Bir ay boyunca bütün tv kanallarında yine seyrine doyum olmaz bir ihtişam içinde, geçen senenin ramazanında sorulan soruları tekrar tekrar ve fakat farklı ağızlardan dinledik.
Kiminin boyası cilası bol ağzı sağa sola kıvrıla kıvrıla; “ojemin altında su kalmış ve yanlışlıkla gözüme dürtmüş isem orucum pırtar mı, saat 14:47 sularında sokaktaki bir veledin çığlığını ezan zannedip çorbamı içince sakızım çürür mü? vs…
Cevap vericilerin ise, geriye doğru şöööyle bir kaykılıp, soruyu ilk defa duyar ve ilk defa kendisi cevap verir gibi bir eda içinde; “orucunuzun tekrarı gerekir” veya “orucunuz bozulmamıştır” ya da “diyet ödeyin kâfi”, hatta bazen de “yandın yavrum keffaret de keffaret” fetvalarını dinledik durduk.
Filanca yerde teröristler karakol bastı şu kadar şehidimiz var, bu kadar da yaralı!
Ama olsun… Tâli haber halini alan terör saldırılarından ziyade; bu bir ay boyunca, “hangi zıkkımı yersen açlık ve susuzluğa daha çok dayanırsın, neleri yiyip içersen seni tırıl eder, nereden alışveriş edersen kazıklanmazsın, hangi hurmanın ne şekilde lüpleneceği” haberleri daha bir önem arz etmiştir.
****
Her kanalın ayrı bir uzmanı, her uzmanın birbirine hiç uymayan tavsiyeleri, her tavsiyenin hiçbirine uymayan, seyir olsun da ne olursa olsuncu müdavimleri…
İmsak vakitlerinde niye ayetlerin tarifine uyulmaz, sabah namazı vakitleri ramazan ayına mahsusu olmak üzere bir saatten fazla daha erken girmeye mecbur mudur, girilmiyorsa niye ezan okunur, iftar vakitlerinde kenar mahalle camilerinin müezzinleri ezanı kendileri okurlarsa cemaat yadırgar mı?
Başka bir filanca yerde kurulan hain pusu sonucunda, bazı ocaklara yine ateş düştü, şehit sayısı henüz belli değil, yaralıların durumu ağır!
Ama olsun… Artık vak’ay-ı âdiyyeden sayılan bu durumda, şayet devlet ricali şehidin cenaze törenine katılmışsa, haber niteliği kalmışçasına bir iki acıklı cümle yerleştirilip vaziyet kurtarılıyor gayri.
****
İftar istismarı çadırlarında boy gösteren bürokratlar…
Hani şunlar!
Hani bilirsiniz ya; gündüz katıldığı cenaze töreninde suratına taktığı ağlamaklı adam maskesini çıkarıp, şimdi şen şakrak sırıtan zevat!
Hani gerçekten Allah rızası için çadır kuran hayırseverlerin semtine uğramayıp, muhtemel seçimlerde adaylık için yalakalık edilesi böyyüklerin önünde takla atan oşşukçu takımı var ya?!
Huşû’unu sevsinler…
Haber kanallarını o saate mahsus kapatıp, ağaların canını sıkan bir duyum alınmasın diye azami gayret gösteren her devrin yağdanlıkları… Sahi orucun mükâfatı kimin katında idi acep?
*****
Şeker Bayramı demezsen seni “aydın, ilerici, demokrat saymazlar”.
Ramazan Bayramı demezsen seni “İslâm dairesi dışına itiverirler”.
Afarozcuların en çok boy gösterdiği başka bir diyar var mıdır bilemem ama utanmasalar engizisyon mahkemelerin en kallavisini burada kuracaklar!
Her kesimin ileri gelenlerinin elinde bir imanometre veya demokrometre var! Habire ölçü alınmakta!
Dalgınlıkla düğmesine dokunduğunuz haber kanalında alt yazı geçiyor.Ama yine en başka filanca yerde ve yine birçok şehit verdik. Yaralı sayısını öğrendikçe vereceğiz.
Terörle mücadelede en başarılı dönemi yaşıyoruz.
Bayramınız kutlu olsun.
Bu sene FITRA BAYRAMI kavramını zikredip kimsenin kafasını karıştırmayacağım.
Onu zaten bayram namazına nasıl niyet edeceğinizi anlatırken; tarifin içinde müezzin efendi bağıra bağıra söylüyor.
Ama aklınıza yatmadıysa adını siz koyun!
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ