Ali DEMİRDAĞ

TAHLİL

yozgatgazetesi@yahoo.com

MASKE ,MESAFE ve TEMİZLİK

Maske, Mesafe, Temizlik. Şu anda bütün dünyayı kasıp kavuran korana virüsü belasından kurtulmamıza inşallah az bir zaman kaldı. Bunun için de yetkililerin, bizleri ikaz sadedinde ifade ettikleri üç önemli davranışı iyice hayatımıza hâkim kılmamız gerekiyor.

İnsan hayatını disipline etmek üzere, insan terbiyesiyle meşgul olan; ahlakçılar, meslek ve meşrep grupları bu mevzuda epeyce gayret sarf etmişler ve insana yakışır bir takım davranışları sembolize ederek mesleklerinin esasını ortaya koymuşlardır.

Mesela, Tasavvufta; “ kılleti taam, kılleti menam, kılleti kelam..” gibi, yani az ye, az uyu, az konuş vb. davranışlar insan hayatına hakim kılınmıştır.

Ben burada, maske ve mesafe konusundan ziyade temizlik konusu üzerinde durmak istiyorum. Kültürümüze yerleşmiş ve ibadetin esasına taalluk eden abdest ve gusül başlı başına fıtrî bir davranışımızı ortaya koymaktadır.

Bunun yanında yemeklerden önce ve yemeklerden sonra elleri yıkamak benliğimize yerleşmiş bir davranış şeklidir.

Dahası, evlerimizin içine ayakkabılarla girilmemesi yine bu konudaki davranışımızın genelleşmesine inşallah yardımcı olacaktır.

Ne diyelim! Her şerde bir hayır vardır. Bu vesileyle insana yakışır bir tarzda tertemiz bir hayat bizi bekliyor. Bununla birlikte, zor da olsa, diğer insanların hukukunu nazara alarak; hem kendimizi korumak ve hem de diğerlerine bulaştırmak endişesiyle maske ve mesafe davranışıyla hayatımıza yeniden yön vermeliyiz.

Bu bizim; hem insanî, hem vicdanî ve hem de millî bir görevimizdir. Cenabı Hak, bizleri ve bütün insanlığı bu musibetten muhafaza buyursun. Âmin

OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ