Ali DEMİRDAĞ

TAHLİL

yozgatgazetesi@yahoo.com

Kanada mektupları - 2 -

Burada hersey pahalı. Bizim ülkemizde emeksiz, zahmetsiz ve bedavadan yasamak felsefesi hareketimizde esas teşkil ettiği için,hiç kimse işin zorluğuna katlanmaz.Daima işin kolayına kaçarız.

Hele satın alacağımız eşyanın kalitesinden ziyade hep ucuzunu ararız. Bunun icin de daima "Ucuz sirke baldan tatlıdır" deriz.

Burada kayıtdışı ekonomiye ait hiç bir emare göremezsiniz. Herkes çalışıyor. Güneş doğmadan bir saat önce hayat başlıyor. Herkesin ve her kesimin bir faaliyet alanı var bu ülkede. Öğrenciler okula,onun dışındakiler de kadın-erkek herkes işe. Saat ücreti: 8-9 $ dolardan part-time (yarım) çalışsan bir işciden(ya da ev hanımından ) vergisini alan bir devlet var burada.

Ama bizim ülkede nihayet devlet doktor ve avukatları yeni takibe almış. Bu da iyi bir gelişme.

Akşam misafirler geldi. Türkmenistan’lı Murat diye biri vardı. Oto tamircisiymiş,bu işten pek de anlamıyor ama bu işi yapmak için bile burada bunun okulunda en az 2-yıl okumak gerekiyormuş.

Bizim memlekette herkes her işi yapıyor. Böyle bir iddia vardır.Bir zamanlar DPÜ’de personel dairesi başkanlığı yapıyorum. Mulakat esnasında lise mezunlarına soruyoruz. “Bir mesleğin var mi,ne iş yaparsın? “ Cevap: “Her işi yaparım.” Onlar da haklı çünkü büyüklerinden öyle görmüşler.

İlkokul mezunlarının; gazeteci, banker. ögretmenlerin holding kurduğu bir ülkede herkesin her isi yapması kadar doğal bir şey olamaz.

Esasen sözü pahalılığa getirmek istiyordum. Hafta sonları alış-verişe çıkıyorsunuz, haftalık mutfak harcamaları: 300-400$ arasında değişiyor. Ev kiraları 1200-1500 $. İnsanların hayatı koşuşturma ile geçiyor.

Bu arada dini hayatı da ihmal etmiyorlar. Mart ayının son haftası burada kutsallık arzediyor. Hz.İsa (as)nin semaya yükselmesinin yıldönümü.Toplantılar yapılıyor, özel ibadet yapanlar var. Et yemeden oruc tutanlar gibi. Geçen aksam üst üste 2-ayrı mezhebin temsilcileri geldi. İsa(as)’yı tanıtma toplantısına bizi davet ettiler. Müslüman olduğumuzu söyledik ve teşekkür ettik, bizim Hz.İsa‘yı yeteri kadar tanıdığımızı söyledik. Bu arada bizim laiklerin yeteri kadar da kulaklarını çınlattık.

Oturduğumuz yer Calgary'nin yeni yerlesim yerleri. Hintli, Pakistanlı ve Bengladesli'lerin çoklukların yaşadığı yerler, yoğun bir propaganda altındalar, Allah muhafaza etsin herkesi.

Sözün özü: İnsan her yerde ve her zaman imtihana tabii oldugu hakikatini görüyor ve yaşıyor..


Tarih : 02.04.2008
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ