Ali DEMİRDAĞ

TAHLİL

yozgatgazetesi@yahoo.com

Gayr-i Meşrû Tarik, Zıdd-ı Maksuda Gider

Geçen hafta içerisindeki Dünyada ve ülkemizde cereyan eden hadiseleri değerlendirirken, konunun en güzel ve veciz bir şekilde ele alındığı bir kaynak dikkatimi çekti.

Bediüzzaman’ın “Lemeât” isimli eserinde aynı başlıkla şu ifadeleri okuyucularımla paylaşmak istiyorum: “El kâtilü la yerisü” bir düstur-u azîmdir. Gayr-i meşrû tarik ile bir maksada giden zat, galiben maksudunun zıddıyla görür mücazât. Avrupa muhabbeti, gayr-i meşrû muhabbet, hem taklid ve hem ülfet. Âkibeti mükâfat; mahbubunun gaddarane adâveti, cinayat.. fâsık-ı mahrum bulmaz ne lezzet ve ne necat.”

Evet, maalesef bu nesil ecdadının lisanına yabancı olduğu için ve merhum Üstad Bediüzzaman da kendine mahsus bir üslupla bu hakikatleri ifade ederken bize düşen; bunları biraz tahlil etmektir.

Katil, mirastan mahrum edilir düsturuyla şu hususa dikkat çekiyor. Yani bir kişi, bir an önce babanın mirasına konayım diye ebeveyninden birini öldürse, o evlat hem cinayeti azîm işlemiş olur ve hem mirastan mahrum edilir ve hem de cenazesi kılınmaz. İşte bu maksatla hareket eden maksudunun zıddıyla muamele görür.

Aynen, böylece İslam hukukuna dair bir esası burada ifade ettikten sonra yine bir sosyolojik gerçeği burada belirtiyor. İslam Âlemine sırtını dönüp, Avrupa’ya ülfet ve muhabbet edip her şeyini taklit edeceğim derken ve O’nu bağrıma basacağım derken, o gayr-i meşrû muhabbetin neticesi; bağrından, daha doğrusu arkadan hançerlenmektir. Avrupalı, bize olan adavetini eskiden sinsice yapıyordu veya biz anlıyamıyorduk. Şimdi ise düşmanlığını alenen ilan ediyor.

Yine Üstad, o veciz ifadesinin sonunda bu yolla harama girenleri de ikaz ediyor: “Bu yolda ne lezzet var ve ne de kurtuluş!..”

ABD seçimlerinde de birileri aynı âkibete düçâr oldular. Bu memleketin saf vatandaşlarının; zekatını, sadakasını ve kurbanlarını toplayıp Hileri’ye kurban ettiler. O da bunları, dünya siyaset tarihine geçecek bir seçim sonucuyla kurban etti. Biz de buradan; Kâbil’in kurbanı gibi bir kurban görünce, ondan çıkan Duman’ları Çamlıktan ve Kerkenezden ibretle seyrettik.

İşte gayr-i meşrû bir tarikle Okyanus ötesine de gitseniz, orada necat yok, boğulacaksınız!..

16.11.2016
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ