Ali DEMİRDAĞ

TAHLİL

yozgatgazetesi@yahoo.com

Hayatı bedava yaşamak

“Ver yiyeyim, ört yatayım. Senden emek, benden yemek..” gibi halk arasında dilden dile dolaşan ve maalesef günden güne halkın büyük kesiminde makes bulan bu yanlış telakkilerin yeni örnekleri ile karşılaşıyoruz.

Yazıma başlarken kafamdan değişik konular geçiyordu. Güncel olması hasebiyle siyasete dair bir takım tahlillerde bulunacaktım. Ama o anda gelen telefon mevzuyu değiştirmeme sebep oldu.

Bizim köyden tarlaları ortak eken dostumuz arıyordu: “Kuraklık sebebiyle zarar gören çiftçilerin İlçe Tarım Müdürlüğüne ulaştırılmak üzere muhtarlıklara başvurup birer form doldurulması gerekiyor. Akabinde de zarar gören arazinin dönümüne 15 YTL Devlet tarafından ödeneceği bildiriliyordu.”

Sordum: “Bizim tarlalarda herhangi bir zarar var mı?” dostumuz “Hayır” diyordu. Ve devam ediyor “Ama yine de alsan iyi olur, ihtiyacın yoksa muhtaçlara dağıtırsın” diyordu.

Ben bu insanlara dilimin döndüğü kadar; haktan hukuktan, başkasının hakkı olanı gasp etmenin ne kadar çirkin ve günah olduğundan hele hele devletin malını (O gelirlerin kimlerin vergisiyle toplandığını bilerek ) haksız olarak almanın daha da feci bir akıbetinin olduğunu anlattım. Bu anlattıklarımı köye gittikçe de vaktiyle anlatmıştım. Ama nafile !

Alın teriyle kazancın kutsallığı, lezzeti unutulmuş. Vicdanlar hassasiyetini kaybetmiş. Kimin eli uzunsa o, sofradan daha fazla nimet almanın peşinde. Çevresinde aç ve çaresiz insanlar umurunda değil. O kendi gemisini kurtarmanın gayreti içinde..

Bunun için de helal ve haram kavramının ölçüsü kalmamış.

Devlet eliyle verilen her şeyin mübah olduğu zannediliyor.

Hayır, asla. Hangi şartlar altında veriliyorsa ve o şartları taşımayanların ondan nemalanması o ülkede yaşayan bütün insanların hakkına tecavüzdür, gasptır, helal değildir.

Bu sebeple devletin (Kamunun) malını hem alan ve hem de dağıtanlar bu konuda son derece titiz davranmalıdırlar.

Ben, toplumun bu tür hastalığa nerede ve nasıl yakalandığını bu yaşıma kadar bizzat müşahede edenlerden birisiyim. Bunun için diyorum ki:

Zenginler, zekat ve sadakalarını gizli olarak ve insanların başına kakmadan, onların izzetini kırmadan versinler.

Yeni açılan firmalar, tanıtım için bedava promosyon dağıtıp halkı hem kendileri hem de birbirlerine ezdirmesinler. ‹kramlarını ürünlerine yansıtmak suretiyle ucuzlatsınlar.

Politikacılar, siyasi rüşvet kabilinden; top, oyuncak, balon vs. ile “Çocuklarımızı taa çocukluk devresinden yüzsüzlüğe, bedavacılığa ve birbirinin elinden bir şeyler gasp etmeye ” alıştırmasınlar.

“İzzetle mevti, zilletle hayata tercih edenlerden olun.”

Tarih : 18.10.2008
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ