalmış ve vefasızlığa uğramış bir dotumu teselli sadedinde yazılmıştır.

Maalesef, içinde yaşadığımız toplumda her şeyin ölçüsü ve ayarı bozulduğu için dostluğun ve insani değerlerin de (istisnalar hariç) pek çok kimsede kaybolduğunu görmek gerçekten insanı kahrediyor.

Geçen hafta cenazeve düğünlerle hayatımaz epeyce sür’atli geçti.Ne yapacaksınız hayatın gerçeği bunlar,Kanun-u İlahidir.Kimi yolculuğun bu istasyonundan ebediyete doğru giden trene biniyor. Kimi ise, bu dünyaya geleceklere zemin hazırlamak niyetiyle evlilikler yapıyor…

İşte böyle bir zeminde uzun süredir görüşemediğimiz dostlarla görüşüyoruz.

Bunlardan birinin anlattıkları beni bir hayli duygulandırdı.Uğradığı hıyanetleri ve vefsızlıkları uzun uzun anlattı ve artık “insanlara ve hayata karamsar bir gözle baktığını” hissettim, o noktada sözüne medahale etmek durumunda kaldım.Ve şu mealde bazı tesellilerim oldu.Özetliyerek yazacağım.Yalnız önce şu kavramları bilmekte fayda var:Gerçi dostum bunları bilen birisi ama okuyucularım açısından tekrarında fayda mülahaza etmekteyim.

Sadakat:Dostluk, birkimseye kalbi ve samimi bir şekilde dürüstçe bağlılık ve bu bağlılıkta sebat etmek, vefadarlık göstermek demektir.

Hıyanet:Sadakatin zıddı,hainlik, vefasızlık ve güveni kötüye kullanmak demektir.

Vefa:Ahdinde,sözünde durmak, sevgi ve dostlukta sebat ve devam etmek,kendine yapılan iyiliği ömür boyu unutmamak demektir.

Bivefa:Vefasızlık, hainlik, döneklik manalarına gelmektedir.

Dostum bana şöyle diyordu: “Acaba benim yaptığım iyiliklerde veya bende mi hata var,yoksa bu insanlarda mı?

Evet, sende bir hata yok.Hata bu tip insan suretindeki mahluklardadır.Zira; “Nisan yağmurunu yılan içer zehir olur,balık içer mücevher olur.” Ve yine; “Güneş, karşısındaki hayattar mahlukata neşvü-nema verir, leşlerin de kokmasına sebep olur.”

Yani, bu hadiselerin sonuçlarına baktığımızda, kabahat ne nisan yağmurunda ve ne de güneştedir.Asıl kabahat,bed asıl olanlardadır.

Bunun için Ziya Paşa der ki: “Kabiliyet dad-ı haktır,herkese olmaz nasip./Sad hezar terbiye etsen,bed asıl olmaz edip.”

O zat, edipler için demiş ama ben bunu genelleştirip, “asaletsiz insanlardan asil davranış beklenmez…” diyorum. Sadık Dostum!
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ