Ali DEMİRDAĞ

TAHLİL

yozgatgazetesi@yahoo.com

CUMASIZLAR CEPHESİ

Geçen hafta İstanbul’da, Kapalı Çarşı’da kepengi kapalı bir dükkânın önünde resim çektiren siyasî bir şahsiyeti görünce, yıllar önce Sorgun’da yaşanmış bir olay hafızamda canlanıverdi.

Olay şu: Bizim köylü (Cihanşarlı) rahmetli Ethem Altan, yaşadığı traji-komik bir hadiseyi anlatmıştı. Merhum Ethem Altan, manavlık yaptığı bir dönemde Adana’dan bir kamyon karpuz alarak Sorgun’a gelir. Günlerden Cuma ve tam da Cuma Namazı vaktinde Sorgun’a girerler. Ethem Usta; Camiye gitse, cemaat Camiden çıkmak üzere. Eve gitse, hanımına hesap vermek zor.. ortalıkta kalan Ethem Usta’nın aklına derhal Cumasızlar kahvesi gelir. Ve mal bulmuş Mağribî gibi hemen kahveye dalar. Bakar ki bütün Cumasızlar orada. Onlar da bu işi yadırgarlar ama Usta’ya bir sandalye verir ve o anlık içlerine kabul ederler.

İşte, İstanbul’da Kapalı Çarşı’daki siyasî zat ta tam Cuma saatine denk getirip, Cuma Namazına giderken kepengini kapayan bir esnafın dükkânı önünde bir poz vermiş ve başlamış oradan yaylım ateşine.

Nasıl bir mantık (!) kurduysa, o manzaradan; iktidara ve Sayın Cumhurbaşkanına veryansın ediyor. Döviz kurundaki artıştan, müşteri kaybeden esnafın kepenk kapatmasına ve ülkeye turist gelmediğinden, vatandaşın aç-susuz ve işsiz kalmasına kadar… Muhalefet namına ne varsa namluya sürüyor ve Kapalı Çarşının Cuma saatindeki kapalı kepenginden ateş etmeye devam ediyor.

Olay çok geçmeden medyaya yansıyınca, işin gerçeği ortaya çıkıyor ve bir senaryo olduğu anlaşılıyor. Röportaj yapılan esnaf işin öyle olmadığını; tam Cuma Namazı vaktinde esnafın namaza giderken kepenklerini kapattığını ve işlerinin iddia edildiği gibi olmayıp gayet güzel olduğunu ve özellikle Uzakdoğu’dan gelen turistlerle Kapalı Çarşı’nın çok canlı olduğunu belirtiyorlar.

Şimdi iki cepheden iki ateş. Merhum Ethem Altan Cumasızlar kahvesindeki cepheden kendi nefsine ateş ediyor. Diğeri ise, Kapalı Çarşı’dan bu ülkenin istikbaline ateş ediyor. Sizce hangisi muvaffak oldu? Birinin silahı elinde patladı. Diğeri ise, nefsini yendi ve Rahmeti Rahmana göçtü, gitti. Allah rahmet eylesin!

04.10.2018
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ