Sürur ÖZTÜRK

EZBER BOZAN

Yozgat Tiyatrosu

Kalkınmışlıkta 66’ncı, tiyatroda 4’üncü!

Doğuş Grubu’na ait CNBC-e BUSİNESS dergisinin “Kentler Araştırması”na göre Yozgat, tiyatro koltuk kapasitesinin nüfusa oranı bakımından Türkiye’de dördüncü sırada yer alıyormuş…

Yozgat Valiliği, suç oranlarını neden açıklamadı?

“81 ilin yaşam kalitesi” araştırmasında 77 ilin valisi, illerindeki 2009 yılı suç oranlarını açıklarken, aralarında Yozgat’ın da bulunduğu 4 il, bu rakamları açıklamak istememiş…

Altı kaval, üstü şeşhâne...

Araştırma sonuçlarına göre Yozgat’ta 11 yetişkinden birinin otomobili, 6 yetişkinden birinin de evi var. işsizlik oranı yüzde 11. Okur-yazar oranı yüzde 84.3. 18 yetişkinden biri üniversite mezunu. Bin 136 kişiye 1 doktor, 595 kişiye 1 yatak düşüyor.

Rakamlarla Yozgat…

CNBC-e BUSİNESS dergisinin her yıl yayınladığı “Kentler Araştırması”nın 2009 yılı sonuçları, derginin Eylül ayı sayısında yayınlandı. Bildiğiniz gibi, her yıl, bir önceki yılın verileri, “Türkiye’nin en yaşanır şehirleri / 81 ilin yaşam kalitesi” başlığı ile yayınlanıyor. İçinde bulunduğumuz 2010 yılı itibariyle Yozgat’ın ne durumda olduğunu ancak 2011 yılında öğrenebileceğiz.

“Kentler Araştırması”nın 2009 yılı verilerine göre Yozgat, “Genel” kriterler bakımından 2008’e göre 1 basamak yukarı çıkmış; 2008’de 67. sıradayken, 2009’da 66. sıraya yükselmiş. Bir lâtife yapmak gerekirse, Yozgat sıralamada bu kez kendi plaka numarasını yakalamış…

Fakat, araştırmanın ayrıntılarında hayli ilginç veriler yer alıyor.

Araştırmayı yapan Burak Mavi, Yozgat verilerinin yer aldığı sütunun başına şu notu düşmüş:

“…Yozgat’ın en dikkat çekici verilerinden biri, tiyatro koltuk kapasitesinin nüfusa oranı. Bu kritere göre dördüncü sırada.”

Bu notu okuyunca hayli şaşırdım doğrusu. “Bu veri nasıl elde edildi acaba?” diye düşünürken, “Sanat” kategorisindeki şu notla karşılaştım: “4 sinema salonu, 2 bin 500 sinema ve 5 bin 585 tiyatro seyircisini ağırlamış.”

Bu ne demek? Yani, Yozgat’ta 2009 yılında 4 sinema salonunda toplam 2 bin 500 kişi sinema filmi seyretmiş, 5 bin 585 kişi de sinema salonlarında sahnelenen tiyatro gösterilerini seyretmiş. Tiyatro gösterisi izleyenlerin sayısı, sinema filmi izleyenlerin sayısında çok çok fazla gözüküyor.

Eğer Yozgat’ta tiyatroya karşı gerçekten bu kadar büyük ilgi varsa ve bu ilginin rakamsal değeri Yozgat’ı Türkiye dördüncülüğüne yükseltmişse, Yozgat İl Kültür Müdürlüğü hemen bu sonuca dört elle sarılıp, göğsünü gere gere kültür çevrelerinde bunun reklâmını yapabilir. Tabii, bu rakamlara göre İl Kültür Müdürünün kendisi de iyi bir ödülü hak etmiş olur. Kültür Bakanlığı’na da bu durumu iletmek gerekir…

Eğer gerçekten böyle ise, “Ramazan’da sigara içen savcıya dayak” olayıyla imajı sarsılan Yozgat, tiyatroya olan yüksek ilgisi münasebetiyle, haklı olarak kendisine fiyakalı bir imaj edinebilir…

Fakat, İl Kültür Müdürü Sayın Bahri Akbulut’tan hiç ses seda çıkmadığına göre, yoksa bu veriler gerçeği yansıtmıyor mu? Sayın Akbulut, acaba bu konuda ne düşünüyor? Bildiğim kadarıyla, eğer hâlâ yaşıyorlarsa, Yozgat’ta 6-7 tane amatör tiyatro grubu vardı. Acaba, onların bu konudaki görüşü nedir?

“Kentler Araştırması”nda Yozgat’a dair dikkat çeken bir not daha var. Araştırma yapılırken, 77 ilin valisi suç istatistiklerini vermiş ama aralarında Yozgat’ın da bulunduğu 4 il, 2009 yılında Yozgat’ta Polis ve Jandarma kayıtlarına göre kaç suç işlendiği bilgisini açıklamak istememiş.

Araştırmayı yapan Burak Mavi, bu konuda şunları yazmış:

“Bu yıl da bir umutla Emniyet Genel Müdürlüğü’nden suç istatistiklerini istedik. Resmî başvurumuza verilen cevap, her zamanki gibi ‘hayır’ oldu. Ama bu kez bizim de pes etmeye niyetimiz yoktu.

Meseleyi, bu durumdan en çok şikâyet edenlerle, valilerle çözmeye karar verdik. 81 ilin valisine, içinde kentte o yıl işlenen toplam suç sayısının da bulunduğu 17 sorudan oluşan bir form gönderdik. 77 vali, soru formuna eksiksiz cevap verdi.

Osmaniye, Edirne, Yozgat ve Kayseri valilikleri, 2009’da il genelinde işlenen toplam suç sayısını paylaşmak istemediler. Hatta Kayseri Valiliği, bu konuda il emniyetinden ciddi mukavemet gördü. Meğer illerin suç istatistiklerinin medya ile paylaşılmasını yasaklayan bir genelge yayınlanmış. Bu yüzdenmiş tüm ketumluk. Yine de 77 ilin suç oranlarına ulaşmayı başardık. Peki bu durum araştırma sonuçlarına nasıl yansıdı? Söz konusu 4 il, toplam 37 parametrelik araştırmanın bir parametresinden sıfır puan almış oldu.”

Burak Mavi’nin bu açıklaması da oldukça ilginç, öyle değil mi? “Meğer illerin suç istatistiklerinin medya ile paylaşılmasını yasaklayan bir genelge yayınlanmış” diyor. Böyle bir genelge varsa, 77 vali suç işlemiş durumda mı yani? Ya da, 77 ilin valisi, bu rakamları açıklamakta bir mahzur görmezken, Yozgat, Kayseri, Osmaniye ve Edirne valileri neden illerindeki suç oranlarını açıklamaktan çekindiler?

Yozgat açısından düşünecek olursak, acaba Yozgat Valiliği, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi sebebiyle mi rakamları açıklamadı, yoksa suç oranları, “Huzur kenti Yozgat” sloganına halel getirecek kadar yüksek miydi?

CNBC-e BUSİNESS dergisinin her yıl yayınladığı “Kentler Araştırması”nın 2009 yılı sonuçlarını aşağıda okuyabilirsiniz. Aşağıdaki rakamlar, İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nden İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne kadar Yozgat’taki bütün daire müdürlerini yakından ilgilendiriyor… İşte rakamlar:

Nüfus: 487 bin.

Zenginlik: Toplam mevduatın binde 2’si Yozgat’ta. Kişi başına düşen mevduat miktarı 1819 Lira. 11 yetişkinden birinin otomobili, 6 kişiden birinin evi var. Yozgatlı, yılda 296 Lira vergi ödüyor. Evinde 331 kilowat saat elektrik tüketiyor.

İş ve yatırım: İşsizlik oranı yüzde 11. İstihdam oranı yüzde 37. 2. Kişi başına düşen kamu harcaması 87 Lira.

Alışveriş: AVM (Alış-veriş merkezi) yok.

Konaklama: 5 yıldızlı otel yok.

Eğitim düzeyi: Okur-yazar oranı yüzde 84.3 ve 18 yetişkinden biri üniversite mezunu.

Sanat: 4 sinema salonu, 2 bin 500 sinema ve 5 bin 585 tiyatro seyircisini ağırlamış.

Sağlık: 1136 kişiye 1 doktor, 595 kişiye 1 yatak düşüyor.

Öğretim: 26 anaokulu, 16 ilköğretim ve 16 ortaöğretim öğrencisine 1 öğretmen düşüyor.

Hava: Kentin yüzde 16’sı ormanlık alan. Hava kalitesi ise vasat.

Suç: Açıklanması istenmiyor.

Trafik: 2009’da 58 araçtan biri kaza yaptı.

Ulaşım: 529 kilometrelik karayolu ağı ile Ankara-Kayseri ve Doğu Anadolu bağlantı yolları üzerinde yer alıyor. Demiryolu bağlantısı ise Yerköy, Şefaatli ve Yenifakılı ilçeleri üzerinden yapılabiliyor.
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ