Ali DEMİRDAĞ

TAHLİL

yozgatgazetesi@yahoo.com

METAL YORGUNLUĞU

Konumuzla ilgili olarak; Kur’anı Kerimde manaları zahiren birbirine zıt gibi görünen iki ayet vardır. Bunlar: “Şüphesiz Biz insanoğlunu şerefli kılmışızdır.” (İsra:70). Bir diğeri ise: “Şüphesiz o çok zalim ve çok cahildir.” (Ahzab:72).
Evet bu iki ayet zahiren birbirine zıt gibi görünse de hakikatte pek çok cihetleriyle uygunluk arz etmektedir. Zira Cenabı Hak, insanı bütün mahlukat üstünde, onlara hakim bir vaziyette ve onların bütün ubudiyetini temsil makamında yarattığı için kabiliyetine bir had ve sınır koymamıştır. Diğer mahlukatın sınırlı kabiliyetine nazaran insan hissiyatının sınırı yoktur. Mesela, insana dünyayı versen daha yok mu diyecektir.
Ahlak-ı hasene cihetiyle evliya mertebesine çıkan insan, ahlak-ı seyyie cihetiyle de Nemrut ve Firavunlar derekesine düşmektedir. Zulümde böyle olduğu gibi ihtiyaçlarını tedarik hususunda siga-i mübalaga ile “cehuldür.” Mesela: Dünyaya geldiğinde her şeyi öğrenmeye muhtaçtır. Başkasının yardımıyla ayağa kalkar, onbeş yaşına kadar zararını menfaatini ayırt edemez Ama hayvan böyle değildir. İşte insanın, zulüm ve cehaletteki vasıfları gözönüne alınarak; ciddi bir terbiye, tahsil ve toplumsal desteğe ihtiyacı vardır.
Bununla birlikte her fani varlık gibi fıtrî bir ömrü olan insanın daima yeniliğe de ihtiyacı vardır. Devleti ve kurumları da, ona can ve hayat veren insana benzetirsek onların da daima yenilenmeye ihtiyacı vardır.
Sayın Cumhurbaşkanımızın referandum sonunda, Ak Parti teşkilatlarında ve Yerel Yönetimlerde bir yenilenme cihetine gidilmesi talimatını vermesi, eşyanın tabiatına en uygun bir hareket olmuştur. Çünkü, Türkiye Cumhuriyeti devletinin yönetim sisteminin yeniden teşkili ve yaklaşan seçimlerde bu teşkilatlanmanın uyum ve tahkimi için; yepyeni, genç, dinamik ve dünyayı okuyan heyecanlı kadrolara ihtiyaç vardır.
Her yeni gün, yepyeni bir zamanın başlangıcıdır. Her şey gibi insan da zamanla eskimektedir. Yenilik ve değişiklik şu kainatın yaratılışında mevcut olan fıtrat kanunudur. Bu fıtrî kanunlara karşı çıkarsanız dönen çarklar arasında ezilirsiniz.
Bu yenilenmeye karşı çıkanlara birkaç nasihatım vardır: “Rüzgara karşı tükürmeyin. Yeni gelen neslin önünde durmayın. Süratle akan suya set olmayın. Evlatlarınızın elinden tutmayı bırakın, onlar sizi çoktan geçtiler haberiniz olsun!”
Son bir not: Sayın Cumhurbaşkanının, Yerel Yönetimlerin tamamının gözden geçirilmesi talimatı gerçekten büyük bir fa’li hayırdır.

02.11.2017
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ