Sürur ÖZTÜRK

EZBER BOZAN

Füze kalkanı, savunma sanayisi ve Yozgat

Yozgat halkı, savunma sanayisi alanında Yozgat’ta üretim yapılmasına yönelik Millî Savunma Bakanlığı’nın yatırım kararı almasını beklerken, Yozgat’ın adı, NATO tarafından Malatya’nın Kürecik ilçesine kurulacak Füze Radar Sistemi’ne dair tartışmalarda da geçmeye başladı.

NATO’nun Füze Radar Sistemi’nin, Yozgat’ın doğusundaki illeri korumayacağı iddiası ortaya atılmıştı. Ardından web sitelerinde “NATO Yozgat’ı denizden koruyacak” başlıklı haberler yer aldı. Bu haberlerde de özetle, güvenlik açısından zayıf kaldığı iddia edilen illerin güvenliğinin, ABD’nin Doğu Akdeniz’e doğru harekete geçen USS Monterey gemisinin bir ‘yüzer kalkan’ olarak kullanılması sayesinde sağlanacağı ifade ediliyordu.

Bütün bu tartışmalarda Yozgat’ın adı aslında sadece sembolik olarak kullanılıyor. Yani, NATO tarafından Malatya Kürecik’e yerleştirilmesi planlanan Füze Radar Sistemi’nin Yozgat’ın doğusundaki illeri korumayacağı iddiasından hareketle, sistemin aslında İsrail’i korumaya yönelik olduğu iddiası gündeme getirilerek, sistemin Türkiye’ye kurulması engellenmek isteniyor.

Bu tartışmalar ve hazırlıklar, Türkiye ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’de petrol-doğalgaz aranması sebebiyle çıktığı iddia edilen gerilimin, aslında asıl sebebin perdelenmesi için üretilmiş suni bir gerilim olduğunu da gösteriyor. Anlaşılıyor ki Türkiye, bu gerilimi gerekçe göstererek (bahane ederek) donanmasını Doğu Akdeniz’e indirecek… Bu açıdan düşünüldüğünde, Kıbrıs Rum Kesimi’nin aslında dolaylı olarak Türkiye’nin ve ABD’nin çıkarlarına hizmet ettiğini söylemek bile mümkün…

Yozgat halkı ise, bütün bu tartışmaların Yozgat’ın beklediği savunma sanayisi yatırımlarını etkileyip etkilemeyeceğini merak ediyor.

Millî Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Yozgat ve Sivas’ta savunma sanayisine yönelik üretim yapmayı düşündüklerini açıklamış, yapılacak ön incelemenin ardından hazırlanacak olan rapora göre karar vereceklerini söylemişti.

Savunma sanayisinin kamu ve özel sektör firmalarının temsilcileri de 13 Eylül’de Yozgat’ta, 14 Eylül’de de Sivas’ta incelemelerde bulunmuşlardı.

20.09.2011
OKUR YORUMLARI
ABDÜLKADİR ÇAPANOĞLU
21.09.2011 22:39:00

Değerli Sürur Beyciğim.Kıbrıs,Petrol arama,Füze kalkanı,Radar üssü,İsrail ile sorunlar,Patlayan bombalar,Şehitler,Libya,Suriye,Balyoz,Ergenekon,Kanun Hükmünde Kararnameler.Anayasa Taslakları derken Yozgat'ta nereden çıktı şimdi.İlahi Sürur beyciğim...

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ