Ali DEMİRDAĞ

TAHLİL

yozgatgazetesi@yahoo.com

GERÇEK ORUÇ

Cenabı Hakka hadsiz şükürler olsun ki, bizi Ramazana ve Ramazanı da bize kavuşturdu. Rahmet, bereket, mağfiret ve Cehennemden kurtuluş ayı olan Ramazanın özelliklerini ve güzelliklerini saymaya kalksak bu sütuna sığmaz

Nefsin kontrol altına alındığı ve şeytanların bağlandığı bu ayda yapılan ve Şeâir-i İslamiye’ye (İslamın alâmeti, bayrağı, sembolü vb.) taalluk eden ve İslam’ın beş rüknünden biri olan oruç ibadeti üzerinde durmak istiyorum.

Oruç şeklen, kütüb-ü İslamiyede şöyle tarif edilmektedir: İmsakla iftar arasında; yemeden, içmeden ve cinsel ilişkiden uzak durmaktır. Bu arada niyeti de ihmal etmemek gerekmektedir.

Bu ibadetin şeklî (zahirî) yönüne dikkat etmekle birlikte, esas itibariyle orucu bütün duygularımızla tutmamız gerekiyor. İşte, bence bütün ibadetlerin olmazsa olmaz şartı budur. Yani, ihlas ve samimiyet, her bir ibadetin özüdür. Ne demek bu? Yani, orucu sırf Allah rızası için ve O’nun emrettiği için tutmaktır. Bunun yanında sadece mideyi aç bırakmak yetmez, bütün duygulara oruç tutturmak gerekmektedir.

Yani, hayat-ı ebediye esasâtını ve saadet-i uhreviye levazımatını tedarik için verilen; akıl, kalb, göz, kulak, dil, hayal ve hatta fikir ve düşünceye kadar her şeye oruç tutturmanın gereği vardır. Bütün cihazat-ı insaniyenin yaratılış gayesi ve insana hediye ediliş hikmeti, onu yaratanın izni dairesinde istimal etmektir. Bunların orucu ise, mesela: Dili yalandan ve gıybetten korumak, Kur’an okumak, gözü haram şeylere bakmaktan sakındırmak, kulağı gayri meşru şeyleri dinlemekten muhafaza etmek.. Kalbi, hayali ve fikri istikamet dairesinde kullanmaktır. Yani; kendisiyle birlikte aile efradı, milleti ve memleketi, İslam Âlemi ve hatta bütün insanlığın hayrına ve kurtuluşuna dua etmek, onların da Bayrama insanca ulaşmasını tahayyül ve temenni etmek.. Evet, o da bir ubudiyet şeklidir.

Özellikle şu günlerde, birbirini boğazlayan ve canavarlaşmış insanlığın ıslahına dua etmek çok mühimdir. Zira; her şeyin anahtarı O’nun yanında ve her şeyin dizgini O’nun elindedir. İhlas ve samimiyetle O’na teveccüh edelim. İnşallah böylece bu Ramazandan maddî ve manevî kazançlı çıkalım…

08.06.2018
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ