Ali DEMİRDAĞ

TAHLİL

yozgatgazetesi@yahoo.com

ALLAH’IN YUMRUĞU

Cenabı Hak, hiçbir şeye benzemez. O’nun şebihi, şeriki ve naziri yoktur. Ancak, O’nun kudretinin tecelliyatını anlamak için, mecazî olarak; bazı sıfatının cüz’i tecelliyatına mazhar olanlara bazı ünvanlar verilmiştir.

Mesela: Esedullah (Allah’ın arslanı) Hz. Ali’ye, Seyfullah ( Allah’ın kılıcı) Hz. Halid’e.. bu ünvanlar verilirken Kur’andaki “yedullah” (Allah’ın eli) tabirini müfessirler, Cenabı Hakkın kudreti diye tefsir etmişlerdir.

Bu mukaddimeye niçin ihtiyaç vardı?

El-Cevap: Başlıktaki ifademizle, Zat-ı Ulûhiyet ve Rubûbiyete karşı itikadımıza bir halel gelmemesi ve O’nu “Müşebbihe ve Mücessime” gibi telakki eden batıl inanışlara karşı hassasiyetimizi ifade etmek için lüzum hasıl olmuştur.

Gelelim konumuza: Geçen hafta içerisinde vefat edip 09, Haziran, 2016 günü muhteşem bir cenaze töreniyle Amerika’da ebedî âleme yolcu edilen Muhammed Ali Clay’dan, burada bir nebze de olsa bahsedelim.

Bediüzzaman’ın bir sözü var: “İman, hem nurdur. Hem kuvvettir. Evet, hakîki imanı elde eden adam kâinata meydan okuyabilir.” Gerçekten Muhammed Ali, 22 yaşında Dünya Ağır Sıklet Boks Şampiyonu kemerini takınca müslümanlığını ilan etmiş ve bütün dünyaya meydan okumuştur.

O’nun o siyah cildiyle, kâinatın Halikının ünvanını haykırışı (Kelime-i Şehadet), Bilali Habeşî hazretlerinin Medine’deki ilk ezanı okuyuşunu hatırlatıyordu. Evet, dünyanın güç merkezindeki o şehadet kâinata meydan okumaktı.

Muhammed Ali o yumruklarıyla; bu dünyada ezilenlerin, mazlumların sesi ve sembolü olmuş, adaletsizliği, eşitsizliği ve ırk üstünlüğü fikrini zîrü-zeber etmişti. O, sadece boksla değil, aynı zamanda zulüm ve savaşa karşı duruşuyla da 20. Yy.lın en önemli şahsiyetlerinden biriydi. Vietnam Savaşında; “Benim Vietnam halkıyla bir problemim yok, gidip oradaki masumları öldüremem diyor,” ünvanını kaybetme ve hapis cezasına karşı inancından taviz vermiyordu.

Muhammed Ali’nin ruhuna buradan bir Fatiha yollarken ve cenaze merasimini izlerken, bazı tevafuklar dikkatimizi çekti. Davos’ta, 2009 yılında Birleşmiş Milletlerin, Ortadoğu barış müzakereleri esnasında ve bütün düyanın gözü önünde: “İsrail Cumhurbaşkanı zalim Ş. Perez’in yüzüne karşı zalimliğini haykıran ve dünya beşten büyüktür diye dünyanın zulmünü dile getiren” bir cesur yürek daha vardı cenazede. Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan!

Ve yine ABD’nin Başkan adaylarından Trump denen, ırkçı ve faşist bir insanın zırvalarına karşı; cenazede her dinin ve her ırkın binlerce temsilcilerini bir araya getiren Muhammed Ali ruhun şâd olsun! Arslanların ve Kılıçların yanında yer alasın!

14.06.2016
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ