Ali DEMİRDAĞ

TAHLİL

yozgatgazetesi@yahoo.com

İKTİSAT TERBİYESİ VE İSRAFI ÖNLEME YOLLARI

Bu yıl, Şubat ayı içerisinde ifa ettiğimiz Umre ibadeti vesilesiyle hatıralarımızı zaman zaman sütunumuzda okuyucularımızla paylaşmıştık.

Yine bizlere ve özellikle eğitimcilere örnek olması açısından bir hatıramı nakletmek istiyorum. Umarım ki bu davranış şekli hepimize bir ders olur.

Bir öğle vakti Kâbede namaz vaktini bekliyoruz. Bu arada herkes kendi hususi ibadetiyle meşgul oluyor. Bu arada ezan başladı, yanı başımda biraz uyuklayan, milliyetini tam tespit edemediğim, Ortadoğulu on ya da onbir yaşlarında bir erkek çocuğu derhal kalktı ve bir plastik bardak aldı, zemzem bidonundan onu doldurdu, bir çöp kutusunun başına vardı ve o bir bardakla abdestini aldı. Geldi ve bizimle aynı safta namazını kıldı.

Hay Allah! Bir onu ve bir de bu konuda abdest alırken su kullanmada bizim israfımızı düşünüp kendimden ve abdest alırken bir kova su kullananlar adına utandım. Dahası: “Bir nehir kenarında dahi olsanız abdest alırken yeterinden fazla su kullanmayın” diyen bir Peygamberin ümmeti olmaktan üzüntü duydum ve o çocuğu namazdan sonra kutladım.

İslam Fıkhında, gusül (boy abdesti) ve namaz abdesti için belirli uzuvlar yıkanırken illa her birini üç defa veya daha fazla yıkamanın gereği yoktur. Hele de ibadet niyetiyle su kullanırken; bu şartlar altında ve bu coğrafyada sünnete riayet edeceğim diye israfa (harama) girilmemelidir. Yani demem o ki: Her bir organın bir defa veya yerine göre iki defa yıkamanın lüzumunu hatırlatıyorum. Biri farz, diğerleri sünnettir.

Bu konuda kendimizi disipline edebilirsek; göreceksiniz ki hem ubudiyetteki iktisada riayet etmiş olacağız ve hem de milli servetimize (su) saygı ve hürmet duymak suretiyle bütün insanlığın ortak malı olan bu nimete karşı da hamdin ve şükrün gereğini yerine getirmiş olacağız.

Ben Orada bir Arap çocuğundan bu dersi aldım ve bundan böyle su kullanırken bu manzara devamlı surette gözümün önünde canlanıyordu. Sizlere de hatırlatmak istedim.

AÇIK TEŞEKKÜR

19.04.2019 Cuma günü ani bir damar tıkanıklığı sebebiyle sevk edildiğim Yozgat Şehir Hastanesi Kalb Damar Cerrahisi Servisinde, derhal her iki bacağımdan da Anjiyo işlemini başarıyla gerçekleştiren, daha sonra serviste çok ciddi ve titiz bir şekilde kontrol ve tedavimi yaparken şefkat ve güler yüzle hizmet eden ve üç gün sonra da sağlığıma kavuşmama vesile olup taburcu eden:

Başta ilgili servisin sorumlusu Uz. Dr. Sinan Balçın ve Anjiyo Ekibine,

Ayrıca serviste görevli hemşire ve diğer sağlık personeline,

Yine yemek ve temizlik hizmetlerini yürüten bütün elemanlara teşekkür ediyor, bu güzel Hastanemize başarılı hizmetlerinin devamını diliyorum.

26.04.2019
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ