Ali DEMİRDAĞ

TAHLİL

yozgatgazetesi@yahoo.com

Güzellik – Çirkinlik

Güzellik kelimesinin her dalda ve  çok cihetle geniş manası olduğundan biz burada sütunumuzun elverdiği nispette bu kavramın izahına gayret edeceğiz.
Güzellik: Hüsün, ihsan, cemal, kemal, iyilik,hayır, adalet,şefkat, doğruluk, düzgünlük ve tertemiz bir fıtrat manalarına gelmektedir.
Güzellik; mevcudatta sebeb-i muhabbet olan, takdire mazhar olan ve insanı kendine meftun eden her şeydir.
Çirkinlik ise, bu kavramın zıddıdır.
Fakat yaratılışta ve her şeyde, hatta en çirkin görünen şeylerde dahi hakiki bir güzellik ciheti vardır. Bu sebeple kainattaki mevcut olan her şey, her hadise ya bizzat güzeldir, ya da neticeleri itibari ile güzeldir.
Hadiseleri değerlendirirken, bir takım sathi nazarlı insanlar bu kavramların yerini ve makamını karıştırırlar. İnsan menfaatperest olduğundan her olayı kendi benlik ekseninde  yorumlar ve o anda kendine menfaati varsa o olay ona göre iyidir, güzeldir. Yoksa çirkindir, kötüdür.
Bugünlerde hava tahmin raporlarını okuyanların bir kısmı, kar ve yağmuru sanki bir felaketmiş gibi gösteriyorlar. Ve ‘Kötü hava şartları’ gibi bir tabir kullanıyorlar. Halbuki mevsiminde yağan kar ve yağmurun ne kadar güzel neticeler verdiğine bahar mevsiminde hepimiz şahit olmuşuz.
O fırtınalı kar ve yağmur perdesi arkasında yemyeşil bir bahar ve güzel çiçeklerin saklandığını görüyoruz.
Güz mevsiminde ; suları çekilmiş, yaprakları dökülmüş ve kupkuru bir odun parçası haline gelen ağaçların, bir sonraki mevsimde yepyeni bir elbise ile ve ellerini meyvelerle doldurup bizlere bereketler getirdiğine inanıyoruz.
Güz ve kış mevsiminin haşin tahribatı arkasındaki güzellikleri defalarca müşahede ettik.
Yırtıcı hayvanların, zayıf ve masum kuşlara musallat olmasında zahiri bir çirkinlik görülse de, onların uçuş kabiliyetlerini geliştirmesi yönünden  nice güzellikler seyrettik.
İnsanlara zulmeden zalimlerin akıbetini görüp, masum ve mazlumların  ayaklar altında ezilmeden  kurtulduklarına baktıkça adaletin güzelliğini alkışladık.
Aciz yavruların yuvada yiyecek beklerken, anne kuşun gagası ile yiyecek getirip onları beslemesini veya bütün annelerin yavrularını himaye sadedinde gösterdikleri kahramanlıklara bakarak şefkat ve merhametin güzelliğini gördük.
El-hasıl kainattan; esas itibariyle yaratılan her şey güzeldir, iyidir, hayırdır.  Çirkinlikler, kötülükler ve şerler ise, güzelliğin güzelliğini artırmaya birer vesiledir.
Bu sebeple; güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen hayatından lezzet alır.

OKUR YORUMLARI
keramettin
07.03.2010 22:03:00

hocam ,siz yazılarınızda olaylara ve mevzuulara hep müspet pencereden bakıyorsunuz.karamsarlık bir yana siz hep okurlarınıza umut veren şeyler yazıyorsunuz.bu sebeple ben yazılarınızı müspet buluyom.teşekkür edoerim.hürmetler.

NUH ARAZ
19.02.2010 14:04:00

Yorumunuz-hocam yazılaınız çok hoş..sohbetlerinizde çok güzel agzına saglık saygılarımla.........

alaaddin
12.02.2010 20:04:00

yazınızı çok anlamlı br sözle bağlamışsınız.çok beğendim:
güzel gören güzel düşünür,güzel düşünen hayatından lezzet alır.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ