Ali DEMİRDAĞ

TAHLİL

yozgatgazetesi@yahoo.com

İZZETLE MEVTİ ZİLLETLE HAYATA TERCİH EDENLERDENİZ


Mâ’ül- hayâti bi zilletin ke Cehennem,

e Cehennemü bil’ızzi fahrü menzilî

(Antere)

Arap edebiyatının meşhur şairlerinden Antere’ye ait olan bu beyit, insanın en önemli vasfının hürriyet olduğuna işaret etmektedir.

Yani, “hayatın kendisi zilletle yaşanacaksa o hayat Cehennemden farksızdır. Ama izzetle yaşanacaksa, iftiharla Cehennemi tercih ederim,” diyor Antere.

Bu beyiti, Bediüzzaman da davası uğrunda hayatını hakir gördüğü bir makamda işte böyle ifade ediyor: “İzzetle mevti zilletle hayata tercih edenlerdeniz.”

Bir tarihte, para istemek için gidilen ABD Başkanı Clinton’un önünde soru işareti gibi duran bir Başbakanı hatırladıkça dedim ki: “Ya Rabbi ne zaman bu zalimlere karşı hak ettikleri ceza verilecek ve bu mütekebbirlere karşı Sadaka-i Cariye olan tekebbürle mukabele edilecek?”

Evet, zaman bir hattı müstakim üzerine gitmiyormuş. Bazen işte böyle bir kış içinde de Cenabı Hak baharı yaşatıyormuş…

2019 yılı, Ocak Ayının ilk haftasında ABD’den Türkiye’ye, Müstemlekât nazırı pozisyonunda bir heyet geldi. Özel güvenlik danışmanı J.Bolton, Suriye temsilcisi J.Jefry ve Genelkurmay Başkanı Dunford. Bu zevat Türkiye’de hiç beklemedikleri ve alışık olmadıkları bir muameleyle karşılaştılar. Bolton; Cumhurbaşkanımızdan randevu istedi, kendisine haddini bil, senin muhatabın benim danışmanımdır denildi. Ve O’nu Sayın İbrahim Kalın’a gönderdi. O da (kim ne derse desin tavrı şahaneydi) ayakta, bir eli pantolonunun cebinde, Bolton’un koltuğuna iki dosya verdi, git bunlarla dersine iyice çalış ve tekrar bekliyorum dedi.

Ben, izzetine düşkün olan bir milletin ferdi olarak; Devlet adamlarımızın bu tavrından dolayı gurur duydum. Zira yıllarca önce Türkiye Cumhuriyeti Başbakanına yapılan muamelenin intikamı alınmış ve 21. Asır Firavununa, Hazreti Musa’yı temsilen bir tokat vurulmuştu. Bu tokat ABD medyasında da yankılanmış ve Bolton orada da rezil rüsva olmuştu.

Bu ülke ve bu millet, hürriyetinden ve bağımsızlığından asla taviz vermez ve vermemiştir. Aç kalır, karnına taş bağlar. Kan kusar, kızılcık şerbeti içtim der. Vatanı, milleti, dini, diyaneti ve namusu için canını seve seve verir, mukaddesatından asla taviz vermez. Zira ölümü Şehadet, hayatı Gaziliktir. Buraya gelenler, bu milletin tarihini iyice okuyup öyle gelsinler, yoksa rezil olacaklarını bilsinler!..
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ