Sürur ÖZTÜRK

EZBER BOZAN

Koskoca EBK kombinamız var ama...

İsmi bende mahfuz, hayvancılıkla iştigal eden bir okuyucumuzdan bir mektup aldım.

Okuyucumuz, Yozgat’taki binlerce çiftçi için hayatî önemde olan ama ne hikmetse aşağıda nakledeceğim tarafıyla hiç gündeme getirilmeyen bir meseleyi, Yozgat’ın mülkî amirlerinin, meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının dikkatine sunmamızı istemiş.

Belediyenin Et ve Balık Kurumu’na devrettiği Et Entegre Tesisleri’nin Yozgatlılar tarafından sadece “çoluk çocuğa aylıklı bir iş kapısı” olarak görülmesinden yakınan okuyucumuz, meselenin asıl önem arz eden tarafının vatandaşlar tarafından da, sivil toplum kuruluşları, siyasîler ve bürokratlar tarafından da göz ardı edildiğini belirtiyor ve derdini anlatıyor.

Et ve Balık Kurumu tesislerinin bulunduğu yerin tam karşısında Yozgat Belediyesi Hayvan Pazarı olduğunu belirten okuyucumuz, “Sözde haftada bir kez salı günleri hayvan pazarı kurulur; ama haftanın salı günleri de o hayvan pazarına ne alıcı, ne satıcı, ne tüccar, kimse gelmez. Yalnızca Kurban Bayramı’nda bu pazarda kurban alım satımı olur” diyor.

Yozgat’ın merkezindeki hayvan pazarı bu durumdayken, Yozgat’a Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi kurma iddialarının da anlamını kaybettiğine işaret eden okuyucumuz, “Kardeşim, sen daha haftada bir kurulan hayvan pazarına köylüyü getiremiyorsun, tüccar gelmiyor, kalkmışsın Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi kurulmasından söz ediyorsun!” diyerek, temennilerle Yozgat’ın gerçekleri arasındaki uçuruma dikkat çekiyor.

Okuyucumuz, Sorgun ve Boğazlıyan ilçelerinde haftada bir gün kurulan hayvan pazarına Yozgat merkeze bağlı köylerden, çevre ilçelerden; ayrıca Çorum-Alaca, Sivas, Kayseri, Nevşehir-Avanos, Tokat, Malatya gibi illerden hayvan ticareti için tüccarlar gelirken, koskoca Et ve Balık Kurumu’nun kombina açtığı Yozgat il merkezine kimsenin rağbet etmediğine ve bunun büyük bir başarısızlık olduğuna dikkat çekiyor. Sözü kendisine bırakalım:

“İnanın Sürur Bey, hayvancılıkla geçimini temin eden genç bir hayvan yetiştiricisi olarak bu durumdan hicap duyuyor, kahroluyorum. Erzurum’a gidiyoruz, Adana’ya gidiyoruz, Et ve Balık Kurumu’na ait kombinanın etrafında her gün hayvan pazarı kuruluyor, ticaret dönüyor. Komisyoncu büroları açılmış, lokantası, oteli, hatta çevre ilden hayvan getirenlerin hayvanlarını kestireceği ya da satacağı güne kadar hayvanlarını makul ücretler karşılığında barındırıp dinlendirebilecekleri bir nevi hayvan otelleri bile yapılmış. Ve birçok ilde hayvan pazarları o ilin ya ticaret borsası ya da ticaret odası tarafından yapılarak işletilmekte. Ticaret Odası, hayvan pazarında çalışanlarına her hafta kaç hayvan, kaç araç girdi, kaç hayvan alınıp satıldığı bilgilerini envanter ettirmekte.

Ne Ziraat Odası, ne Ticaret Borsası, ne Ticaret Odası, ne de İl Tarım Müdürü ‘Bu nedir? Neden il merkezinde hayvan pazarı âtıl kaldı?’ diye sormazlar”

Okuyucumuz, mektubunun devamında, Yozgat kombinasının, Yozgat’taki ve çevre illerdeki hayvan yetiştiricileri ve tüccarları için, Yozgat il merkezindeki Hayvan Pazarı’na çevre il ve ilçelerden alıcı ve satıcıların gelmesini sağlayacak hâle getirilmesine yönelik çalışmalar yapılmasını istiyor, ilgili bütün kurum ve kuruluşları göreve davet ediyor.

Okuyucumuzun mektubu, özetle böyle.

Açıkça anlaşıldığı üzere, bu genç hayvan yetiştiricisi, meselenin hayvan pazarı açmak değil, onu işler hâle getirmek, ekonomiyi canlandırmak olduğunu vurguluyor.

Şimdi söz sırası, mülkî amirlerde, ilgili kurumların müdürlerinde, siyasetçilerde, sivil toplum kuruluşlarının başkanlarında… Yozgat’taki hayvan yetiştiricileri adına açıklama bekliyoruz.
OKUR YORUMLARI
şeref
18.12.2011 10:53:00

yozgatla ilgili olarak suskunluğunuzu sona erdirip yeniden yazmaya başlamınızı bir okurunuz olarak beni ziyadesiyle memnun etti.sağolun..

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ