Ali DEMİRDAĞ

TAHLİL

yozgatgazetesi@yahoo.com

AĞIT MATİK

Matik, esasen tek başına bir mana ifade etmeyen, bir ek olarak bazı kelimelere eklenen ve eklendiği her kelimeye de değişik anlamlar yükleyen bir takıdır. Mesela, temizlik maddelerinde kaliteyi ifade ederken, metalik maddelerde de hız ve hareketi ifade etmektedir. Argoda ise, insanı aldatmaya yönelik; kalleşçe ve sahte bir hareket tarzını ortaya koyar.

Günümüzde yaygın kullanış şekliyle kullanıldıkları yere göre adım matik; atılan adımları sayan, zikir matik; dilinden çıkan tesbihatın adedini belirleyen birer metalik alet olarak kullanılırken, bir de bunun yeni bir versiyonunu Yozgat Belediyesi mezarlıklarda kullanmaya başladı.

Geçen hafta basına da yansıdığı kadarıyla Sarıtopraklık Mezarlığı’nda, mezarlıktan sorumlu, Sevgili Bahrullah Özel gazetecilere “Hatim Matik” diye bir aletin özelliğini anlatıyordu. O’na göre bu alet, özel günlerde Kur’an’dan belirli sureleri mezarlıkta okuyor ve haftada bir de hatim yapıyordu.

Söz konusu bu “Matik”in özelliklerini ve kabiliyetini düşünürken, acaba bunu kalbe veya ruhun uygun bir yerine (merkezine) taktırsak da insan davranışlarının fıtrî seyrini bir gözlemlesek derken, tam bu sırada internete düşen bir haber dikkatimi çekti. Olay şudur:

Sayın Başbakan’ın, Mısır’daki Adeviye meydanında İhvan Liderlerinden birinin kızı Esma’nın şahadeti üzerine, O masume ve mazlumeye göz yaşı dökmesini birilerinin “sahte ağıt” diye nitelemesi haberini okuyunca tamam dedim. Demek ki bu “Matik” denen mereti, ben düşünürken birileri kalbine taktırmış ve yönünü de bu ülkenin Başbakanına çevirmiş (modunu-kodunu ve antenlerini de ayarlamış) ve Başbakan’ın göz yaşlarına bakarak davranış şeklini de bir psikoteknik analize tâbi tutarak bilimsel bir hakikati ortaya koymuştur!

Tebrikler! Tebrikler!

Yalnız, bu şahsa âcizane bir tavsiyem var. İlk defa keşfedip kalbine taktırdığı bu “Ağıt Matik” in lisansını almakta acele etsin. Yoksa ona da; “Made in China” (meyd in çayna) yazabilirler.

09.09.2013
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ