Yasin Ali ER

ÇİZGİ

DURMAK YOK, GÖÇE DEVAM!

Aklı yeten ve aklının yettiğine dili dönen veya birikimlerini kâğıda dökebilen memleket sevdalısı herkes, yeri geldiğinde ve uygun bulduğu her platformda, nüfusumuzun günbegün azalmasının doğuracağı sorunları anlatır.
İşin kötüsü ben dâhil bu endişetörler, bardağın hep boş tarafını görmekle suçlanmalarına rağmen susmazlar! Üstelik her zaman da haklı çıkarlar.
Tabi’i olarak da bu eriyişin sebeplerinin ortadan kaldırılmasına dair yine kendi birikimleri ve öngörüleri ölçeğinde tavsiyelerde bulunurlar.

Sınaî yatırımlarının işlerlik kazanmasından, tarım arazilerinin rantabilitesinin artırılmasına…
İstihdam alanlarının açılmasından, teşviklerin kapsamının genişletilmesine…
Turizm bölgesi olduğumuz gerçeğini fark etmeye çağırmaktan, kültürel tanıtım faaliyetlerine…
Üniversitenin bölümlerinin konuşlandırılacağı ilçelerin planlamalarından, teknik eleman yetiştirilmesine kadar ne varsa!
Anlatılır, anlatılır, anlatılır.
…………………….
Neticede hepimizin kilitlendiği bir noktaya gelince, hep birlikte tüm düşünme melekelerimiz dumûra uğrar!
TBMM’de Yozgat İli’ni tensil edenlerin, Yozgat’ın meselelerine yaklaşımı…
Bu konudan kimse emin değildir. Kimse Yozgatlı’nın meramını, kime anlatırsa, sonuçlarının olumlu ve hayırlı olacağını hesaplayamaz!

Gazetecilerimiz, bilim adamlarımız, esnafımız, köylümüz… hepimiz! Vallahi de bütün problemlerimizi biliriz! Hele ki istensin; nüfusumuzun erimesinin nedenlerini koro halinde bir çırpıda sayarız. Daha da öteye giderek, çözüm önerilerimizi de dile getiririz.
Ammaaaa gel gör ki, TBMM’de kime gitsek ki?

Filancaya gitsek, koskoca sivil toplum örgütü başkanlarından oluşan DOKUZ KİŞİLİK HEYETİ saatlerce bekleme salonlarında AĞAÇ ETME ihtimali her daim var! Somut bir proje ile gitmişsin, ya da nezaket ziyareti… Her ne ise! İlin STK’larının başına temsil ve yönetim yetkisiyle seçilmiş olmanızın bile önemi yoktur.
O artık ismi (düşük profilli arayışlar esnasında da olsa) neredeyse başbakanlık sıfatıyla birlikte anılmaya başlanan bir dev! O’nun Yozgat’tan kime ne eyvallahı kalmış ki?
…………………….

Feşmekâna gitsek; buyur gel der.
İyi de, o da gel der demesine de; lakin anlatacaklarımızın, sunduklarımızın, taleplerimizin cidden takipçisi olur mu ki? Oldu diyelim başarabilir mi ki?

Onun da ne kendi başarabileceğine, ne de bizim girişimimizi olumlu sonuçlandıracağına dair inancı ve becerisinin olmadığı kuşkusunu her zaman içimizde taşırız.
…………………….
Habere bakar mısınız? Yozgat İli’nin bundan sonraki milletvekili genel seçimlerinde çıkarabileceği temsilci sayısı 3’e düştü!

Sebep? Nüfus erozyonu şampiyonuyuz.
Niye eriyoruz? Yukarıda saydıklarımız ve katbekat fazla sebebi var! Aş, iş arayışları kadar, gidenlerin de gittiklerine değdiğini reklam etmeleri sonucu… Burada tedbir almayı bile gereksiz gören zihniyet!
Nerede kilitleniyoruz?

Tam da burada bir hesap geliyor aklıma! Her iki genel seçimden sonra milletvekili sayısı birer birer düşmeye devam ederse, bundan 14 sene sonra 1 milletvekili ile temsil edilmemiz kimseyi şaşırtmasın.
O zaman seçimlerden, ya Yozgat’ı vareste tutmak suretiyle Sayın Bekir BOZDAĞ’ın kontenjanı sayarak doğrudan TBMM’de tutulmasını,

Ya zat-ı âlilerinin (Allah uzun ömür versin ama) emr-ihak vâki olursa mumyalayıp, yerinde muhafaza edilmesini,

Ya da milletvekili sayısı sıfırlanıp Çorum’un Alaca İlçesi’ne bağlı bir belde statüsüne düşürülmeyi beklemeliyiz. Ne de olsa altı boş çıksa bile Çorum artık Dünya’nın merkezi olarak anılmaya devam edilecek!
…………………..
Seçim mitinglerinde iktidar partisinin hatiplerini hipnotize edilmiş gibi dinleyen kalabalıklar İstanbul’a, Ankara’ya, İzmit’e yapılan yatırımları, Karadeniz Bölgesindeki karayollarının tünellerle nasıl kısaltıldığını, ülkenin her tarafına her türlü ulaşımın kendileri sayesinde kolaylaştığını, İzmir-İstanbul arasındaki yolun 3 buçuk saate nasıl düşürüleceğini dinledikçe gaza geldi! Tüm aşkları şaha kalktı. Ta ki; elleri patlayıncaya kadar alkışladı, alkışladı. Sesleri kısılıncaya kadar tezahürat yaptı.
“Vayy yavrum vay! Analar İstanbul için ne yavrular doğuruyor?”

Ya Yozgat?... demek bile gelmedi kimsenin aklına! Çünkü onlar sadece kalabalık idiler!
Kimsenin aklına 5 km. ötedeki yolun bile niye bitmediğini sormak gelmedi. Hızlı tren hattı, havaalanı, organize sanayi bölgesi, teşvikler, kültürel faaliyetler ve turizm bölgesi edilme vaatleri ne oldu diyecek babayiğit zaten hak getire!

Yozgat’a sadece kamu hizmet binaları yaparak Yozgatlı’yı avutmak kolay nasılsa!
Yozgatlılar bir müdür yardımcısı, iki şef, üç müstahdem, dört gardiyan, beş polis, sekiz vekil öğretmen… vs. tayin ve terfileriyle yetinir zaten!

Bir de kronik cibicikçi seçmenlerimiz kamuda bankamatik işçiliği kapsın yeter!
Hele ki Yozgatlı’yı bürokrat sayısıyla övündürdük mü değmeyin keyiflerine!
Biz var ya biz??? Hee… Biz!
Biz Koskoca Türkiye’yi yönetiyoruz. Bakanlarımız, valilerimiz, müsteşarlarımız, genel müdürlerimiz, daire başkanlarımız var…
…………………..

Memleketi yönetiyorlar ama kendi memleketlilerine mesajları; “DURMAK YOK, GÖÇE DEVAM” olmaktan öte geçmiyor!
Çünkü onlar, Yozgat’tan göçtükleri için ufuklarının açıldığını anlatırlar.
Çünkü onlar, vardıkları yerde başarıyı yakaladıklarını ballandıra ballandıra hikâye ederler.
Çünkü onlar, Yozgat’ta kalsaydık ne uzayacak, ne de kısalacaktık demeyi ihmal etmezler!
Çünkü onlar, gidiş sebeplerine hâlâ küskün, kırgın ve kızgındırlar!
O halde onlar artık, buralı olmayı dilde tatlı bir nağme olarak yâd etmekten öte Yozgatlı değiller.
Seçilip gittikten sonra bir daha dönüp gelmeyenler de dâhil!
Yozgat’ta yemlenip; Ankara’ya, İstanbul’a, İzmit’e, İzmir’e, Antalya’ya vs. yumurtlayanlar hallerinden memnun vesselam!

21.06.2016
OKUR YORUMLARI
nur gökırmaklı
22.06.2016 17:03:00

Yasin Üstadım, bu güzel yazınızla ülkenin durumuna ayna olmuşsunuz, kutlarım. Yozgat ilinde millet vekili sayısı düştüğüne göre,sizin gibi idealist birinin adaylığını kopyması vatandaşlık göreviniz olmalı diye düşündüM. Zira bu işi hakkıyla yapabilecek birisiniz, haddimi aştım ise affala selam saygımla...

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ