Sürur ÖZTÜRK

EZBER BOZAN

Kimse merak etmez mi ?

Daha önce gündeme gelen pek çok önemli konu gibi, “savunma sanayisi alanında Yozgat’ta üretim yapılması” konusu da Yozgat kamuoyunda tartışılmadı.

Konuyu ilk gündeme getiren Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Metin Özışık oldu. Özışık, TSO tarafından verilen iftar yemeğinin ardından yaptığı konuşmada, Yozgat sivil toplum kuruluşları olarak TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e ziyarette bulunduklarını hatırlatarak, ziyarette savunma sanayisi sektöründen Yozgat’ın da pay alabileceğine dair görüşlerini aktardıklarını anlattı.

Emekli bir asker olan Özışık, Yozgat’taki işadamlarının, yerel bürokratların ve yerel siyasetçilerin katıldığı iftar yemeğinde, “Savunma sanayii Türkiye’nin can damarı. Bu alanda yaklaşık 8 milyar dolar bir üretim kapasitesi bulunmakta. Yanı başımızda Ankara ve Kırıkkale örneği var. Oda yönetimi olarak bu konuda çalışmalara başladık” dedi.

İlginç değil mi?

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in konuya ‘oldukça sıcak baktığını’ da belirten Özışık, savunma sanayisinin bir kısmını Yozgat’a kazandırmanın Yozgat’ta çığır açacağını, TSO olarak bu konuda Yozgat’ın bütün siyasîlerine bilgi vereceklerini söyledi.

Son yıllarda Yozgat kamuoyunda hiç gündeme gelmemiş ve tartışılmamış olan bu konu, böylece “pat” diye gündeme geliverdi. Belli ki, TSO Başkanı Özışık, bu konuya kafa yormuş, TBMM Başkanı Çiçek’e de bir proje olarak iletmiş. Çiçek’in de konuya sıcak baktığını söylüyor…

Sayın Özışık, özetle, 8 milyar Dolarlık bir savunma sanayisi pastasından bahsediyor ve bu büyük pastadan Yozgat’ın da pay alabileceğini ileri sürüyor. Bu bakımdan konu hayli önem arz ediyor.
Konunun önem arz eden bir boyutu daha var:

Özışık’ın bu son derece sınırlı açıklamasının ardından, bu konuda ikinci bir açıklama da, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’dan geldi. Yılmaz, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaretinde, “Sivas ve Yozgat‘ta Savunma Sanayi ile ilgili neler yapılabileceği yönünde çalışma başlattıklarını” söyledi.

Benim bildiğim kadarıyla, savunma sanayisi alanında Yozgat’a yatırım yapılması konusunda basına yansımış daha ayrıntılı bir açıklama da yok.
Yeterince ilginç değil mi?

Konu Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın resmen telaffuz edebileceği bir aşamaya gelmiş ama bu konuda Yozgat kamuoyu hiçbir bilgiye sahip değil…

Konu tartışılmıyor da… Ben sadece Yeni Ufuk gazetesinin sahibi Bekir Çaylak’ın köşe yazısında bu konuda görüş beyan ettiğine rastladım, o da yazısında özetle ‘Hayal peşinde koşmayın’ diye TSO’ya tepki gösteriyor…

“Normal” bir şehirde, ilgili bakanın telâffuz edeceği aşamaya gelmiş bir konunun peşine düşülür, takibi yapılır; ama Yozgat gibi bazı konularda henüz normalleşememiş bir şehirde, bu derece önemli bir konu tartışılmaz bile… Tıpkı, Sorgun ilçesindeki uranyum yatakları konusunun hiç ama hiç tartışılmadığı gibi…
Tartışılması için, bu konunun mutlaka hayata geçirilmesi ya da bu aşamaya gelmiş olması da gerekmiyor oysa.

Kimse merak etmez mi, ‘Bu savunma sanayisi konusu da nereden çıktı’ diye?.. Savunma sanayisi alanında Yozgat’a yatırım yapılması düşünülüyorsa, fabrika kurulacaksa, bu fabrikada ne üretilebilir, kaç kişi çalıştırılabilir, bu üretimin Yozgat ekonomisine katkısı ne şekilde ve ne kadar olabilir?
Kimse merak etmez mi?.. Fesüphanallah!..
¨ ¨ ¨
(Bütün okuyucularımın Ramazan Bayramını tebrik ediyor, sevdikleriyle birlikte neşe içinde, mutlu günler geçirmelerini temenni ediyorum…)
OKUR YORUMLARI
ABDÜLKADİR ÇAPANOĞLU
05.09.2011 13:02:00

Değerli Sürur bayciğim, savunma sanayisi alanında Yozgat’ta üretim yapılması ile ilgili makaleniz beni yine yüreğimden yaraladı.Bu Yozgatlı hemşerilerimiz sizin daha önceki bir yazınızda da dile getirdiğiniz incir çekirdeğini doldurmayan dedikodulardan kendilerini kurtarsalar da Yozgat'ta istihdam sağlayacak,Yozgat ekonomisine katkı sağlayacak projelerin peşine düşseler.Biz yine bayramda Yozgat'ta idik.Her gidişimizde olduğu gibi bir heyecanla gidip hüsranla ve içimiz buruk bir şekilde ayrılıyoruz.Hadi Yozgat sivil toplum örgütlerini ve Yozgat ahalisini değişik tanımlarımız dışında tutsak,yani onları bir kenara koysak.Yozgat dışında yaşayan ve çok zengin olan hemşerilerimiz var.Bunlar aynı zamanda gerek şahısları gerek firmaları olarak Türkiyenin sayılı zenginleri arasındalar.Bu pozisyona gelmeleri için elbette belli eğitimleri,bilgileri,görgüleri,beceleri,çevreleri
olmuştur.Bu kazanımlarını biraz da Yozgat'ın gelişmesi için kullansalar diyorum.Yozgat aslında gerek ticaret yollarının ortasında olması gerekse Kırıkkale gibi stratejik bir mevkide olması hasebiyle savunma sanayii için en uygun yer.Ak Parti’nin yeni milletvekili Dr.Ertuğrul Soysal şöyle buyurmuştu "Bu dönem Yozgat olarak, çok daha şanslıyız. Meclis Başkanımız Sayın Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcımız Sayın Bekir Bozdağ ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız Sayın Taner Yıldız, Yozgatlı…Yozgat’ı seven bir Başbakanımız var. Bu dönemi Yozgat için tarihi bir fırsat olarak görüyoruz"Bende bütün Yozgatlı hemşerilerim gibi görmek istiyorum Yozgat hiç olmazsa bu dönem gerçekten şanslımı? Hakikaten EZBER BOZAN yazılarınız için teşekkürlerimi arzediyorum İstanbuldan Saygı ve selamlar.

Remzi ATAMAN
30.08.2011 13:22:00

..........
..........
Maaş(şeker) bile alamıdık

Bayram bizim değil dostlar,
Bayram bizim neyimize,Belediyemizin mali olanaklarının yetersizliği nedeniyle 24 aylık maaşımızı bile alamadık,binlerce KM uzaklıkta ki somaliye uzanan devlet eli)Elbetteki hipimizin gönlü somalili kardeşlerimizledir,Allah böyle yaşamı hiç bir cünlıya yaşatmasın) esenli belediyesine ulaşmıyor mu acaba ?

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ