Ali DEMİRDAĞ

TAHLİL

yozgatgazetesi@yahoo.com

İNTÂK-I BİL-HAK (Hak’kın Konuşturması)

İntak, sözlükte: Söyletme, dile getirme, söyletilme manalarına gelir.
Edebiyatta ise: Söylemeğe kabiliyeti olmayanı söyletmek,onun namına konuşmak, nutka getirmek, söyletilmek ve dile getirmek anlamlarını taşır.
Yani, nutuk kökünden gelen bu kelime kısaca, konuşturmak ve söyletmek demektir.
Bu kelime “Hak”la birleşip bir terkip halinde kullanıldığında “Hak’kın konuşturması,” demektir.
Yani, herhangi bir konuda konuşma ihtiyacı hisseden bir kişi konuşurken; niyeti farklı da olsa, zihin ve hafızasının arka planındaki manalar dilinden dökülüverir. İşte buna “intak-ı bil-Hak” denir. Bu Hak’kın konuşturmasıdır, hakikatin ifadesidir. Zira, atomdan sistemlere kadar her şeyde tasarruf eden Yüce Yaratıcı kendi hakkında: “Lehû makalîdüs-semavâti vel-arz” buyurmaktadır. Yani semavât ve arzın anahtarları (dizginleri) O’na aittir.
“Evet, her şeyin anahtarı O’nun yanında ve her şeyin dizgini O’nun elindedir.” Bu demektir ki; elin de, dilin de ve zihnin de dizginleri O’nun yed-i tasarrufundadır. O müsaade etmeyince ağızdaki dil, asla hareket edemez.
Bu edebî ve kelamî mukaddemeden sonra gelelim esas tahlilini yapmak istediğim konuya:
Geçen hafta Ana Muhalefet Partisi Lideri Sayın K. Kılıçdaroğlu, kadına şiddet konulu partisinin düzenlediği bir toplantıda konuşuyor: “Kendisinin maliyeci ve hesap uzmanlığından söz edip; ben diyor “malı götürme hususunda senden daha maharetliyim…” Muhatap belli.
Hani âmiyane ifadesiyle, halk arasında dolaşan bir tabir varya, o da şudur: “Düşünü söylerken oynaşını söylüyor.” Rüyasını anlatırken dostunu ifade eden adamlar gibi. Sayın Cumhurbaşkanının mali konularda yetersizliğini ifade ederken “Malı götürme” deki maharetini dillendiriyordu.
İşte o zaman sorarlar adama: Bu mal götürme işine, beşikteki torunu sigortalattırmaktan, kızına Ataşehir’deki rezidans almak ta dahil midir? Yoksa o beşikteki çocuk; Hz. İsa’nın (as), Hz. Meryem’in masumluğunu ifade ettiği andaki Hak’kın konuşturması mucizesi gibi bir hale mazhar olarak; dedeciğim! Dünyanın binbir türlü hali var, sen beni bir sigortalattırıver..mi dedi, acaba?

20.12.2017
OKUR YORUMLARI
sayha
22.12.2017 00:44:00

Siyasetçiler bazen ne konuştuğunu bilmiyor diyecektim fakat bu yazının üstüne söylenmez. Allah insanı yanıltır, yenil-tir içindeki ni söyletir. Öyle paylaşımları, öyle sloganları var ki; Sakallılardan tik siniyorlarmış. Ortalığı kıl sarmış. İyide kadınlar başını örtünce; "Ortalığı kıl sardı. Aman iyi ki kapandınız" demiyor. Yobaz diye sesleniyorsunuz. Kadınların başı açık olunca medeni oluyorlar. Ortalığı kıl sarmıyor. Erkekler sakal koyunca kıl sarıyor. Bu insanlar kafayı yemiş. Kıldan telden siyaset yaparak partiyi bitirdiler. Atatürk bu gün yaşasaydı, ak demez halk demez hepsini asardı.

Kaleminiz var olsun.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ