Ali DEMİRDAĞ

TAHLİL

yozgatgazetesi@yahoo.com

Bayram çeşitlemesi

Bu Bayramda çok ciddi şeyler yazmayacağım. Okuyucularım gerek konuları ve gerekse üslubumu biraz ağır buluyorlar. Bu sebeple hafif ve biraz eğlenceli bir yazı yazayım istedim.


Yine de: “Kabr-i kalbden hakaik çıplak çıktı. Namahrem olanlar nazar etmesin. ”


 


YARI YARIYA


 


Eskiden, imamların ücretlerini halktan aldığı zamanlarda bir köyde görev yapan imama köyün muhtarı musallat olur.


“İlla benim adımı da Cuma Hutbesinde zikredeceksin” der. Zamanın sultanı adına hutbe okunurken, “bende bu köyün sultanıyım” der. Olurdu olmazdı derken muhtar imama bu hizmeti için kırk koyun vaat eder. İmam buna dayanamaz. Bir Cuma Hutbesinde “Allah-Peygamber- Halifeler- Sultan- Muhtar ..” deyince cemaat içinden bu işi fark eden yabancı bir molla başını kaldırır minberdeki imama dik dik  bakmaya başlar.


İmam derhal “Üskut ya ahi erbaine ganemen nısfun li, nısfun lek” yani “Aman kardeş sesini kes, işin içinde kırk koyun var yarısı senin yarısı benim..” der.


Bir tarihte Yozgat’taki bir organizasyonla ilgili sağda solda dedikodu yapıp daha sonra aynı organizasyonun ön saflarında görev alan birisiyle karşılaşınca kendisine bu hikayeyi anlatmıştım. İfrat ve tefritten her zaman uzak durmak gerekmektedir. Bazen, hatta çoğu zaman kınadığın olayı mutlaka yaşadığına şahit olmuşsundur.


 


HAZRET İŞİ KARIŞTIRIYOR


 


Yine eski bir tarihte imam adaylarının sözlü sınavlarında cereyan eden bir olay..


Malum mülakat sınavlarına iki kişi alınıyor. Biri jürinin önündeyken diğeri heyecanını yatıştırıyor.


Sınav jürisinden biri imam adayına soruyor: “Köroğlu Hazretleri Veli midir, Nebi midir?”


O da ; düşünmüş, taşınmış “Veli idi” demiş. Tabi kazanıp kaybettiği belli değil  ama, onu dinleyen diğer arkadaşı dışarı çıkınca demiş ki, “Yahu sen ne yaptın, Köroğlu denen eşkıyayı nasıl Veli yaparsın ? “  arkadaşı da ona : “Ne yapayım yani, Nebi diyecek halim yok. Olsa olsa Veli’dir dedim. Ama aslında o sorunun içindeki, o ünvanların başındaki “Hazret” işi karıştırdı.“ demiş.


Ne diyeyim şimdi.


İnsanlar hakkında hüküm verirken , “Hüsn-ü zan, adem-i itimat esas alınmalıdır.”


Yani ; kişilerin ünvanı , adı , sanı, rütbesi, elbisesi sizi yanıltmasın aklınızı kullanın, neyi kime soracağınıza dikkat edin. Her beyaz gömlekliyi doktor zannedip hasta bakıcıya ameliyat olursanız sedyeden teneşire nakledilirsiniz.


            ¨¨¨


Bayramınızı kutlar; bütün insanlığın hayrına, saadetine, şefkat ve muhabbetine kısaca insanlık ve kardeşlik şuuruna ermesine vesile olmasını temenni ederim .


 

OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ