Yasin Ali ER

ÇİZGİ

ALİ SÖYLER, SÖYLEMESİNE DE; VELİ DİNLER(!) Mİ?

Bu söz; “kızım sana dedim, gelinim sen anla” türünden halk ikazlarından biridir.
Lâkin memlekette buzağıyı, tosbağanın altına sokmaya çalışan o kadar çok laf lojistiği var ki; sözü veya icraatı eğip bükerek, canlarının istediğince tonajını artırıp, dilediğince kıymetini asgarîye çekebilmekteler.
Gak deseniz; “ahhah!.. tilki karganın peynirini lüplemiş…
Guk dediniz mi; vay evi ören olup da baykuşlar konasıca demek istedi” şeklinde te’vil edilir medilir de; zaten yelden nem kapan, oturağı dikenli ekâbir takımını huylandırmayalım.
………………………
Sağır sultan hazretlerinin kulağına kar suyu… Tövbeler olsun!
O bile duydu he mi!
Malumunuz üzere; gazetemizde çeşitli anketler ve veya şehrimizi/ilimizi yönetenler ile TBMM’nde veya başka icra makamlarında temsil edenlerin faaliyetlerine dair; halkın değerlendirmeleriyle, bu anlamda tavsiye ve eleştiri yazılarına yer verildiği uygulamalarımız var.
Hayal kurduk ki; “kişileriyle, kurumlarıyla, makamlarıyla HİZMETİNE TALİP OLDUKLARI HALK’a yaklaşımları ve HALK NEZDİNDEKİ ALGILANIŞLARI nicedir” anlaşılsın, anlayalım, anlatalım…
İstedik ki; “göçün sebeplerini Yozgat halkı neye bağlar” duyulsun ve mukabilinde tedbirler alınsın!
Diledik ki; “vatandaşlarımız hangi kişi, kurum, makam ve kuruluşun hizmetlerinden memnundur, ya da değildir” bilinsin.
Düşündük ki; olmaz olmaz ya! Hadi olur da uygulanmasında fayda görülen bir öneriyi lütfedip ele alırlar, projelendirirler, yapıp çatarlar, hizmete sunarlar ve önerinin sahibine kamuoyu önünde teşekkür bile ederler!
Yine inanmayacağınızı bile bile, eleştirileri dikkate alan birileri çıkıp da “ACABALAR, BELKİLER, KEŞKELER, HA ŞÖYLELER oluşur” fikri beynimizi çimdikledi.
Köşe başlıklarımız; “Milletvekillerine arzuhal mektupları, Yozgat okurundan Yozgat Valisi’ne, Yozgat okurundan, Belediye Başkanı’na e-mail hattı, Yozgat anketi, Serbest Kürsü, Sizce Yozgat’ın en önemli sorunu nedir? Yozgatspor için ne düşünüyorsunuz? Yozgat şehir ve tıp fakültesi hastanelerinin hizmet kalitesi hakkında ne düşünüyorsunuz?” şeklinde 8 ayrı bilgilendirmeyi içeriyordu.
Bu başlıkların altında OKUYUCUDAN, yani HALKTAN, yani YOZGAT HALKINDAN gelen dilek, temenni, takdir, şikâyet, öneri gibi bütün mesajları GENEL AHLÂK KURALLARIYLA ÇELİŞMEMESİ KAYDIYLA yayımladık.
………………………
Eleştiri: (İKİ NOKTA ÜST ÜSTE) bir iş ya da düşüncenin, lehinde ya da aleyhinde yapılan bütün değerlendirmelerin GENEL İSMİDİR.
Doğru bulduğunuzu açıklamanız da eleştiridir, yanlış bulduğunuzu ifade etmeniz de!
Demek ki eleştiri; bir işe veya fikre karşı gelişirmiş. Yani eleştirilerin muhtevasında, beğeniler de, hoşnutsuzluklar da dile getirilirmiş!
Demek ki birşeyler yapmaktasınız!
Demek ki düşünceleriniz, projeleriniz, icraatlarınız var ve olmalı!
Bütün bunlar tartışılmayacaksa, konuşulmayacaksa, uygulayacaklarınız hakkında önerilere tahammül edemeyecekseniz, halka HÂDİM (hizmet eden) olmak muradıyla mı, HÂKİM (kayıtsız şartsız hükmeden) olmak kastıyla mı HAYATTAN ROL KAPTINIZ, denmez mi?
Ben ne yaparsam doğrudur ve itaat etmeye, onaylamaya mecbursunuz mantığı; ortaçağ Avrupası’nın derebeylerinden voyvodalarına, lordlarından düklerine, tiranlarından, krallarına kadar kimseye yaramadığı için toptancı bir kurtuluş reçetesi olarak demokrasiye sarılmak zorunda kaldılar.
………………………
Bu yazının maksadı okuyucularımız tarafından mutlaka anlaşılmıştır.
Ama Ali söyler söylemesine de, Veli dinler mi kabilinden bir keyfiliği de açık açık belirtmeyi uygun buluyorum.
Yozgat Belediyesi, kendi hizmet binalarında kullanılan internet ağında, yozgatgazetesi.com’a erişimi engelledi. Yani yozgatgazetesi.com sitemiz, belediyenin internet ağında sansüre uğradı.
Allah kabul etsin! Ancak, Belediye Başkanı Sayın Kâzım ARSLAN’ın bu yasaktan haberi olduğuna inanmak istemiyorum.
Belediye Başkanı, kendi icraat ve projelerinin tamamının, Yozgat Gazetesinin yayınlarında objektif olarak yer almasından ve halka söz hakkı verilerek, onların görüşlerinin kendilerine iletilme noktasındaki ARACILIK HİZMETİ yürütmesinden niye rahatsız olsun ki?
Sayın Başkan’ın, “yasaklar, en çok yasakçının aleyhine işlediği gerçeğini göz ardı edenler; kendi yaptıklarının doğruluğundan endişe duymaya başlamış olanlardır” düsturunu bilmemesi mümkün mü?
Bir gazetenin internet hizmetini, sadece bir kurumun ağında makaslamak hangi derde(!) çâredir? Sadece bir kurumun çalışanlarına, sırf mesai saatleriyle sınırlı kalan bir yasaklamanın; kime ne faydası vardır?
Hangi işgüzar buna tevessül ettiyse, başkana goygoyculuk yapacağım derken, tam da sırtının orta yerinden hançerlemiş demektir.
Bu icraat bir korunma veya koruma telaşı mıdır, açık olmaktan veya açık vermekten korkmak mıdır anlayamadım vesselam!

19.04.2018
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ