Sürur ÖZTÜRK

EZBER BOZAN

Çiftçilerin şikâyetleri neden manşet olmaz?

Yozgat Tarım Müdürü Sayın Ünal Koçak’ın Yerköy İlçesi’ne bağlı Saray Beldesi’nde bu yılki mahsullerin durumu hakkında yaptığı incelemelere dair haberdeki bir ayrıntı dikkatimi çekti.

Saray Beldesi çiftçilerinden Mahmut Kılıç, son derece önemli bir konuya işaret ederek, şunları söylüyor:

“Buğdayımızda süne zararı yok, verim çok yüksek; ancak, Toprak Mahsulleri Ofisi, alım yaparken her yıl görünüme göre alım yapıyordu, bu yıl protein değerini ölçüyor. Bizim ektiğimiz buğday çeşitlerinin bazılarının protein değeri düşük çıktığı için ürünümüzü yem fabrikalarına vermek zorunda kalıyoruz. Bundan sonra bölgemizde protein değeri yüksek olan ürünler hangisi ise bize bu konuda bilgi verilmesini istiyorum.”

Bu cümlelerden anlaşılan şu ki, çiftçiler, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bu yıl buğdayların protein değerini ölçerek alım yapacağı konusunda bilgilendirilmemişler. Bu sebeple de, mahsulün bir kısmı hayvan yemi olmak üzere yem fabrikalarına gönderiliyor…

Çiftçi de, ‘Hangi buğday çeşidinin protein değeri yüksekse, bize önceden söyleyin, onu ekelim, ürünümüz ziyan olmasın’ demek istiyor. Çiftçi, medyatik ifadesiyle “şok” bir bilgi veriyor… Gelin görün ki, bu son derece önemli bilgi, hiçbir gazeteci üzerinde “şok” etkisi uyandırmıyor. Çiftçinin bu son derece önemli ifşaatı / şikâyeti, bir haberin satır aralarında adeta kaybolup gidiyor…

Eğer durum gerçekten de çiftçi Mahmut Kılıç’ın kısmen de olsa ifade ettiği gibiyse, bu hususun Yozgat’taki bütün gazetelerin manşetlerine taşınması gerekirdi. Yozgat bir “tarım kenti” değil mi? Yozgat, nüfusunun büyük bir kısmının geçimini tarım ve hayvancılıkla sağladığı bir şehir değil mi? Peki o halde bu ve buna benzer şikâyetler neden gündemde hak ettiği yeri bulmaz? Çiftçilerin şikâyetleri neden hiç manşet olmaz? Bu konu, önemsiz bir konu mudur?

Tarım İl Müdürümüz Sayın Ünal Koçak, bu konuya bir açıklık getirse de, basın mensupları olarak bizler de, Yozgat kamuoyu da yanlış ya da eksik bilgilendirilmiş olmasak…

* Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğday alımlarını protein değerini ölçerek yaptığı doğru mudur?

* Alımlar bu ölçümlere göre yapılıyorsa, böyle olacağı konusunda çiftçiler, ekim yapmadan önce bilgilendirilmişler midir?

* Buğdayın protein değerinin düşük ya da yüksek olması, kullanılan tohumun çeşidine mi yoksa başka tarımsal faktörlere mi bağlıdır?

* Protein değeri düşük olan buğdaylar yem fabrikalarına gönderilmek zorunda kalınıyorsa, Yozgat genelinde kaç ton buğday hayvan yemi olmuştur ya da olacaktır?

* Bu durumda, çiftçilerin maddî kaybı ortalama ne kadardır?

* Bu maddî kaybın sorumlusu kimlerdir?

21.07.2011
OKUR YORUMLARI
mustafa e.
25.07.2011 22:09:00

iyi akşamlar kültür ve turizm bakanlığının değerli müdürü saniye yıldırım ve genç çocukda vardı ilçemiz çayıralana geldiler genç çocukda arştırmcıymış bize masal ninni hikaye derlemesi yapacağını söylediler çok tatlı bayandı biz utandık önce müdüre hanım rahatltmak için önce kendisi çok güzel türkü söyledi sonrada biz ailece katıldık.çayıralanda bir aile olarak kültür ve turizm bakanlığı yetkililerini kutluyoruz bizim türkü ve ağıtlarımızı internette görmek istiyoruz saygılar

ABDÜLKADİR ÇAPANOĞLU
23.07.2011 11:22:00

Değerli Sürur Beyciğim.Vallahi yazı fabrikası gibisiniz.Makalelerinizi sindire sindire zevkle okuyorum.Benim cennetmekan dedem Ceritzade Şükrü efendinin de Dayılı köyünde tarlaları ve 1950 li yıllarda traktörü vardı.Babamın memuriyeti dolayisiyle Amasyada bulunduğumuz 1960 lı yılların başında bize misafirliğe gelmişti.Amasyada buğday rekoltesini duyduğunda hayretler içinde kalmıştı.Zira Yozgat'ta ancak yarısı idi.Makalenizi okuyunca çok üzüldüm anlaşılıyorki Yozgat köylüsü her açıdan sahipsiz.Tarım il müdürü sn.Ünal koçak'a sitemlerimi iletirken çiftçi Mahmut Kılıç'ı duyarlılığından dolayı kutluyorum.İstanbuldan selam ve saygılar.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ