Sürur ÖZTÜRK

EZBER BOZAN

Yozgat Belediyesi’ne bir teklifim var

Yozgat’ta geleneksel hâle getirilen ve her yıl Temmuz ayında düzenlenen “Uluslar Arası Sürmeli Festivali”nin bu yıl 11’incisi gerçekleştirilecek.

Geçen sene Yozgat basınında yapılan değerlendirmelere göre, Sürmeli Festivali’nin en büyük eksiği, halktan kopuk oluşu. Eğer geçen sene mahallî basında yazılanlar isabetli tespitlerse, Sürmeli Festivali biraz “kendisi çalıp kendisi oynayan” bir havada geçiyor demektir.

Festivale “halkın katılımı”nın istenen oranda gerçekleşmemesinin sebepleri ayrıca incelenebilir. Ben bu yazıda, festivalin ekonomik boyutuna yönelik bir teklifte bulunacağım.

Festival etkinliklerinin Valilik ve Belediye’ye toplam maliyeti ne kadardır, festival bünyesinde açılan Yozgat Ticaret ve Sanayi Fuarı’nın ekonomik getirisi ne kadardır, bilmiyorum.

Eğer, Sürmeli Festivali için Yozgat’ın zayıf ekonomik yapısına oranla yüksek sayılabilecek bir harcama yapılıyor ama bunun sonucunda festival halktan yeterince ilgi görmüyorsa; etkinlikler için yapılan harcama da, festival bünyesindeki ticarî faaliyetlerle geri kazanılamıyorsa, Yozgat zararda demektir…

Ben, küçük bazı müdahalelerle, festivalin daha turistik bir kimlik kazanabileceğini düşünüyorum. Şöyle:

Yozgat’ın sınır komşuları, Çorum, Amasya, Tokat, Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale.

Yozgat Belediye Başkanı Sayın Yusuf Başer ya da kendisinin görevlendireceği Belediye temsilcileri, bu 8 ilin Belediye Başkanlarını bizzat ziyaret etseler ve kendilerine deseler ki;

“Biz Yozgat Belediyesi olarak her yıl şu şu tarihler arasında bir festival ve bu festival bünyesinde de bir ticaret fuarı düzenliyoruz. Bu yıldan itibaren, çevre illerden de misafir ağırlamaya karar verdik. Biz, kendi belediyemizin imkânları dâhilinde, şu kadar sayıda otobüsü bu amaçla tahsis ederek, ilinizden Yozgat’a ücretsiz olarak ziyaretçi taşımak istiyoruz. Siz de, kendi takdir edeceğiniz sayıda otobüs tahsis ederek, hemşehrilerinize ücretsiz festival ve fuar gezisi düzenlemeyi düşünür müsünüz?

Böyle düşük masraflı bir işbirliği ile, bu güzel yaz günlerinde vatandaşlarımıza festival boyunca keyifli, eğlenceli günler yaşatabiliriz. Hem belediyelerimiz vatandaşlarımıza bir kültür hizmeti vermiş olur, hem de ziyaretçiler ücretsiz seyahat imkânıyla yaz aylarında gündelik hayatlarına bir renk katmış, bir değişiklik yaşamış, Yozgat’ı görmüş, tanımış, festival eğlencesini paylaşmış olurlar... Kendilerine festival boyunca Belediye rehberlerimiz yardımcı olacaklar…

Otobüslerin belediyenizin önünden kalkış tarih ve saatlerinin halka duyurulması gerekiyor. Bu duyuruyu mahallî basının yardımlarıyla yapmak mümkün olur diye düşünüyoruz. Sizin ilinizin festival ya da fuar etkinlikleri olduğunda biz de aynı organizasyonu sizler için yapabiliriz…”

Sizce Yozgat Belediyesi, komşu illerin belediyelerine böyle bir teklif götürse, Belediye Başkanları bu teklifi reddeder mi?

Ayrıca, Yozgat Valiliği ile Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkılarıyla, bu organizasyonu daha da geliştirmek pekâlâ mümkün…

Yozgat’a komşu 8 ilden bu şekilde belediyelerin organize edeceği ücretsiz seferlerle misafirler ağırlayarak, Sürmeli Festivali’ni biraz daha hareketlendiremez miyiz?

Aslında, daha önce bir başka yazımda işaret ettiğim faytonları devreye sokmanın tam sırası ama…

“Sürmeli Festivali”nin resmî isminde “Uluslar arası” ibaresi var. Ben diyorum ki, festivale önce şehirler arası, turistik bir format ve kimlik kazandırmayı deneyelim, sonra uluslar arası kimlik kazandırmanın yollarını hep beraber düşünelim…

Ne dersiniz?

(05.04.2010)
OKUR YORUMLARI
rahmi
15.04.2010 06:58:00

üstad,bu güzel teklifinize biz güzel fikir deriz,amma bizim belediyenin teklifinizi anlayacak zihniyeti, bunu yapacak kapasitesi varmı ki?

Ömer
09.04.2010 14:16:00

Üstad yorumlarınız ve önerileriniz çok isabetli umarım bu yaratıcı düşüncelerinizi ilgiler duyar icraata geçerler.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ