Ali DEMİRDAĞ

TAHLİL

yozgatgazetesi@yahoo.com

Kanada mektupları -4-

Kanada, biliyorsunuz Kuzey Amerika’da,topraklarının bir kısmı Kuzey Kutbunda farklı bölgelerinde farklı iklimlerin yaşandığı bir ülke. Kuzeydeki buzulların kavgasını da Norveçle yapıyor, istikbalde kimbilir buralardan nasıl istifade edileceğini herhalde kestirmiş vaziyetteler.

Yeni dünyanın tepesine binmiş,parasını IMF ve Dünya Bankası yoluyla faizde değerlendiren,yani dışarıya borç veren, maden-petrol-tahıl-kereste üretimin de dünyada söz sahibi bir ülke.

Bazan özel bir çiftliğin sınırlarını arabayla saatlerce gidiyorsunuz. Her çiftliğin başında tonlarca tahıl kapasiteli silolar var,oralardan tahılı almak için tren o siloların altına giriyor .

Bu kocaman ülkenin 10 milyon kilometre kare toprağı, 30 milyon da nüfusu var. Doğum oranı sıfıra yakın olduğu için de daima göç alıyor.Artık bu ülkeye sıradan göçmenlerde giremiyor.Üniversite mezunu, ingilizce bilen, bir mesleği olan,yani kalifiye elemanlar isteniyor.

10 eyalete bölünmüs bir idari yapısı var. İnsan hakları yönünden demokrasinin tam işlediğini söyleyebiliriz.

İşte bu eyaletlerden biri de Alberta eyaleti ve Baskenti Edmonton.Ve Calgary'de bir milyon nüfusu ile bu eyaletin önemli bir şehridir.Özellikle kış olimpiyatları için her şey düşünülmüş.Sehir merkezi,bir iş merkezidir,onun dışındaki yerleşim yerleri ise, Kanada'ya mahsus ahşap,villa tipi evler..insanlar buralarda oturuyor,cok dağınık bir yerleşimi var.

Cuma namazlarını Pakistanlıların camisinde kılıyoruz. Bu cuma İmam "Ahmet Kadı" namazdan önce va'zu nasihat için kürsiye oturdu. Cemaati söyle bir gözden geçirdi, benim dışımdakiler hep "Paki" olduğundan Urduca konuşmak istedi, benden sordu,urduca bilmiyorum dedim. Arapca ve biraz ingilizce bildigimi söyledim. Tabi sizde Türkçe bilmiyorsunuz dedim,tatlı bir şaka oldu. Ama müslümanlar arasında ortak bir dilin ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. İmam ingilizce vaaz etti. İnşaallah zamanla Türkçe konuşan ülkeler bu şuurla hareket ederler de Türkçe dünyada hak ettigi yeri alır.

Bununla birlikte ingilizce dünyanın ortak dili olmuş,bu gerçeğe kimse gözünü yummasın.

Mutlaka bu dili öğrensin.



Tarih : 01.05.2008
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ