Yasin Ali ER

ÇİZGİ

YENİLEŞEN(!) YOLLARA FARKLI BİR BAKIŞ YA DA ANLAMINI YİTİREN İNATLAŞMALAR?

Doğruya doğru demek, doğruyu yapanı yeni doğrulara sevk ve teşvik etmesi bakımından elhakk doğrudur. İyi de yanlışa yanlış demek, başka bir doğruya davet ve işaret değil midir?

Belediye başkanlığı seçimlerini kazanan zatın kariyeri, eğitimi, bürokrasi geçmişi ve tecrübeleri ile siyasî duruşundaki istikrarı ve tavizsiz tavırları nedeniyle Yozgat Merkez İlçemiz’in kallâvî hizmetlere kavuşabileceğini düşünmüştük.

Vaatlerinin arasında ne diyordu Dr. Kâzım ARSLAN?

Yozgat’ın içme suyu şebekesini, kanserojen olduğu kanıtlanmış olan aspesli borulardan kurtaracak ve halkımızın sağlığını ön planda tutan yatırımlara öncelik tanıyacaktı. Eh başkanlığa seçilen bir doktordan da bu yaklaşımın konması kadar doğal ne olabilirdi ki?

Seçimlerden sonra bazı yollarda eşme-deşme, delme-dağıtma işleri başlayınca Yozgat’ın altyapısına el atılıyor beklentisi içine girdik.

Öyle ya… Aynen 1984 yılında başkan olan Cemil ÇİÇEK gibi; “bir kereden fazla seçilmemeyi göze alarak kalıcı hizmetler yapmayı vaat ve taahhüt eden bir başkan adayı”, artık belediye başkanı idi. Ama gidişat ile beklentiler arasında müthiş bir tenakuz var idi.

Acil çözüm bekleyen otopark sorunu, şehir suyu şebekesi, çevre düzenlemesi vs vs… yerine iki şeritli ve zaten yetersiz olan yolların ortasına refüj yapmak suretiyle duble yol ihdas etme çalışmaları, kaldırımları kimi yerde dışa doğru, kimi yerde yoldan apararak genişletme çalışmaları yürütülmekte…

O çalışmalar esnasında kopartılan telefon hatları, elektrik trafoları, patlatılan doğalgaz boruları, dağılan kanalizasyon ve su hatları da işin cabası!

Çamurun üstüne yapıldığı iddia edilen eski yolların yeniden yapımını kar ve yağmurun başlama mevsimine denk getirmeler ise çelişkinin katmerlenmiş hali oluyordu.

Ama sonuçta karşımıza daraltılarak cilalanmış yeni ucube yollar çıkmaya başladı.

Belediye Başkanı Dr. Kâzım ARSLAN ile 27 nisan 2016 günü, makamında Osman Hakan KİRACI, Erdoğan BUDAK ve benim birlikte yaptığımız mülakatta (eski bir trafik hocası olduğumu belirterek) sorduğum sorulardan biri de daraltılan yollar ve buna bağlı olarak kronikleşen otopark sorunu idi.

Bırakın Sayın Başkan’ın, 30 yılı aşkın reklamcılık geçmişimizdeki ölçü, dizayn, açı, statik hesaplarına vukufumuzu, gözlem ve algı kabiliyetimizi yok sayarcasına yolları daraltmadığını, aksine çalışmalarının yönetmeliklere uygun olduğunu, trafikten sorumlu kurumların kendisine teşekkür ettiğini ifade etmesi karşısında hayretimi gizleyemedim.

Oysa karayolu şerit genişliği tali yollarda ve şehir içi yollarda asgarî (en az) 3 m. devlet karayolunda 3,5 m. ve otoyollarda 3.75 m. olması icap eder.

Hele ki, durduk yere ve belki sadece güzel görüntü veriyor diye rastgele yerlerine dönel kavşak adaları konuşlandırılması yok mu?

Halbuki; DÖNEL KAVŞAKLAR ya da halk arasındaki adı ile GÖBEK, araç trafiğinin dairesel biçimde hareket ederek çeşitli istikametlere dağılmasına imkân veren kavşak türüdür.

11 Mayıs 2016 günü saat 16.20’de Karayolları Caddesinde, SGK önündeki refüjü dağıtan TIRIN plaka numarasını ister misiniz?

Asıl trajikomik olan ise; bu yol çalışmalarının yapımında kullanılan iş makinelerini taşıyan kırmızı TIR orada, o daraltılan yerde manevra yapamadı. Az ileride yolun sağında bırakılmış iki tekerlekli su tankının su tahliye borusunu patlatırken de soldaki yeni yapılan refüjü de o dağıttı. Tanıklarımla birlikte benim gözümün önünde!

Yolcu ve yük taşıması konusunda, hem motor bakımından, hem de hacim bakımından en küçük seri sayılan A segment otomobillerin bile tam daire menevra kabiliyeti takriben 10 – 11 (on-onbir) metre iken ve dönel kavşak adasının en az 6 metre olması gerekirken, eline şerit metreyi alıp yapılan işlerin reel ölçülerini bir karalama kâğıdına yazarak başkanın eline verebilecek bir babayiğit yok mudur?

Oralardan birilerinin; “yazıp verse ne olur, vermese ne?” dediklerini duyar gibiyim.
Öyle ya… Sayın Başkan’ın öyle cetvele metreye, hendese ilmine vakıf teknik elemana falan ihtiyacı olmadığı söyleniyor. O’nun, tek gözünü bir eliyle kapatıp, diğer elinin şehâdet parmağını ileri doğru uzatarak, yolun refüjüne kazmayı nereden vurdurtacağını pat diye söyleyip sırtını dönerek çekip gidecek kadar karayolu ölçüm uzmanı olmayı başardığı da iddia edilmektedir.
……………………….
O mülâkattaki başka sorunlarımıza dair yönelttiğimiz sorular ve kendi izinleri ile aldığımız kamera kayıtlarımızda mahfuz cevaplar ile uygulamadaki tutarlılığın takipçisi olacağız.

Anlaşılan o ki Sayın Başkan; bundan sonra belediye başkanı olacak zata ise çok iş çıkarmıştır.

Yeni başkan, bu refüjleri sökecek, yolları yeniden deşecek, biraz da kaldırımları daraltacak, hele şu su borularına bir el atsak nic’olur acep diyecek olursa ağla Yozgatlı ağla.

Gürültüsüz, sorunsuz, dingin bir şehrin sabahına uyanmanız dileğiyle…

Bu konuya devam edeceğiz vesselam!


14.05.2016



OKUR YORUMLARI
ismail
17.05.2016 08:39:00

sayın yasin ali er olaya hep araçlar tarafından bakmışsınız. peki eskiden kaldırımlarda kaçak yapılardam tekel bayilerinden lokantalaradan insanların yürüyemediğinden, çarpık araba park etmlerden dolayı ne yaya neden araçların düzenli ilerleyemediklerinden neden bahsetmediniz. bi lise caddemiz var bırakın yol daraltmayı benim düşüncem tek yön yapılarak kaldırımın bir tarafının tamamen yolla birleştirilmelidir. evet oto park sorunu var buda halledilmelidir. küçük şehirlerde insanlar arabasıyla marketin kapısına kadar gitmek istiyorlar.
diğer bir konu diğer belediye başkanlarının düzgün bir imar uygulamamaları kent parkın durumu ortada.
diğer bir konu vali konağının lisenin ucube duvarlarını ve diğer kurumların okulların arsalarından alarak güzel bir lise caddesi oluşturdur. tabi bizim insanımız alıştı başkanın yanına gidecek en ufak bir menfaati için yozgatımızın geleceğini yok edecek bir belediye başkanına vesselam.

Begüm
16.05.2016 23:06:00

Bilinçli bir yazı yazmışsınız.Belediyenin yaptığı işlerin gerçekliğini hakikaten bilinçli olarak değerlendirmişsiniz.Bundan sonra her yazınızı dikkatle okuyacağım.Başarı dileklerimle..

Muhsin Köktürk
16.05.2016 16:59:00

Sayın Yasin Ali Er,
Size, "Hoş geldiniz." demek için geç kaldığımın farkındayım. Yazılarınızın Yozgat'a ve Yozgatlılara ışık tutacağı inancıyla sevgi saygılarımı yolluyorum.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ