Ali DEMİRDAĞ

TAHLİL

yozgatgazetesi@yahoo.com

Hayatı bedava yaşamak

Hayatın ya da diğer ifadesiyle canlılığın en önemli özelliği harekettir, faaliyettir ve gayrettir.

Tembellik, meskenet ve atalet hayattar varlıkların yavaş yavaş sonu demektir.

Canlılar içerisinde özellikle insan, hayatiyetini devam ettirmek ve bu hayatı saadet ve huzurla kaliteli bir şekilde yaşamak için bir cehdin ve bir gayretin içinde olmalıdır.

Ama görüyoruz ki, bu toplumun fertlerini çocukluktan başlayıp buralara kadar getiren sorumlular, şimdi ucuz elektronik cihazlar satan bir mağazanın açılışındaki izdiham sonucu ezilen insanları ve yaşanan rezaletleri gördükleri için inceleme başlatmışlar.

Yüzsüzlüğe, tembelliğe, arsızlığa ve neticede dilenciliğe taa çocukluktan başlattığımız bu insanların; elbette büyüdükçe, ihtiyaçları farklılaştıkça bedava veya daha ucuz olana hücum etmesinin önünü nasıl alacağız?

“Haydi oğlum filancanın elini öp, para iste..

Mahallede düğün var, gelin arabasının önünü kesin, trafiğe kazalara ve ezilmelere aldırış etmeden..

Açılış var. Top, balon ve çelenklerdeki çiçekleri toplayın..”

Bunların örneğini saymakla bitiremeyiz. Bunlardan pek çoğunu her an yaşıyor ya da seyrediyoruz.

Gele gele Ramazan Ayındaki riyakarlıklar ve minnetler iyice toplumu rahatsız etmeye başladı.

“Adam yardım paketi dağıtıyor. Al bunu bir Fatiha oku diyor. Sanki Fatihanın değeri bir paket çay ve bir paket makarna..

Ben iftar veriyorum deyip kız-erkek gençleri iftar saatinde sokaklara döken ehl-i hamiyet (!)”

Nedir bu Allah aşkına (!) Yakışıyor mu bu insanlığımıza, dinimize? Var mı geleneğimizde böyle yardımları reklama çevirmek? Bu davranışları ibadet niyetiyle yapıyorsanız bunun ölçüsü şu: Yaptığınız işi sırf Allah rızası için, ihlasla, gösterişten uzak, karşıdakinin gururunu incitmeden, izzetini ve haysiyetini kırmadan gizlice yapınız ki işe yarasın, makbul olsun.

ÖRNEK UYGULAMA

Yukarıda bahsettiğimiz yanlış uygulamalarının doğrusunu araştırdık örnek olması bakımından uzun süredir ilimizde yapılagelen bir iftar uygulamasını gördük.

Yasin sitesinde Ramazan Ayı boyunca her gün yüz kişinin üzerinde farklı gruplardan öğrencilere iftar yemeği veriliyor. Bu organizeyi site sakinleri üstlenmiş, bazen bir aile, bazen de birkaç aile bu işi deruhte ediyor. Ama hiç kimse o çocuklara “Bu gün bendensiniz” demiyor.

Söz konusu isimsiz hayır sahiplerini kutluyor ve emsal teşkil etmesini diliyorum.

OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ