Ali DEMİRDAĞ

TAHLİL

yozgatgazetesi@yahoo.com

BEN YAPTIM OLDU

Bir milletin veya bir toplumun tamamını ilgilendiren meselelerde karar verilmesinin tek kişiye bağlı örneklerini insanlık tarihinin çok önceki devirlerinde görüyoruz. Bir de çoğulcu demokratik sistemden uzak bir yapıya sahip ülke yönetimlerinde bu tür icraatlara sıkça rastlıyoruz.

Külli şuur, ortak akıl, meşveret ve şura dediğimiz toplumun fikir birliğinden çıkan icraatlar, insan hatalarını asgariye indiren 21. yüzyılın veya insan fıtratının ortaklaşa benimsediği davranış şekilleridir.

Kültürümüzün dayandığı temel prensiplerden birinin külli şuur olması gerekirken, “Asya’nın bahtının miftahı meşveret ve şura” olmasına rağmen, sanki 21. yüzyılda yaşamıyor gibi birileri çıkıyor tek başına icraat yapıyor. Maalesef bu icraatın faturasını da top yekün topluma ödetiyor.

Asya kültürü diye dudak büktüğünüz kültür örneklerinden birini gidin de Japonya’da görün. Milli meselelerde milletin zararına sebebiyet verilen icraatların sahibi kendi akıbetini kendisi hazırlamış olur.

Ya bizde !

“Bektaşi imama sorar: Abdestsiz namaz olur mu? İmam, olmaz der. Bektaşi: Ben kıldım oldu, der.”

Maalesef yönetim geleneğimizde: “Yaptımsa ben yaptım, verdimse ben verdim ..” tarzı hala yürürlükte olduğundan ve hataların, kusurların hesabı sorulmadığından her güç sahibi, her aklına geleni hem de kimseye danışmadan icra etmektedir.

Vaktiyle bir beldede bir “İş bilen” varmış. Başı derde düşen herkes ona müracaat edermiş, bir gün vatandaşın birinin ineği ağzı açık bir küpten yem yerken kafası küpün içinde kalmış. Olayı fark eden sahibi; aman dokunmayın, iş bileni çağırın demiş. İş bilen gelmiş, kesin ineğin başını demiş, kesmişler.. Ama kafa hala küpün içinde. Kırın küpü demiş.. İnek gitmiş, küp kırılmış ve bizim iş bilen görevini başarıyla yerine getirmiş!..

Bir Allah’ın kulu da çıkıp “madem küpü kırdıracaktın, neden ineğin başını kestirdin” diyememiş.

Şimdi bizde soruyoruz ?

Yozgat’ı ikiye bölen bu köprülü kavşak yapılırken yaya geçitleri neden unutuldu ?

Bütün hizmetlerin insana yönelik olması gerekirken, insan unsurunun görmezlikten gelinmesi garabetini herhalde ilk defa yaşamıyoruz.

Bu konuya çözüm için alt geçit yapılacağı gündeme gelmişken küçük bir hatırlatma da ben yapayım.

“Alt geçitlerin ışıklandırılması lütfen unutulmasın. Yoksa gece kuşlarına yuva yaparsınız, bir de onlarla uğraşmak mecburiyetinde kalmayalım.”

Tarih : 16.05.2006


OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ