Ali DEMİRDAĞ

TAHLİL

yozgatgazetesi@yahoo.com

OBEZİTE İLE MÜCADELE

Dünyada obezite ile mücadele çok farklı şekillerde devam ediyor. Her milletin kültürlerine göre ve ülkemizde de her mahallin şivelerine uygun slogan ve afişlerle düzensiz beslenmeye ve insan sağlığına dikkat çekiliyor.

Bu konudaki yayınları taradığımda bana en çarpıcı gelen bir kitaptan ve muhteviyatından söz etmek istiyorum.

Kitap: Hayat yayın grubu tarafından yayınlanmış, Araştırmacı Yazar Mehmet Ali Akbulut tarafından kaleme alınmış “Can Boğazdan Çıkar” ismini taşımaktadır.

Yazar:İnsan bedeni ve bu bedenin savunma mekanizmalarından başlayarak; yiyecek gruplarına kadar, disiplinli bir beslenmenin ölçüsünden temel besinlerin (ekmek, su, et, süt ve meyveler) özelliklerine kadar, hatta kan gruplarına kadar ve bu gruplara hangi besinlerin daha sağlıklı olacağına kadar çok farklı konuları bu eserde ortaya koymuştur.

Ben, bu eseri incelerken çok farklı bulduğum ve özellikle dikkatimi çeken çok önemli bir husus üzerinde duracağım.

Bu konu: GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar)’lu besinlerin hayatımızı nasıl etkilediği ve nasıl sonuç verdiği ve insanlık buna tedbir almadığı takdirde kendi kıyametini hazılıyacağı çok çarpıcı misallerle anlatılmaktadır.

Yazar; beslenmenin bir fıtrat (yaratılış) kanunu olduğunu ve her bir canlı türünün kendi nev’ine has gıdaları tüketmesinin de fıtrî olmak zorunda olduğunu, yani etoburların etle, otoburların da otla beslenmesi gerektiğini belirtiyor. Buna uyulmadığı için “deli dana hastalığı” insanlığın gözünü açmıştır.Daha ileri gidildiğinde kim bilir, başımıza ne belalar gelecektir diye insanlığı uyarıyor.Bence en önemli tesbiti de şudur: Kıyametin alametlerinden olan, “Dâbbet’ül-arz” isimli bir canlı türünün belkide bu genetik çılgınlığı yüzünden insanlığın başına bela edileceği endişesini ifade etmesidir.

Evet, insanlık bu konuda çok titiz davranmalıdır. Konu nâehillerin eline bırakılamayacak kadar çok çok önemlidir. Zira Kur’an da bu konuya dikkat çekiyor. Allah’ın rahmetinden kovulan şeytan, Hz. Adem’in şahsında insanlığa düşmanlığını ilan ederek; “…Onları boş heveslerle avutup ahiretten yüzlerini çeviririm.Onlara emrederim. Onlar da Allah’ın yarattığını bozup değiştirirler…” Nisa Suresinin 118. ve 119. âyetlerinde, dikkat çekilen bu hususlar, şeytanî zihniyetle ve hırsla hareket edip insanlığın geleceğini karartanları ikaz mahiyetindedir.Yoksa; insanlığa hizmet için, hayatın bereketi için, usulüne uygun bir takım tedbirler alarak, belli bir disiplin içnde, meşruiyet çerçevesinde yapılacak genetik çalışmalara kimsenin diyeceği bir şey olamaz, teşvikte edilmelidir.
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ